Svenske Cezar – världens mest beresta katt?
Cezar är en minst sagt uppseendeväckande katt. Han är en ljus, fluffig maine coon-katt på fyra år, mäter nästintill en meter från svanstipp till nos, har ett blått och ett gult öga – och dessutom har han rest till 24 länder och tre kontinenter tillsammans med sin svenska matte Carla Hagberg, 34.
Hur kom det sig att ni två började resa ihop?
– Det var absolut inte planerat. Jag har alltid varit en resenörd, men för några år sedan skaffade jag lägenhet och katt för att rota mig i Sverige. Men så kom den där resefebern och jag sa upp mig på jobbet för att resa. Många varnade mig för att det inte går att resa med en katt och jag ville bevisa motsatsen. Så jag packade ner presenning, sovsäck och katt och cyklade ner till Spanien från Sverige för att komma undan vintern, säger Carla Hagberg.
Läs även: Ny studie: Katter är minst lika keliga som hundar
Året var 2015, cyklingen tog omkring tre månader och i Spanien stannade duon i två månader innan hemlängtan slog till och de återvände till Sverige – men de hade båda fått mersmak för att resa tillsammans.
– Jag ville fortsätta resa med Cezar. Folk blev fascinerade av att jag hade katten med, men jag tyckte inte det var så märkvärdigt eftersom jag läst om folk som reser med hundar.
Sagt och gjort, tillsammans har de volontärarbetat i Grekland, Spanien och Frankrike, gjort en roadtrip i USA och Kanada, träffat vänner i Colombia och El Salvador – för att nämna några av deras resor.
Läs även: Studie: Kattmänniskor och hundmänniskor har olika personlighet
De längre turerna i världen har såklart även inneburit andra färdmedel än cykel, bland annat buss, bil och flygplan. Något som Cezar tar med ro, trots att det inte är höjdpunkten på resan.
– Han anpassar sig väldigt fort och jag hade inte rest med honom om jag sett tecken på att han inte mår bra av det här. På flygplan ligger han mest och sover och det gör han på cykeln också, förutom när vi stannar till för då får han springa runt och utforska naturen, säger Carla och fortsätter:
– Han är väldigt nyfiken och tolerant. Att resa runt är inte för alla katter eftersom de är territoriedjur, men han är så himla nyfiken och vill utforska allt, vi är rätt så lika på det sättet. Han är också väldigt sällskaplig och även om han får gå fritt så är han alltid i närheten.
Att resa med ett husdjur kräver en del planering, men är långt ifrån så krångligt som man skulle kunna tro, menar Carla Hagberg. Något som dels beror på att Sverige redan har så höga krav på husdjur.
– Inom Europa är det inga problem och jag kollar alltid efter flygbolag som tillåter djur i kabinen, då räknas han som handbagage. Jag väljer även länder utifrån att de inte kräver för lång karantän. Jag skulle gärna se Jamaica, men öar är ofta ett problem då de sällan tillåter djur, säger Carla Hagberg och tillägger:
– Man behöver kompromissa lite, men det är väldigt mysigt och man har alltid sällskap.
Hur reagerar folk på att du har en katt med dig på dina resor?
– Alla blir förvånade och tycker det är jätteroligt. Det roligaste är nog i säkerhetskontrollen. Han är ju ganska stor och jag själv är rätt så liten, så då ser han ännu större ut. Vi går igenom säkerhetskontrollen tillsammans och då brukar alla resenärer och säkerhetsvakter stirra och undra vad det är för något, om det verkligen är en katt och tycka att det är roligt.
Är Cezar världens mest beresta katt?
– Jag har inte fått det bekräftat, eftersom Guinness World Records inte uppmanar att slå ett gammalt rekord. Men enligt den research jag har gjort så är det närmaste jag hittat en katt som hade varit i tolv länder, vilket inte är i närheten av Cezars rekord.
I skrivande stund befinner sig Carla och Cezar i Spanien igen, men under sommaren planerar de att cykla runt i Sverige, Finland och Norge.
– Vi ska cykla så mycket som möjligt, campa och inte ha bråttom någonstans, utan ha tid att utforska naturen.
Längre fram planerar duon att åka till Asien, särskilt eftersom Cezar fått flera fans i Japan. Du kan följa Cezars och Carlas äventyr på Instagramkontot @cezars.crew här.
Artikeln publicerades först på MåBra.
Läs även: Regeringen vill göra det straffbart att överge sin katt