Vårens bästa böcker – 6 boknyheter du inte får missa!
Äntligen dags för lite röda dagar i almanackan, det vill säga mer tid att läsa böcker! Välj mellan starka kvinnors gripande livsöden, spännande kriminalromaner och parallella världar – du lär inte bli besviken.
Här är 6 bra böcker att njuta av våren 2019:
Dunkel skog av Nicole Krauss
Jag skulle intervjua Nicole Krauss på plats i Brooklyn för sju år sedan, men i sista stund ställde hon in av familjeskäl. Vi tog intervjun på telefon en tid senare och jag tänker på det när jag läser hennes nya roman ANNONS Dunkel skog (Brombergs). En av huvudrollsinnehavarna, en judisk kvinnlig författare med två barn och ett krisande äktenskap, åker till Israel och checkar in på hotell för att försöka få lite rätsida på livet och skrivandet. Kanske var Nicole på väg till Tel Aviv redan då, i tanken?
Huvudkaraktär nummer två är däremot så långt ifrån Nicole Krauss man kan komma; Jules Epstein är en hårdhudad advokat som med åren blivit stenrik. När han blir pensionär börjar han rannsaka sitt liv, skänker bort stora summor pengar (till släktens förtvivlan) och försvinner sedan spårlöst under en resa i Israel.
Författaren i boken kontaktas på plats i Tel Aviv av en professor som avslöjar att den världsberömde författaren Franz Kafka, som dog 1924, i själva verket tog sig till Israel, bytte namn, ägnade sig åt trädgårdsodling och började skriva på hebreiska. Nu vill professorn att författaren tar sig an dessa manus.
Det har gått sju år sedan Krauss senast kom ut med en roman. Här är hon tillbaka med en riktig läsfest!
Järtecken av Christoffer Carlsson
Ett hus börjar brinna en novembernatt 1994 i halländska Marbäcken. Polisen är snabbt på plats och en kvinna hittas död, svårt sargad av elden – men mördad redan innan. En man påträffas i skogen, blodig. Han döms som skyldig, mot sitt nekande. Han heter Edvard, är morbror till pojken Isak, och ingenting blir sig likt för Isaks familj, mördarens släkt.
Christoffer Carlssons ANNONS Järtecken (AB Förlag) är en mångbottnad kriminalroman, full av atmosfär. Inte minst när stormen Gudrun dundrar in i berättelsen elva år senare. Nya fakta dyker upp. Kan Edvard vara oskyldig? Går en mördare fortfarande lös?
Att gå – ett liv i rörelse av Erling Kagge
Redan för 2 400 år sedan förklarade läkekonstens fader Hippokrates att ingenting var så välgörande för kropp och själ som att promenera. Erling Kagge, norsk äventyrare och passionerad vandrare, tar frågan på djupet i boken ANNONS Att gå (Norstedts). Att bara gå är det mest radikala vi kan göra i en tid där hastigheten tycks öka i de flesta sammanhang. Gåendet bromsar upp, ger dig tid att tänka, lugnar ner pulsen.
Kagge berättar om promenader i vardagen, om vandringar till Nord- och Sydpolen, om en runda genom New Yorks kloaksystem. Boken finns även som ljudbok, och är förstås toppen att lyssna till – på en promenad!
Fascism – en varning av Madeleine Albright
Madeleine Albright, USA:s första kvinnliga utrikesminister (1997–2001), skriver i ANNONS Fascism – en varning (Historiska media) om egna barndomsupplevelser från ett krigshärjat Europa och fascismens arv i vår samtid. En riktig ”powerwoman”!
Frannie Langtons bekännelser av Sara Collins
Sara Collins ANNONS Frannie Langtons bekännelser (Sekwa) är en stark historisk spänningsroman om Frannie, uppvuxen på en plantage på Jamaica, som står inför rätta i London 1826 för att ha mördat sin arbetsgivare.
Lydia Wahlström av Ingrid Pärletun
Lydia Wahlström var en av centralgestalterna i den svenska kvinnorörelsen. Ingrid Pärletuns biografi ANNONS Lydia Wahlström (Historiska media) är en fartfylld berättelse om en mycket stridbar kvinna.
Här hittar du fler spännande och läsvärda boknyheter – och här listar vi fler inspirerande kvinnliga biografier!
Läs mer:
8 kloka och inspirerande böcker värda att läsa direkt