Så gör du sparandet roligt – med appar
Vill du spara till en ny bostad, sluta slösa pengar eller hitta de bästa rabatterna och extrapriserna? Oavsett vad ditt ekonomiska mål är kan du ta hjälp av appar för att lyckas.
För några år sedan fanns ekonomi-appen Tink i de flesta svenskars mobiltelefoner. När Visa köpte upp Tink lades appen ner och en halv miljon svenskar blev av med sin ekonomiska vägvisare.
Vi kan nu glädja alla Tink-lovers att det finns massor av nya bra appar som har poppat upp sedan dess. Här är sju av dem!
7 appar som gör sparandet roligt
Här listar vi de bästa apparna för att göra sparandet roligt och enkelt – både för dig som vill spara långsiktigt och för dig som vill tjäna några extra kronor på vardagsköpen.
Samtliga appar i listan är utvalda som några av de mest populära apparna med högst betyg på App Store.
1. Zlantar
I appen Zlantar sammanställs alla dina bankkonton och kreditkort så att du får en ekonomisk översikt. Dina transaktioner blir automatiskt kategoriserade så att du enkelt kan se vart dina slantar hamnar varje månad.
I appen får du en indikation på om du betalar mer än genomsnittet och hur mycket pengar du kan lägga undan och spara. Zlantar är det närmsta du kan komma om du letar efter ett alternativ för appen Tink.
2. Buddy
En förutsättning för att kunna ha ett konsekvent, långsiktigt sparande är att göra en budget. Då får du reda på vart dina pengar tar vägen och hur mycket du kan spara. Appen Buddy gör det enkelt att genom mobilen skapa en budget.
Du kan sätta upp en egen budget eller göra en delad tillsammans med din partner eller med vännerna på semesterresan. Verktyget ”kvitt” räknar sedan automatiskt ut vad ni är skyldiga varandra för att bli kvitt.
3. Dreams
Det är få som inte har hört talas om Dreams – appen där du ”sparar till dina drömmar”. I appen kan du alltså skapa en dröm (ett mål) och sedan ser du tydligt visuellt hur du närmar dig drömmen.
Målet kan vara allt från ett husköp till en resa eller en ny cykel. Välj om du vill föra över pengar automatiskt, att appen ska dra några hemliga kronor då och då eller om du vill föra över en större summa själv.
4. Avanza
Avanza är egentligen som vilken annan bank som helst. Men då de specificerat sig på att göra mobilhandel med aktier och fonder enkel för gemene man, har de idag blivit många privatsparares favorit.
I Avanza-appen kan du enkelt lägga upp ett fondsparande och välja om det ska vara kortsiktigt eller långsiktigt och hur mycket risk du vill ta. Du fyller i vad som passar dig bäst och sedan räknar portföljgeneratorn ut vilka fonder som passar just dig. En lättöverskådlig och enkel app för dig som vill ta ett steg in på börsen.
5. Mina tjänster
Har du tappat räkningen och kontrollen över dina abonnemang och streamingtjänster? I appen Mina tjänster synkar du ditt bankkonto via BankID och sedan räknar appen ut och sammanställer alla dina tjänster.
Appen kan vara bra att ladda ner som en engångskoll på dina abonnemang, eller så låter du appen ge förslag på billigare abonnemang och genomför bytet åt dig.
6. Too good to go
Maträddar-appen Too good to go har växt i rekordfart och finns nu i såväl storstäder som småstäder. I appen kan du köpa mat som har blivit över från caféer och restauranger – till en väldigt billig peng.
Appen har över 125 000 anslutna restauranger, caféer och butiker. Du minskar alltså matsvinnet, hjälper miljön och sparar pengar som du istället kan lägga i Dreams-appen eller låta växa på börsen.
7. Matpriskollen
En av de stora utgifterna varje månad är för många matkostnaderna. Matpriskollen är en app som hjälper dig att hålla reda på matvarukedjornas erbjudanden och extrapriser varje vecka.
Du kan lägga till den butik du brukar handla i och få erbjudanden från dem, handla i den butik som är billigast just nu eller sätta en bevakning på särskilda livsmedel och köpa dem där det är extrapris.