Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Fixa semesterbudgeten – fem tips för att få pengar och ledighet att gå ihop

12 maj, 2021
AvSusanna Lidström
FotografTT
Kvinna på semester
Efter ett långt år präglat av pandemin väntar efterlängtad sommarsemester. Med lediga dagar och lättade restriktioner är det lätt att göra av med mer pengar än man tänkt sig. Genom att sätta upp en semesterbudget kan du undvika ekonomisk baksmälla när vardagen är tillbaka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Prylarna du måste packa till vandringsresanBrand logo
Prylarna du måste packa till vandringsresan

Att göra en plan för sommarekonomin och hålla koll på utgifterna varje dag låter kanske inte alltför lockande när allt man längtar efter är att koppla av och återhämta sig efter ett påfrestande arbetsår. I spåren av pandemin är sommarledigheten särskilt efterlängtad, och många har ett uppdämt behov av att shoppa, umgås med vänner, äta på restaurang och gärna hinna med en resa – om restriktionerna tillåter.

Men den som lägger tid på att budgetera semestern nu, får mer tid över för att njuta av ledigheten sedan. Det är mycket värt för att slippa inleda hösten med oro och magont över ett rejält minus på kontot. Semester är ju till för att lindra vardagsstressen, inte ge upphov till den. Här är fem tips för att hålla styr på pengarna och slippa obehagliga överraskningar när kontoutdraget dyker upp framåt höstkanten:

Annons

1. Planera både aktiviteter och ekonomi

När semestertiden närmar sig blir förväntningarna höga. Det första man bör göra för att undvika att kostnaderna drar iväg är att sätta upp mål för vad man vill göra på sin ledighet och samtidigt tänka igenom hur alla aktiviteter ska betalas. Kartlägg hur mycket du har att röra dig med och sätt ett tak för utgifterna.

2. Värdera och prioritera

Det finns ingen magisk formel för hur just din semesterbudget ska fördelas. Bestäm vad som är viktigt för dig. Är det mat? Se till att du har pengar för goda måltider. Om det är bekvämligheter, avsätt en rejäl pott för logi. Finns det särskilda aktiviteter du inte vill missa, räkna in eventuella hyror för utrustning och transporter till områden där du utövar dem. Det måste dock finnas lite utrymme för att ge och ta. Om du reser tillsammans med någon – var beredd på att kompromissa.

3. Involvera familj och resesällskap

Oavsett om du semestrar med familj eller vänner finns säkerligen olika intressen som behöver jämkas och anpassas efter era ekonomiska förutsättningar. Samla hela familjen eller resesällskapet och diskutera vilken semester ni vill ha och vad den kostar. Försök vara realistiska och räkna med alla extra kostnader som ofta tillkommer.

Annons

4. Glöm inte småutgifterna

Det finns gott om upplevelser som inte är särskilt dyra. En dag på stranden behöver till exempel inte kosta så mycket. Men tänk på att också småutgifter för glass, kaffe och läsk kan dra iväg och bli till en ansenlig summa. Om en familj med två barn och två vuxna varje dag köper fika och glass för fyrtio kronor per person blir det närmare 5 000 kronor på en månad. Så gör utflykter och unna er något gott då och då – men ta med egen dricka och fika för att hålla nere kostnaderna.

5. Täck upp med extra inkomster

Förhoppningsvis har du under året satt av ett buffertsparande för att ha råd med alla semesterutgifter. Men fundera också på om det finns sätt att tjäna pengar medan du är ledig. Kanske kan du hyra ut din bostad när du själv är bortrest? Äger du en villa eller ett radhus är det oftast inga problem. Den som bor i bostadsrätt eller hyresrätt behöver dock ha tillstånd från föreningen eller värden.

Annons