Sparris med parmachips
(4 personer)
400 g små tomater på kvist
olivolja
flingsalt
1 liten aubergine
salt och peppar
olivolja
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad färsk timjan
150 g pancetta, lufttorkat sidfläsk
2 knippor sparris
Beredning: Lägg tomaterna i en eldfast form. Ringla lite olivolja över och strö på flingsalt. Ställ in 175° varm ugn och låt stå medan resten av maträtten bereds, ca 35 min.
Skala auberginen och skär i mindre tärningar och lägg upp på en tallrik. Salta och låt stå i ca 15 min. Klappa sedan bort vätskan med hushållspapper. Stek tärningarna i ca 2 msk olivolja så de får fin färg. Lägg över i en bunke och mixa till en slät sås tillsammans med ca 1 dl olivolja, pressad vitlök och timjan. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ut pancettan på en plåt. Ställ in i ugnen när tomaterna är klara och rosta i 5–8 min. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten, 2–4 min. Servera sparrisen tillsammans med auberginedressingen, pancettan och tomaterna.
Först publicerat i Femina nummer 10 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.
SUGEN PÅ FLER FÖRRÄTTER? LÄS MER:
Minirösti med löjrom
Matig tapastallrik
Läcker laxtartar