Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

"Ställa frågor" och Dylanman? Här är bakgrunden till årets nyord

27 dec, 2016
AvSofia Börjesson
Pappafeminist, Dylanman, kroppsaktivism och ställa frågor. Alla är de uttryck som har tagit sig in på Språkrådets nyordslista för i år. Men varför?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nyorden 2016 talar, i de allra flesta fall, sitt tydliga språk. Vuxenmålarbok, trumpifiera, pokenad – det senaste årets stora händelser och snackisar har överförts till språket. Men vilka händelser är det som har gett oss nyorden? Språkrådet och Språktidningen tog fram 43 nya ord för i år, men vi har valt ut ett par stycken att gräva ned oss i lite extra. Så här blev de till.

Dylanman

Året är 2011. Bob Dylan fyller 70 år och DN:s Hanna Fahl ligger naken på ett parkettgolv med Bob Dylan i lurarna. Hon vill göra ett sista försök att bli en Dylanman, men det går inte.

Hon beskriver Dylanmännen ingående i ett reportage, och snart fick nyordet en egen hashtag på Twitter. Vad hon inte visste då var att Bob Dylan, fem år senare, skulle tilldelas nobelpriset i litteratur, och att epitetet skulle bli mer aktuellt än någonsin.

Många ville tycka till om denna skandal slash milstolpe (beroende på vilken sida av Dylan du står på). En av dem var Cissi Wallin på Metro som skrev krönikan ”Dylan-män, släpp guran och lär er slicka istället”. Samma dag skrev Malena Rydell på DN krönikan ”En riktig Dylanman liknar inga andra Dylanmän”. Plötsligt var ”Dylanman” ordet på allas läppar, och därför, får man anta, valde Språkrådet och Språktidningen att ta in det som nyord 2016.

Annons

Ställa frågor

Redan förra året frågade sig Patrick Ekwall om det här uttrycket verkligen var nödvändigt:

Och visst kan man hålla med den före detta tv4-profilen. Under EM 2016 spreds det från början engelska uttrycket som en löpeld och snart var det inte bara de ivriga fotbollsentusiasterna som använde sig av det, utan varenda människa som sett en EM-match. Så kan det gå, tyvärr. Läxan lärd – om än försent.

Pappafeminist

Insikten kom till Expressens krönikör Ida Ölmedal när Bert-böckerna skulle rensas på sexism eftersom författarna hade sju döttrar totalt: det finns en helt egen kategori av feminister här. En kategori där vuxna män som har fått döttrar plötsligt inser att det finns ett strukturellt kvinnoförtryck, ojämställdhet och ogynnsamma könsroller i samhället.

Annons

Ölmedal frågar sig varför dessa pappafeminister inte har sett strukturerna förut, när det var deras vän, mamma eller syster som påverkades. Varför ska det krävas att ett flickebarn föds för att det uppenbara ska uppenbara sig?

Cissi Wallin skrev dock ett svar på krönikan och försvarade pappafeministen. Hon menar nämligen att man inte har råd att vara selektiv när det kommer till manliga feminister. ”Hellre en pappafeminist än ingen feminist alls”, skriver hon.

Kroppsaktivism

Det är inte ett ord som på något sätt har hittats på i år, men det har däremot varit ett ord som har kommit väl till pass under året. Rätten att få se ut som man vill har inte minst advocerats på Stina Wollters Instagramkonto. Samma konto som tillfälligt stängdes ner under året för att hon skickat tillbaka en könsbild till en man som hade skickat en bild på sitt kön till henne.

Även Karin Adelsköld och Mia Skäringer har tagit ställning i frågan under året, inte minst genom att visa bilder på sina egna oretuscherade kroppar. Dessutom har flera reklamkampanjer präglats av kvinnor vars kroppar inte går i linje med de modellkroppar som vi har blivit vana att se.

Annons

Läs även

Bli stolt över din kropp – 5 knep som ökar självkänslan

Mia Skäringers film om julklappshetsen hyllas av tusentals 

Annons