Systembolagets 5 bästa prosecco!
Prosecco är ett populärt, friskt mousserande vin från norra Italien. Perfekt för varma sommarkvällar då prosecco är lika gott att dricka om det är, som att använda i en drink.
Men, hur ska en veta vilken flaska prosecco som är godast? Det är inte lätt att sålla bland utbudet på Systembolaget och ofta kanske du bara tar en flaska och hoppas på det bästa. Eller alltid väljer samma, för att inte bli besviken. Stefan Saidac var en av dem, som tyckte det var svårt att välja rätt när han stod bland vinhyllorna på Systembolaget. Så han bestämde sig för att göra något åt problemet.
– Jag startade Vinbetyget.se och började sammanställa vinrecensioner från olika tidningar. Vinerna med bäst betyg rankar jag på egna topplistor. På min vinsida kan du helt enkelt se vilka viner som får högst betyg från flest recensenter. Olika kategorier för röda och vita viner, rosé och mousserande som prosecco. Alla vinerna är mycket bra. Topplistornas topplistor, helt enkelt.
Stefan som skrivit mycket om mat tidigare märkte hur vinintresset ökade. Idag arbetar han för fullt med Vinbetyget.se och skriver även om vilka viner som passar till olika maträtter.
Här listar Stefan fem prosecco som ligger i topp, när Sveriges recensenter bestämmer:
1. Mionetto, Venetien (7749) 89 kronor
En torr prosecco med smak av päron, mandarin och honungsmelon. Perfekt som sällskapsdryck eller till lättare rätter.
2. Bonchelli Ecologico, Venetien (79582) 99 kronor
Ett fruktigt vin med inslag av citrus och äppelblom. Serveras svalt som sällskapsdryck eller till fiskrätter.
3. Antica Vigna Extra Dry, Venetien (77845) 99 kronor
En frisk prosecco med inslag av päron och citrus. Perfekt till skaldjur men god att dricka som den är.
4. P.Lex, Venetien (77889) 107 kronor
Med inslag av persika, gråpäron och citrus är detta ett riktigt bra vin till lättare rätter. Torrt men fruktigt.
5. Prosecco la Robínía, Extra Dry (7486) 89 kronor
Torr och ungdomlig med smak av gröna äpplen och citrus. Perfekt som aperitif och fiskrätter.
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.