Svampfocaccia
(1 stort bröd)
25 g jäst
21/2 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 tsk råsocker
1/2 dl olivolja
ca 6 dl vetemjöl
ca 100 g trattkantareller
smör till stekning
2 msk grovhackad färsk timjan
100 g riven lagrad cheddarost
1 msk flingsalt
olivolja
Beredning: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och olivolja. Arbeta in nästan allt mjölet till en ganska klibbig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 tim.
Ansa och fräs svampen försiktigt i en klick smör tills den mjuknar. Ställ åt sidan. Arbeta den jästa degen (som nätt och jämnt släpper bakbordet). Knåda in lite mer vetemjöl om det behövs. Kavla ut degen så den blir ca 1 cm tjock och lägg över på en smord eller bakpappersklädd bakplåt. Fördela svamp, timjan och ost över. Strö på flingsaltet och avsluta med att ringla lite olivolja över.
Ställ in i 200° varm ugn och grädda i ca 20 min. Brödet är godast nybakat och ljummet.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto ARTO VUOHELAINEN