Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Auktionsexperten Maria Granström: Så gör du bästa fynden på sommarens loppisar

18 maj, 2021
AvMaja Andersson
FotografLars gustafsson
Maria Granström
Att ge sig ut på loppistur i Sommarsverige är för många en härlig tradition. Men hur går man egentligen tillväga för att göra de bästa fynden bland alla prylar på loppisborden runt om i landet? Vi har pratat med auktionsexperten och SVT-profilen Maria Granström som delar sina bästa tips för en lyckad loppisrunda. – Fundera ut innan vad du är på jakt efter, undvik kopior och var inte rädd för att pruta!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Carina Berg om IVF-försöken och kampen för att få barnBrand logo
Carina Berg om IVF-försöken och kampen för att få barn

Att ge sig ut på en loppisrunda är att förena nytta med nöje. Det är ett miljövänligt sätt att handla på, och dessutom kan man spara mycket pengar genom att köpa begagnat. Men det kanske allra roligaste med att handla på loppis är att man kan hitta unika, vackra prylar – som kanske ingen annan har en likadan av.

Men hur ska man då veta vilka prylar man ska leta efter på loppisen – och vilka fällor man ska akta sig för? Vi har pratat med Maria Granström, Filial Chef för Bukowskis Malmö och domare och expert i SVT-programmet auktionssommar. Här delar hon med sig av sina tio bästa tips för hur du blir ett proffs på att shoppa på loppis.

Marias tio bästa tips

1. Utgå från vad du behöver och planera i förväg. Innan du ger dig ut på loppisen kan det vara en bra idé att tänka igenom vad du ska leta efter, så att du inte konsumerar bara för att konsumera. Det är roligare att ha färre grejer som man verkligen tycker om.

Annons

2. Leta efter svenskt. Det finns mycket kvalitativt från svenska hantverksproducenter, många förstår inte hur otroligt fint hantverk vi har i Sverige. Exempel på det är serviser från Rörstrand, på loppis kan man hitta delar för 30 kronor styck, det är extremt prisvärt! Reijmyre kan man också leta efter, ett svenskt glasbruk som gör fantastiskt fina glas.

3. Våga pruta! Det går ofta att få ner priset, och frågan är alltid fri. Bestäm dig innan vad du kan tänka dig betala för en vara, och våga förhandla.

4. Om du letar efter tavlor, kom ihåg att titta på tekniken på måleriet. Ställ dig frågan: ser det ut som att någon lagt tid och kärlek på verket? Tavlor är en riktig djungel, det kan vara bra att köpa en bok och lära sig om olika tekniker, så att man kan känna igen hur en bra oljemålning eller akvarell kan se ut.

5. Håll utkik efter mattor! Mattor är någonting som ligger mig varmt om hjärtat, och det går att hitta mycket fint med svensk design på loppisar och auktioner.

Annons

6. Satsa på möbler och prylar från 70- och 80-talet! Om man tittar på trender just nu är möbler från dessa årtal otroligt populära, inte minst Ikeamöbler som börjar bli rejält eftersökta. Det finns många spännande formgivare från den tiden att hålla koll på.

7. Håll dig uppdaterad på auktions– och loppissajter på nätet. Vad säljs mycket av nu? Vad är ett rimligt pris för det jag letar efter? Det finns också flera sajter som visar var och när loppisar äger rum runt om i Sverige, ett tips är att kika runt där när du ska planera din rutt.

8. Möbler från sekelskiftet har blivit väldigt trendigt igen. Det finns otroligt mycket fint och högkvalitativt från 1870 och 1880-talet. En möbel från sekelskiftet kommer hålla bättre än det du köper från 1970-talet, det är väldigt hållbara saker som du kan använda länge.

9. Undvik att köpa kopior, både bland kläder och möbler. Det är en olaglig bransch och inget man vill stödja. En tumregel kan vara att om affären är för bra för att vara sann så är det ofta just så – för bra för att vara sant!

10. Gå efter tycke och smak! Det är viktigt att följa sitt hjärta och ha roligt när man handlar på loppis! Leta efter spännande möbler med färger och former du gillar, och blir du förälskad i något och priset är rätt– slå till!

Annons