40-årskrisen fick Anneli att satsa på författardrömmen
Till slut var det en tidig 40-årskris som satte bollen i rullning och gjorde att hon sa upp sig från sitt myndighetsjobb.
Nu arbetar hon som virtuell assistent och skriver böcker.
Hon upplevde aldrig riktigt att hon var på rätt plats i arbetslivet. Anneli Olsson hade varit statligt anställd i många år, på domstol och hos kronofogden, när hon efter sommaren 2019 till slut fick nog.
Anneli Olsson
Fakta: Anneli Olsson
Ålder: 40 år.Familj: Man och tre barn.
Bor: Uppsala.
Gör: Driver eget företag som virtuell assistent och skriver böcker. Gav i våras ut feelgood-romanen Fritt fall.
– Då hade jag varit föräldraledig en sista gång och bestämde mig för att “nu säger jag upp mig”. Jag fick väl någon typ av tidig 40-årskris, det var mycket existentiella frågor som snurrade runt i skallen, berättar hon.
Vid det laget hade hon länge fantiserat om att starta eget och kunna styra sin egen tid men inte riktigt vetat vad hon ville göra.
– Det jag helst ville var att kunna jobba platsoberoende, att bara ha datorn eller telefonen och kunna jobba var som helst. Då började jag snegla mot något som heter virtuell assistent, det är väldigt vanligt i andra länder och kommer mer och mer i Sverige också. Egentligen är man väl en konsult inom administration eller sociala medier, man kan nischa sig åt olika håll, men grejen är att man jobbar helt på distans med sina kunder, säger Anneli Olsson.
Skrivandet är det som ligger närmast hjärtat
Själv har hon jobbat brett sedan hon startade sitt företag men försöker nu nischa sig mot skrivande och sociala medier.
– Jag gav ut min första bok i våras så skrivande är det som ligger närmast hjärtat. Jag har velat jobba med det i många år men inte vetat hur, att skriva en bok är inte direkt något man tjänar mycket pengar på. Det är det jag börjar hitta fram till nu, hur jag ska tjäna pengar på att skriva och hjälpa andra samtidigt.
Anneli Olssons första tid som egenföretagare stötte dock på patrull i form av coronapandemin. Precis när det hade börjat rulla på tog det tvärstopp i våras.
– Men eftersom jag gav ut min bok på eget förlag, det är den andra delen av mitt företagande, kunde jag lägga mitt fokus där. Även om jag inte tjänade några pengar på det, säger hon.
Nu börjar det ta fart igen och Anneli Olsson ångrar inte att hon vågade ta steget – trots svårigheterna som har varit.
Annelis tre goda tips
- 1. Jag tycker att man ska skriva ned vad man faktiskt vill göra, så att man har det klart för sig.
- 2. Sedan tycker jag att man också ska säga högt inför andra vad man vill göra. När man har gjort det blir det väldigt verkligt. Det blir en bra press.
- 3. Be om hjälp och våga vara öppen. Det har öppnat många dörrar för mig, att jag är ärlig i hur saker och ting kan vara och att det inte är så enkelt hela tiden. Då har det också varit lättare för mig att gå emot mina egna rädslor.
”Det vara bara att köra”
– Självförtroendet har hindrat mig tidigare, och perfektionism. Jag har tänkt att jag måste kunna allt och veta allt innan jag sätter igång med någonting, säger hon.
– Men till slut kom jag fram till att man aldrig vet hur livet ska blir så det var egentligen bara att köra när jag fick chansen. Jag landade i att “visst, jag är rädd men jag kommer inte att dö av göra vissa saker”. Som att starta företag, det är väldigt få som har dött av det.
Läs mer:
”De skarpaste hjärnorna 2020 är kvinnors”
Så mycket tjänar de kvinnliga tv-profilerna – här är hela listan