Så blir du ekonomiskt smart 2022 – expertens alla knep
Feminas ekonomiska expert Shoka Åhrman ger handfasta tips kring hur du kan tänka – och exakt vad du ska göra för att få koll.
– Tänker du ”det spelar ingen roll, jag har aldrig tagit tag i sparande, det är ingen idé” – tänk om, säger Shoka Åhrman.
Sluta röka, börja träna, gå och lägga sig tidigare, vara mer klimatsmart... Listan på vanliga nyårslöften kan göras lång. Men utöver de återkommande löftena om ett hälsosammare liv, så blir det allt vanligare att ha ekonomiska nyårslöften. Antingen att spara ihop en viss summa, få koll på sitt pensionsparande eller bara städa i ekonomin i största allmänhet.
Att börja året med att få koll på sin hushållsbudget och sparpengar, och på så sätt kickstarta ett ekonomiskt smart 2022 låter ju såklart bra – men hur ska du egentligen gå till väga?
Feminas ekonomiska expert Shoka Åhrman trycker på att det går att starta ett ekonomiskt smart liv vilken dag på året som helst, men att många gärna väntar in det nya året.
– Varje nystart ger vi oss själva en massa löften – vi ska äta sundare, konsumera mindre, eller vad som helst. Men man behöver inte vänta, du kan börja när som helst. Men om du inte har lyckats innan, så kan du se det här som en chans att starta året utan ekonomisk ångest.
Sätt upp en årsplan
För att få koll på din ekonomi rekommenderar Shoka Åhrman att du tar en överblick över vilka utgifter du faktiskt har framför dig – många av årets stora kostnader vet vi om redan vid årsskiftet.
– Sätt upp en plan för hela året redan nu. Vissa händelser känner vi redan till att de kommer komma – jul och nyår vet vi kostar mycket pengar varje år, och till semestern vill vi kanske ha ett större kapital för att kunna resa eller gå på större evenemang. Vi känner till många tillfällen redan, så det är bara att sätta sig och lägga upp en ekonomisk plan. Passa på att göra det till en mysig kväll – kryp upp i soffan med din partner, ta ett glas vin och prata igenom ekonomin. För att uppnå mål krävs det att de är tydliga. Vissa mål är lättare och andra mer komplexa.
Feminas ekonomiexpert trycker också på vikten av att inte ta för givet att vi alltid kommer ha det som vi har det nu. Ta höjd för eventuella inkomstbortfall eller sjukdomar med att börja med att kolla vad du har för försäkringar. Har du inte inkomstförsäkring eller sjukfallsförsäkring kan det vara hög tid att skaffa det.
– Vad baserar vi vår livssituation på? Jo, att vi får in lön och kan arbeta. Börja därför med att kolla så du har försäkringar som skyddar din inkomst eller dig som person. Det ska täcka det oförutsedda – om du råkar ut för en olycka eller blir sjuk. Se till att skydda det du har.
Buffert och budget – vad är viktigt?
Ord som buffert och budget är grundpelare när det kommer till att ta hand om, och få överblick över, vår ekonomi. Det talas ofta om vikten av att ha en stadig buffert med pengar som finns lättillgängliga att använda i kris, och inte ligger uppbundna i en fond eller aktier. Hur mycket du behöver i din buffert varierar beroende på en rad olika saker – om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus, om du har barn eller inte och så vidare. Att du ska ha buffertspar på mellan tre och sex månadslöner är en vanlig rekommendation.
Men medan många förknippar buffert med ”tråkiga” pengar, så menar Shoka Åhrman att buffertsparandet lika väl kan vara till för roliga spontana saker.
– Vi behöver ha en ekonomisk plan, med en budget och en buffert som kan fånga upp de spontana grejerna. Ofta när man pratar om buffertsparande så är det för att ”om diskmaskinen går sönder”, men det kan också vara för att ha råd med den där spontana weekendresan du blir medbjuden på. Det behöver inte alltid vara tråkiga grejer, utan kan också handla om att du hakar på en aktivitet utan att det påverkar hela din ekonomi.
Så hittar du onödiga utgifter
När du har organiserat ditt buffertsparande och fått en överblick över året är det dags att börja leta efter dina egna onödiga utgifter. Men vad som faktiskt är en onödig utgift kan variera från person till person – och något bara du kan bestämma i din ekonomi.
– Vi är alla junkies för snabba belöningar – här och nu har ett stort värde för oss. Vi prisar nuet högt i vår konsumtion och vårt beslutstagande. Jag kanske lägger massor av pengar på att äta lunch ute eller dricka latte på stan, och tycker jag att det är värt det så fine. Men om jag märker att mina småköp egentligen inte ger mig någonting ens i nuet och tar mig längre bort från sånt som jag egentligen vill ha – då kan jag lägga de pengarna i en bred indexfond i stället. Hitta dina onödiga här och nu-begär, de är olika för alla, säger hon och fortsätter:
– Det är först när vi ser beloppet mer konkret över tid som vi kan se att kaffet eller snuset kostar oss totalt flera tusen kronor i månaden. Det kan bli den där tröja, resan, inredningsprylen eller datorn som jag kanske går och trånar efter. Eller det där sparandet som jag vill komma igång med, men som jag hela tiden trott jag inte har råd med.
Ett ekonomiskt 2022 kan innebära olika saker, men det viktiga är att vi faktiskt börjar någonstans.
– Tänker du ”det spelar ingen roll, jag har aldrig tagit tag i sparande, det är ingen idé” – tänk om. Det är aldrig för sent.
Konkreta tipsen – vad ska man göra för att städa ekonomin:
Rensa abonnemang
Ta bort alla onödiga abonnemang som du tecknat provmånader på och som du sedan börjat betala för. Om du aldrig använder gymkortet är det kanske mer ekonomiskt att köpa hem lite träningsverktyg eller ett par snygga löparskor för att träna hemma eller gå mer promenader – det kostar mindre än gymkortet, som dessutom ger oss dåligt samvete när det inte används.
Se över dina fondavgifter
I all form av privatsparande, oavsett om det är pensionsspar eller fondsparande till barnen eller dig själv – se till att dina pengar inte äts upp av avgifter. Kolla hur snittet på avgifterna ligger på den typen av fond du har, så att du inte betalar massor av pengar i onödan. Det är inte nödvändigtvis bäst att ta det billigaste alternativet, för vi ska alltid veta vad vi betalar in i för fond, men det kan finnas tusenlappar att hämta i det långsiktiga sparandet genom att ha koll på avgifterna.
Hemmajobb
Många av oss fortsätter arbeta hemifrån i större utsträckning än före corona. Det kan gå att dra ner transportkostnader den vägen – behöver familjen fortfarande två bilar?
Inspirationsshoppa i garderoben
I stället för att shoppa nya kläder – inspirationsshoppa i garderoben. Om du blir sugen på en ny kavaj eller kanske ljusa kläder inför våren ska du titta i din garderob. I 80 procent av fallen har man redan en liknande kavaj, eller kläder man glömt bort. Hitta inspirationen hemma i stället för att shoppa så fort du vill ha en viss look.
Second hand
Det du behöver handla – testa köp det på second hand. Att köpa saker på Tradera eller olika Facebook-sidor är hållbart både för plånboken och miljön. Speciellt om man har mindre barn så kan overaller, kläder och skor kosta massor av pengar, men det blir billigare på andrahandsmarknaden. Du kan även själv sälja grejerna du och din familj inte längre har nytta av.