Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Experterna: Så säger du ifrån på jobbet

05 maj, 2021
AvAnna-Maria Stawreberg
FotografShutterstock/TT
Så vågar du säga ifrån på jobbet - experterna tipsar
Du sitter på en ocean av erfarenhet och kunskap. Vågar säga ifrån – när det gäller andra. När det gäller dig själv är det sämre. Men nu får det vara slut på det. Experterna tipsar om hur du sätter du ner foten med stil.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 jobb med bra lön – som inte kräver högskoleutbildningBrand logo
7 jobb med bra lön – som inte kräver högskoleutbildning

Kanske har du varit med om det någon gång: Du sitter på det där jobbmötet och du och en kollega ska presentera ett projekt ni slitit hårt med.

Du känner dig både stolt och nöjd. Tills din kollega börjar tala i jag-form och lägger fram resultatet som om det vore en enmansshow.

Du sitter där förstummad och häpen. Var det inte du som kom med idén? Var ni inte två som jobbade över? Men du säger inget. Det känns ju både småaktigt och barnsligt att säga ”det var faktiskt jag som…”. Dessutom vill du inte skapa dålig stämning i arbetsgruppen.

Stopp!

Våga sätta ner foten – och få respekt

Det går absolut att sätta ner foten utan att för den sakens skull skapa dålig stämning eller uppfattas som nejsägare!

– Den som sätter gränser möts tvärtom ofta med ökad respekt från omgivningen, säger Nicolas Jacquemot, kommunikationsrådgivare och doktor i management med fokus på vardagsprat och arbetsrelationer och aktuell med boken Vässa din sociala kompetens.

Annons

För att bara bita ihop och tänka att ”alla andra borde väl se hur det egentligen är” är ofta lönlöst. Folk har nämligen för det mesta ganska fullt upp med sig själva.

– I ett sådant läge kan man absolut säga något i stil med: ”Du, Kalle, glöm inte bort att vi är flera i gruppen som jobbat fram det här.”

Det kanske känns obehagligt i stunden men är garanterat något du vinner på i längden.

– Att gå runt och bita ihop för att man känner sig illa behandlad och utnyttjad tar massor av energi, säger Nicolas Jacquemot.

Ekonomiprofessorn Lars-Johan Åge, forskare inom förhandlingsområdet, som arbetat med både FBI:s gisslanförhandlare och svenska polisens insatsstyrka, menar även han att det kräver träning att säga ifrån.

– Men snart kommer du att märka att det inte är så farligt. Dessutom stärker det både din integritet och din självkänsla.

Tänk på det här när du ska säga ifrån

Det finns flera saker att tänka på om du hamnar i en situation där du känner dig illa behandlad och överkörd.

Annons

Till att börja med ska du lyssna – och lita – på din magkänsla.

– Vänta inte för länge om du har en känsla av att något skaver. Säg att: ”Jag har en känsla av att du är irriterad på mig. Ligger det något i det?”

På så sätt får du en möjlighet att reda ut eventuella missförstånd och diskutera lösningar innan problemet blivit alltför allvarligt.

Samtidigt ska du inte kasta dig in i en situation. Försök att få ett helikopterperspektiv över situationen. Ta ett par steg tillbaka. Annars är risken stor att reptilhjärnan går i gång, och då tänker du inte klart.

Så tar du det jobbiga samtalet

I boken Happy happy beskriver Lars-Johan Åge mer detaljerat hur man kan ta det där jobbiga samtalet. Men i korthet är en viktig nyckel till en lyckad diskussion att gå in i den med en positiv känsla i kroppen. Den där positiva känslan kommer nämligen att hjälpa dig att hålla dig lugn och trygg.

–Fundera också igenom vad som är viktigt för dig. Vad vill du få fram? Ge dig inte in i komplicerade och omständliga diskussioner, då är risken stor att du framstår som osäker.

Annons

Glöm inte heller att lyssna på det motparten har att säga. Ett av de vanligaste misstagen vi gör under en diskussion är att låsa oss vid budskapet vi vill få fram, att låta det gå prestige i diskussionen.

– Men kanske ligger det något i det motparten säger? Du måste inte köpa allt, men kanske finns det något där ni kan gå vidare med för att hitta en lösning, säger Lars-Johan Åge.

Träna upp din sociala förmåga

Att stå upp för sig själv i svåra situationer är viktigt för vår självkänsla och integritet och påverkar i förlängningen vårt psykiska välmående. Därför är det en viktig kunskap att lära sig, poängterar Annika Martinsson, leg psykolog på Psykologresurs.

–Men det är inget vi gör instinktivt, det är en social förmåga som vi behöver träna oss på för att lära oss, säger Annika Martinsson.

Hon påpekar att man i en situation där man känner sig illa behandlad alltid har åtminstone två alternativ: antingen ta upp problemet eller välja att avstå. Men, om man väljer att avstå, då är det viktigt att inse att man gör ett aktivt val, och att inte fortsätta älta.

Annons

– Många gånger är vi helt oförberedda när vi blir verbalt attackerade eller känner oss illa behandlade. Det gör att vi känner oss förvirrade och hotade. Då kan vi behöva vinna tid.

Red ut dina missförstånd i tid

Ett sätt att vinna tid är att skicka tillbaka bollen genom att fråga vad personen menar. Då hinner du tänka igenom hur du vill bemöta situationen. Att reda ut eventuella missförstånd genom att tidigt ta upp ämnet är i dag viktigare än någonsin, eftersom fler och fler jobbar i kortare projekt med många olika arbetsgrupper.

– Att säga ifrån om man är ovan kan kännas fruktansvärt obehagligt. Många tar hjälp av KBT-terapi för att lära sig och träna på att sätta gränser. Då kan man också få träningsuppgifter. En sådan uppgift kan till exempel vara att klaga på en felaktig vara du köpt, säger Annika Martinsson.

Ekonomiprofessor Lars-Johan Åge, leg pyskolog Annika Martinsson och kommunikationsrådgivare Nicolas Jacquemot.
Lars-Johan Åge, Annika Martinsson och Nicolas Jacquemot.

Experternas 5 bästa tips för att säga ifrån

  1. Var kortfattad och undvik att ge dig in i komplicerade och detaljerade resonemang. Du måste inte motivera allt.
  2. Börja träna dig på att sätta gränser i mindre sammanhang. Övning ger färdighet.
  3. Om du känner dig attackerad, men är osäker på om din känsla är ogrundad, fråga personen i fråga: ”Jag får en känsla av att du är irriterad på mig, ligger det något i den känslan?”
  4. Att vänta för länge med att sätta ner foten är aldrig bra. Då är risken stor att du kokar över, och inte får sagt det du vill säga.
  5. Försök hamna i en känsla som gör dig lugn innan du tar upp problemet. För många fungerar det att le, det reglerar känslorna. Dessutom: Våra spegelneuroner gör att leendet smittar av sig också till omgivningen.

Källor: Annika Martinsson, Nicolas Jacquemot, Lars-Johan Åge

Annons