Paret med helt gemensam ekonomi – "Allt mitt är ditt"
– Banken sa först nej, så kan vi inte göra. Men vi insisterade. Vi vill att allt mitt är ditt och vice versa, säger Therese, som är programledare på radio, komiker och den i hushållet som tjänar mest. Hanna jobbar som utredare på en statlig myndighet och tycker att det här med ekonomi är rätt trist. Medan Therese tycker det är kul och därför är den som gärna tar hand om det ekonomiska.
– Jag litar helt på Therese, att hon betalar våra räkningar och tar bra beslut för att få våra sparpengar att växa. Där är hon väldigt strukturerad, medan jag inte är så brydd. Vi har båda inställningen att pengar är bra att ha, men det är ingen dramatik kring det och allt är transparent. För oss var det självklart från första stund att dela på allt oavsett vem som bidrar med vad. Vi är ett team och gör den ekonomiska resan tillsammans, säger Hanna, som får nickande medhåll av Therese.
Större investeringar beslutas om gemensamt
– Vi brukar ta upp ekonomin på våra date nights, om det är något speciellt… men du Hanna är ju inte jätteintresserad. Du handlar till hemmet, fixar trivseln och köper kläder och sådant som dottern behöver, medan jag är superdålig på att handla kläder! Om vi behöver investera i något större så pratar vi om det. Det enda som möjligen kan vara ett irritationsmoment i slutet av månaden är matkostnaderna… hur kan det gå så mycket pengar till mat?
De är eniga om att inte ta något för givet och är tacksamma över att ha en hyfsad ekonomi och ett eget hus, att det finns pengar till sparande och resor.
Viktigt att väga in andra faktorer än pengar
Therese ägde en bostadsrätt när de träffades för många år sedan - de har varit gifta i 10 år – men för henne vara det självklart att Hanna skulle ha del av den, trots att hon inte själv ägde sin bostad.
– Annars kan det bli som att den ena är inneboende. Det ska inte vara en maktobalans, men det är också viktigt att inte värdera allt i pengar. Hanna var hemma mest när vårt barn var litet, vilket var bra för hela familjen. Men därmed har hon också samlat in mindre till sin pension. Nu i dagarna ska vi träffa vår bankman för att prata om hur vi kan spara i en pensionsfond till henne, så att vi har ungefär lika den dag vi blir pensionärer.
Hanna skrattar till.
– Det där med pension har vi ju inte tänkt på så mycket tidigare. Men nu, när vi är över 40, börjar vi inse att det är dags att ta tag i.