Sju smarta ekonomihacks till midsommar
Knytkalas är kul – och ett smart sätt att dela upp kostnaderna och samtidigt få nya smaker på köpet. Låt blommor, ogräs och grönt flöda på bordet. Vad är väl finare än en midsommarkrans med prästkragar, smultron och olika slags gräs? Det går att fira en härlig dag oavsett om det är picknick på en grönyta, i trädgården eller uteplatsen. Njut av naturen – nu är den som vackrast! Nätterna är ljusa, så se till att vara utvilad för en härlig midsommarnatt. Här kommer några tips och trix för en storslagen midsommar med små medel.
Fixa en festlig välkomstdrink
Rabarbersaft går snabbt att göra. Om du inte har rabarber på uteplatsen eller i en kruka på balkongen finns det kanske någon i din närhet som har massor i sin trädgård eller kolonilott. Fråga om du får ta några stjälkar. Bjud barnen på rabarbersaft med isbitar. Blanda koncentrerad rabarbersaft i mousserande vin. Trä smultron på ett grässtrå eller sätt en jordgubbe på kanten och vips har du gjort en lyxig midsommardrink.
Dela på kostnaderna – ordna knytkalas
Sill, nypotatis, gräddfil, gräslök, ägg, grovt bröd och jordgubbar hör till. Någon kanske är en fena på hemgjord sill, en annan på köttbullar, en matig paj eller jordgubbstårta. Fördela mat och efterrätt på alla som ska vara med. På så sätt blir alla delaktiga och det blir ett spännande utbud på bordet. Låt var och en ta med sig dricka.
Platser att vara på - upptäck närområdet
Bostadsområden, föreningar, kyrkor, små och stora byar – på många grönytor runt om i landet anordnas dans kring midsommarstången. Det är färre än vanligt på grund av coronapandemin, men leta runt i närområdet. En grön plätt kan räcka för picknick och lekar och att få till en härlig stämning. Har du egen trädgård eller uteplats kan du samla familj och vänner där så slipper ni kostnaderna för att resa.
Midsommarvädret kräver planering
Det är lika bra att ta upp ämnet – vädret! Se till att planera för en blöt dag. Vädret kan skifta snabbt och skurar är enligt SMHI ett vanligt fenomen just kring midsommar. Skaka fram regnställ och paraplyer – lite skurar ska inte stoppa er från festligheter och dans kring midsommarstången. Eftersom dagen kan innebära både sol och regn, är det klokt att ha en alternativ plan med uterum, tält eller presenningar.
Dekorera med blommor och gräs
Gör dukningen extra festlig och fin. Förbered med värmande filtar och kuddar att sitta på. Placera diverse flaskor och burkar med vatten på bordet. Fyll dem med gräs, ogräs och blommor från trädgården, balkongen eller naturen i din omgivning. Dekorera med murgröna eller gör en girlang av diverse gröna blad på en tråd. En ljusslinga kring uteplatsen höjer stämningen. En fin tradition är att tillverka blomsterkransar till håret. Använd exempelvis björkris eller ståltråd och dekorera med naturens örter, blommor och blad.
Lekar för stora och små - billigt och kul
Dela upp er i åldersblandade lag och kör en pulshöjande stafett. Några exempel på aktiviteter är att pricka bollen i en hink, kasta hästskor mot en pinne och hoppa säck längs en bana. Spring med ett ägg eller en potatis på en matsked, och spotta gröna grodor – den som kommer längst vinner.
Dans kring midsommarstången
Vad vore dagen utan musik, sång och danslekar kring midsommarstången? Små grodorna, Prästens lilla kråka och Raketen är några givna klassiker. Sjung allsång med ljuvliga sommarlåtar mellan mat och dryck. Mixa gärna några lag med både stora och små och kör en musikquiz med blandade sommarlåtar. Har du tur så finns det kanske en gitarrspelande kompis som kan höja stämningen ytterligare.
Rabarbersaft – recept
1 kg rabarberstjälkar
1,5 dl vatten
5 dl socker
Saften från 1 citron
Gör så här:
Dela rabarber i små bitar
Blanda rabarber och socker i en rostfri kastrull. Låt stå 30 minuter.
Tillsätt vatten och citron. Koka i 15 minuter utan att röra om.
Sila rabarbern och häll saften på väl rengjorda flaskor.