Trendigaste brunchrätten – sötpotatispannkakor med kokosgrädde
Sötpotatis är en favorit hos många. Ungsbakade eller som ett krämigt mos i all ära, men vill du testa något nytt är de här sötpotatispannkakorna verkligen något utöver det vanliga. Avnjut tillsammans med nyrostade kokoschips och fluffig kokosgrädde och dina smaklökar kommer att tacka dig!
Sötpotatispannkaka med kokosgrädde och rostade kokoschips
Du behöver:
- 2,25 dl kokade och mosade sötpotatisar (sötpotatispuré)
- 4 dl mjölk (gärna hög fetthalt)
- 1 stort ägg
- 2 tsk vaniljextrakt
- 4 msk smält smör
- 4 dl vetemjöl
- 5 msk farinsocker
- 3 tsk bakpulver
- ½ tsk bikarbonat
- ½ tsk kanel
- ¼ tsk kryddnejlika, mald
- ¼ tsk riven muskotnöt
- ¼ tsk salt
- Lönnsirap till servering
- Kokoschips
- 1 burk kokosmjölk (burken ska vara kall, placera den gärna i kylen timmarna innan)
- 1 msk socker
- Smör att steka i
Gör så här:
1. Blanda sötpotatisen, 2,25 dl av mjölken, ägg och vaniljextrakt i en stor bunke. Rör ner det smälta smöret.
2. Rör ner mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, kanel, kryddnejlika, muskotnöt och salt i en mindre bunke och häll över dem i sötpotatismixen. Blanda.
3. Vispa ner resten av mjölken och rör om tills klumparna är borta.
4. Smält smör i en panna och grädda pannkakorna. Räkna med cirka 4 msk smet per pannkaka och runt 2 minuter per sida.
5. Kokoschips: Rosta kokoschipsen i en torr panna på låg värme. Rör om hela tiden så att de inte bränns. När de är gyllenbruna och är de klara.
6. Kokosgrädde: Ta ut burken från kylen och häll över den rinniga vätskan i en skål (spara och använd till smoothie eller liknande).
7. Sleva ur den hårda massan och vispa (använd elvisp) tills du får en tjock och gräddig konsistens. Tillsätt sockret och vipsa lite till. Klicka på pannkakan, toppa med de rostade kokoschipsen, ringla över lönnsirap och servera.
Recept och foto: How Sweet It Is