Våra bästa recept med grekisk mat
BLÄCKFISK MED GODA TILLBEHÖR
(4 personer)
4 små bläckfiskar (squid), rensade
Marinad:
1/2 dl olivolja
rivet skal av 1/2 citron
2 vitlöksklyftor, hackade
1 lagerblad, smulat
1 röd chilifrukt, finhackad
Paprikasallad:
1 stor röd paprika
1 stor gul paprika
6 minitomater
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 dl blandade oliver
2 msk olivolja
1/2 dl hackad persilja
Beredning:
Skär bläckfisken i ringar. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg ner bläckfiskringarna och låt marinera i ca 30 min.
Baka paprikorna i 225° varm ugn tills skalet börjar bli svart. Låt dem sedan svalna i ca 15 min och dra därefter av skalet. Dela och kärna ur paprikan och skär köttet i bitar. Blanda med tomater i skivor, tunt skuren rödlök, finhackad vitlök, oliver, olivolja och hackad persilja.
Plocka upp bläckfisken ur marinaden och stek den på hög värme under omrörning tills den börjar få färg. Servera med paprikasalladen och ev bröd.
LAMMKOTLETTER MED FRITERAD SQUASH
(4 personer)
800 g lammkotletter, enkla
salt och peppar
1 squash à ca 300 g
100 g fetaost
1 msk torkad oregano
1 ägg
1 dl vetemjöl
olivolja till stekning
1 hel vitlök
8 salladslökar
några kvistar färsk timjan
en kvist färsk rosmarin
några kvistar persilja
Beredning:
Salta och peppra kotletterna runtom. Skiva squashen. Mosa fetaost med oregano och ägg. Vänd squashskivorna i äggsmeten och sedan i vetemjölet. Stek skivorna i olivolja tills de har fin färg runtom.
Lägg hela vitlöksklyftor med skal i en eldfast form tillsammans med salladslök skuren på längden och ringla olivolja över. Ställ in i 200° varm ugn och baka i ca 10 min. Ta ut och vänd ner örter och squashskivor och ugnsbaka i ytterligare ca 5 min.
Stek lammkotletterna i lite olivolja, ca 2 min på var sida. Servera med tillbehören.
GRILLAD FISK MED SALSA
Här har vi grillat hel sill, men kungsfisk, havsabborre eller makrill går lika bra. Det här receptet blir supergott med vilken fisk man än väljer!
(4 personer)
4 hela portionsfiskar
saft av 1/2 citron
ca 1/2 dl olivolja
salt och peppar
1/2 kruka färsk timjan
citron
Salsa:
1/2 fänkålshuvud
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 dl fiskbuljong
1 knivsudd saffran
ca 8 minitomater
salt och peppar
Beredning:
Skär tre snitt i skinnet på fisken på var sida. Pressa citronsaft över och lägg över fisken på en bakpappersklädd plåt. Ringla olivolja över och krydda med salt och peppar, även invändigt. Vänd runt så att fiskarna täcks av olivolja och kryddor.
Fyll fisken med timjan och lägg några citronklyftor runtom. Ställ in i 225° varm ugn och baka i ca 15 min eller tills fisken har fin färg.
Gör salsan under tiden. Finhacka fänkål, lök och vitlök. Fräs hacket lätt i olivolja i en kastrull. Häll på buljong och tillsätt saffran och tomater. Låt småputtra i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Servera salsan rykande varm tillsammans med fisken.
Tips! Vill man ha en matigare rätt är det gott med ugnsbakade potatisklyftor och en bit bröd till.
LAMMSPETT MED FETAOST
(4 personer)
700 g lammstek
träspett, blötlagda
1 kronärtskocka
Marinad:
4–6 vitlöksklyftor, finhackade
ca 1/2 dl olivolja
1 msk dijonsenap
2 tsk finhackad färsk rosmarin
rivet skal av 1/2 citron
Marinerad fetaost:
150 g fetaost
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
2 tsk torkad oregano
Tomatsallad:
ca 8 mogna små tomater
4 salladslökar
olivolja
salt och peppar
Beredning:
Skär köttet i mindre bitar, trä upp dem på grillspett. Blanda ingredienserna till marinaden. Vänd spetten i blandningen.
Koka kronärtskockan i lättsaltat vatten tills de yttre skalen lossnar lätt, ca 20 min.
Marinera fetaosten i olivolja som blandats med finhackad vitlök, urkärnad och hackad chili och oregano.
Skär tomater i halvor och blanda med tunt skuren salladslök, olivolja, salt och peppar.
Ta upp spetten och låt marinaden vara kvar. Dela kronärtskockan i fyra klyftor och ta bort skägget. Vänd snittytorna i marinaden från spetten. Stek spetten på medelvärme så att de får en fin stekyta runtom. Stek även snittytorna på skockorna så att de får en rejäl stekyta. Servera spetten med tillbehören.
SPENATFYLLD FILODEG MED CHILI
(4 personer)
180 g färsk spenat
olivolja
10 cm purjolök
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
8 ark filodeg, ca 30×40 cm
1 kruka persilja
150 g fetaost
4 msk philadelphiaost
1/2 dl skivad rostad mandel (med skal)
chiliflakes
4 röda chilifrukter
1 vitlöksklyfta
1 tsk rivet citronskal
1 tsk flytande honung
Beredning:
Fräs spenaten mjuk i lite olivolja tillsammans med tunt skuren purjolök och finhackad vitlök. Krydda med salt och peppar.
Skär degarken i ca 15×20 cm stora bitar. Lägg ut 4 dubbla degark på bakpappersklädd plåt och pensla arken med olivolja. Varva därefter dubbla degark med spenatblandningen, persilja, smulad fetaost, philadelphiaost och rostad mandel. Pensla filodegsarken med olja mellan lagren och avsluta med filodeg. Krydda med salt, peppar och chiliflakes. Dela chilifrukterna på längden och skrapa ur kärnorna. Fördela finhackad vitlök, rivet citronskal och flytande honung över chilin och lägg dem vid sidan om filodegspaketen på plåten. Ställ in i 200° varm ugn och baka i 15–20 min eller tills filodegen har lite färg. Servera som en vegetarisk rätt eller till fisk eller kött.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO DAVID BACK
RESSUGEN? LÄS MER:
5 pärlor i Katalonien
En hemlig italienare
Topp 5 i Köpenhamn