Vanliga telefonskräcken bland yngre

10 mar, 2023
FotografTT.
Tycker du inte det är några problem att svara i telefon även om du inte känner igen numret på skärmen?
Då är det en stor chans att du är över 35 år.
Bland yngre generationer breder det nu ut sig en ny sorts telefonskräck.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
12 saker du kan göra idag utan att använda din telefonBrand logo
12 saker du kan göra idag utan att använda din telefon

Att svara i telefon när det ringer är väl inga problem – eller? För många i de yngre generationerna är det faktiskt det. För personer under 35 år blir det allt vanligare att man inte vill svara i telefon om man inte vet vem som ringer eller varför, medan personer över 35 år har mindre problem med det.

I en Sifo-undersökning som gjordes 2020 visade det sig nämligen att så många som var tredje svensk i åldrarna 18-34 lidet av telefonskräck, och att det jobbigaste momentet är när det är någon som ringer dem.

Psykologen Per Carlbring menar att fobin är en slags invasofobi, alltså ungefär att personerna känner att deras privata sfär blir invaderat av det ovälkomna telefonsamtalet.

Annons

I Ica-kuriren berättar 23-åriga Elin Lorentz Janestam hur hon hanterar inkommande telefonsamtal, och hennes metod är vanlig bland de yngre generationerna.

– Jag svarar aldrig om jag inte känner igen numret, utan då googlar jag upp det efteråt för att se vem det var, säger hon och konstaterar att det jobbiga är att göra officiella samtal.

Många yngre tycker också det är jobbigt att äldre familjemedlemmar hellre vill ringas än att kommunicera i textmeddelanden. Elin menar att hon blir stressad om familjemedlemmar ringer.

– Jag ringer väldigt sällan utan att ha skrivit innan, om det inte är något akut. Och jag blir ofta stressad om någon ringer, men inte om de skriver. Jag kan ju svara på ett meddelande direkt, eller vänta ett tag, men ringer någon så är jag fast, säger Elin.

Forskaren: Så har beteendet förändrats

Theres Bellander är docent i nordiska språk vid Stockholms universitet, och hon har forskat på språkbruk och ungdomsspråk. Hon säger till Ica-kuriren att de äldre generationerna också måste respektera att yngre har en annan relation till att prata i telefon.

Annons

– Jag tror att man ska tänka att de som svarar och pratar högt på till exempel tåg är de som är medelålders och äldre. De unga har inte i sig att man måste svara på en gång. De noterar när någon ringer – de kan aldrig missa någon. När jag var ung ringde man tills någon svarade, och det var ingen som såg hur många gånger man hade ringt. Min 11-årige son använder uttrycket ”spamma” om man ringer flera gånger till någon. Då är man en tjatig kompis, och det vill man inte vara. Det problemet fanns inte när man inte hade mobiltelefon.

Annons