Tapet i badrummet – tips och inspiration
Att renovera badrum är dyrt. Därför väljer de flesta en neutral bas, som håller över tid. Klokt, stilrent och fräscht, men kanske lite omysigt? Framförallt eftersom vi i Sverige hållit fast vid helkaklat – fram tills nu! Tapet, panel och halvkaklat förknippas kanske framför allt med amerikanska badrum, men har även varit vanligt i flera andra länder. Och nu syns det mer och mer även här i Sverige.
Med den halvkaklade trenden öppnas nya möjligheter för att faktiskt inreda badrummet och komma ifrån den kala och opersonliga stilen som annars lätt uppstår. Så skapar du ett riktigt drömbadrum med hjälp av tapet – här är några grundläggande tips!
Skillnad mellan toalett och badrum
På en liten yta, som en gäst-wc eller liknande där du inte ska ha dusch eller badkar behöver du inte ha tätskikt på hela väggen. Däremot kan det vara klokt att ha en stänkskiva bakom handfatet, så att inte din tapet förstörs. Ett annat alternativ är att ha halvkaklat eller träpanel en bit upp bakom handfatet.
Kan man ha både papperstapet och non woven-tapet i badrummet?
Båda funkar, även om non woven-tapeter är lite mindre känsliga. (Och lättare att tapetsera med om man är ovan).
Lacka tapeten med matt klarlack
Både non woven- och papperstapet bör efter att de är uppsatta lackas med minst två lager klarlack (matt klarlack kommer inte synas alls) innan du börjar använda badrummet. Det ökar tåligheten på tapeten på ett mycket bra sätt.
Tapet i våtrum med badkar eller dusch
Innan du tapetserar ska väggen vara förberedd med tätskikt enligt våtrumskrav. Tänk på att berätta för hantverkaren tidigt i processen att du ska ha en tapet, så att underarbetet görs rätt och blir tillräckligt slätt för att kunna fästa en tapet på. Generellt rekommenderas tätskikt i hela badrummet, men i riktigt stora badrum kan det finnas undantag från kraven.
Se även till att badrummet har god ventilation, så att inte fukten stannar kvar i badrummet länge. Har du ett litet badrum som kommer att användas för långa, varma dagliga duschar eller bad kan det vara klokt att tänka en gång till på om tapet verkligen är det bästa valet. Trots att tapeten lackas kan det vara att utmana ödet att ofta utsätta den för stora mängder fukt.
För våtrumstapet finns självklart inga restriktioner – de står emot all typ av väta. Tyvärr är de sällan särskilt snygga, även om det finns undantag, framförallt i retrostil.
Var ska man inte tapetsera?
Det säger nog sig själv att man inte tapetserar i duschen. Men ibland kan ändå man se tapet bakom fristående badkar. Vad gäller egentligen?
Så länge du följer branschstandard bakom tapeten ska det inte vara problem regelmässigt, men såvida du inte är mycket försiktig och enbart har för avsikt att bada i karet, är tapet i våtzon 1 (inom 1 meter från dusch/badkar) inte att rekommendera eftersom risken att tapeten fort blir ful är stor.
Stiltips när du väljer tapet i badrummet
- Lyft gärna upp rumskänslan och dekorera med trädetaljer, tavlor och kanske en sittmöbel om du har plats? Välj lampor som inte ser ut som den klassiska badrumsbelysningen. Här finns det en del att tänka på – här hittar du både tips och snygga lampor.
- Om du väljer att tapetsera är det ofta för att du vill ge ditt badrum personlighet. Så var inte rätt för att ta ut svängarna med mönster och färger. Framförallt om du väljer att bara tapetsera halva väggen, eller ett lite utrymme. Det kommer lyfta hela badrummet.
- Men – väljer du en tapet som tar för sig kan det vara klokt att göra någorlunda neutrala val på övriga golv och väggar, för att inte ge ögat för mycket konkurrens. Då kan du dessutom ganska lätt byta stil på badrummet genom att tapetsera om ifall du tröttnar. Plocka istället upp stilelement och en eller två färger i tapeten i övrig badrumsinredning. En kommod kostar till exempel inte särskilt mycket att lämna in för omlackering.
Exakt vad som gäller kan alltså skilja sig åt lite beroende på vilka förutsättningar som finns i badrummet du vill tapetsera. Det kan därför vara klokt att bolla frågan med din hantverkare och ditt försäkringsbolag för att vara på den säkra sidan.
Bildkälla toppbild: 1. Sandberg, 2. Heritage Bathrooms, 3. Ikea