Så klarar du ekonomin under semestern – och shoppar smartast på sommarens reor
På sommaren är det lätt att kostnaderna drar iväg. Våra vanliga fasta kostnader försvinner inte. Däremot tillkommer kostnader för aktiviteter, god mat och shopping som vi kanske gått och väntat på ett helt år att få njuta av. Att det ska vara lite guldkant på tillvaron under sommarledigheten känner nog de flesta men hur balanserar man det bäst för att slippa ekonomisk baksmälla när hösten närmar sig?
– Det bästa sättet att slippa oroa sig för pengar är att göra en budget. En bra budget gör att du vet vad du kan spendera på olika saker och att du kan slappna av och känna dig fri. Under sommaren är det ofta spontaniteten som kostar mest. Det är mycket småkostnader som tillkommer så se till att ta höjd för den kategorin, säger Isabella Ahmadi, som driver privatekonomipodden Smarta cash och är föräldraledig kommunikatör på Klarna.
För att hitta rätt nivå i budgeten kan det vara bra att titta på siffrorna från tidigare somrar. Vad spenderade ni pengar på? Anpassa sedan de utgifterna efter dagens situation så får du en hyfsat god prognos att använda dig av.
Involvera hela familjen i planeringen av semestern
Att hitta på aktiviteter som alla i familjen gillar kan vara en utmaning. Besök på nöjesparker, äventyrsbad och uteluncher gör att kostnaderna lätt kan dra iväg. Men innan ni bestämmer vad ni ska satsa på kan det finnas en poäng i att involvera hela familjen. Förklara att ni behöver välja och inte kan göra allt. Kanske visar det sig att vissa aktiviteter som ni trodde var jätteviktiga för barnen inte alls står högst på deras önskelista.
– Låt hela familjen vara med och prioritera. Det är inte farligt för barnen att förstå att man inte kan göra allt. Sätt ihop en aktivitetslista tillsammans på de saker ni allra helst vill göra – och kanske några bonusaktiviteter som är helt gratis. Att tälta i trädgården kan vara nog så minnesvärt och spännande för ett litet barn, tipsar Isabella Ahmadi.
Fundera också över vad du själv allra helst vill göra. Vissa aktiviteter kanske planeras in mest av gammal vana. Satsa på de aktiviteterna som verkligen gör skillnad för dig och stryk helt enkelt det som inte tillför lika mycket.
Så här shoppar vi svenskar under sommaren
Det märks också på svenskarnas köpbeteende att vi har semester. Under juni och juli är det framförallt kategorierna smycken och accessoarer, hem och trädgård och sport och fritid som ökar i försäljning jämfört med årets tidigare månader. Men det skiljer sig åt beroende på vart vi bor i landet. I norr är det sport och fritid som dominerar. I storstadsregionerna satsas det istället på kläder och smycken medan det i övriga delar av landet läggs pengar på hem och trädgård enligt statistik från Klarna.
– Vad vi lägger pengar på under sommaren skiljer sig också åt mellan män och kvinnor. Kvinnor gillar att shoppa kläder och skor medan män i högre grad föredrar sport- och fritidsprodukter, säger Isabella Ahmadi.
Men även om reor och shopping kan locka under semestern tipsar Isabella Ahmadi om att försöka hålla huvudet kallt.
– Gör två olika listor: en lista på vad du behöver och en på vad du önskar dig. Ha med listorna när du shoppar, speciellt på reorna. Då ökar du chansen att göra fina fynd och minskar risken för impulsköp som du kanske ångrar i efterhand, säger Isabella Ahmadi.
5 ekonomitips för sommarledigheten
– Undvik att låna pengar för semestern. Det blir lätt en sur eftersmak när lånet ska betalas tillbaka med ränta senare. Satsa istället på billiga gratisaktiviteter.
– Har du äldre barn? Ge barnet en sommarpeng och kom överens vad den ska räcka till. Då får barnet själv lära sig planera och ta ansvar för ekonomin.
– Jobba med intäkterna. Se över vad som finns att sälja eller hyra ut hemma i förråden.
– Sommaren kan vara en bra tid att boosta ditt ekonomiintresse. Har du några timmar över, gör de där grejerna du skjutit på som kan spara pengar. Förhandla avtal eller läs en bok inom ekonomiområdet som ökar din kunskap.
– Börja spara till nästa sommar redan nu! Skapa ett särskilt semesterkonto där du sätter undan lite pengar varje månad så har du nästa års semester fixad utan ansträngning.