Spara pengar när du värmer huset – 7 knep
Det har inte varit villaägarnas år i år. Elpriserna har slagit i taket och många har velat blunda när elräkningen har landat i brevlådan.
För de med rörligt elavtal, dåligt isolerade villor och gamla värmesystem har fallet blivit ännu högre.
Men det finns knep att ta till för att sänka värmekostnaden. Här är sju spartips att ta till när du värmer upp huset.
1. Sänk värmen en grad
Ett billigt och effektivt sätt att sänka värmekostnaden är att sänka temperaturen hemma med en grad eller två. För varje grad du sänker minskar kostnaden med ungefär fem procent.
Följ gärna de rekommenderade inomhustemperaturerna när du reglerar värmen:
- Sovrum: 18 grader
- Övriga rum: 20 grader
- Varmgarage/förråd: 5-10 grader
2. Minska golvvärmen sommartid
Idag är det relativt vanligt att ha golvvärme i exempelvis badrummet. För att slippa slösa uppvärmningskostnader mitt i den heta sommaren kan du sänka gradantalet på ditt värmegolv till exempelvis 10 grader. Du ska dock aldrig stänga av golvvärmen helt, då det kan leda till fuktskador.
3. Köp storpack ved
Om du har en braskamin kan du tjäna flera tusen kronor på att elda varje dag, istället för att värma upp huset med andra värmekällor.
Däremot skiljer sig priserna för själva veden markant. Det allra billigaste alternativet är att köpa så kallad långved, alltså stora stockar och som du klyver själv.
Det näst billigaste är att köpa veden färdigkluven och ”stjälpt”, alltså huller om buller i påsen. Det dyraste du kan göra är att köpa färdigkluven, travad ved i mindre påsar på bensinmackar eller i en vanlig matbutik.
4. Isolera huset bättre
Att isolera huset bättre kan spara mycket energiförbrukning. Du kan välja att göra projektet så stort eller litet du vill. Om du planerar att renovera ett rum gör du rätt i att isolera rummet ordentligt när du ändå är igång och river i väggarna.
Ett lättare projekt är att täta dragiga fönster och dörrar med nya tätningslister.
Att täta vinden bättre är också en god idé. En otät vind släpper nämligen ut 15 procent av husets värme rakt ut genom taket.
5. Stäng dörrar
Om det finns rum i huset som ni sällan nyttjar, gör ni bäst i att stänga dörrarna. Då leder värmen inte in dit, utan cirkulerar istället med full kraft i de rum ni faktiskt nyttjar. Effekten blir att ni inte längre behöver värma upp de rummen ni använder lika mycket som tidigare och ni sparar därmed uppvärmningskostnad.
6. Lämna elementen fria
Ett snabbt och lätt sätt att utnyttja värmen på bästa möjliga vis är att inte blockera elementen. Om du har möbler mot elementen ”eldar du för kråkorna”, det vill säga betalar uppvärmningskostnad helt i onödan. Kom ihåg att även lufta elementen med jämna mellanrum så att de sprider en jämn värme i huset.
7. Ta vara på solens strålar
Solen värmer inte bara upp solpaneler på taket, utan värmer även golv och väggar. Dra nytta av solens varma strålar genom att låta persiennerna vara uppdragna under dagen, även på vintern. Möbler, väggar och golv absorberar då värme utan att du märker det.
Om du drar ner persiennerna och drar för gardinerna när mörkret faller stänger du sedan inne värmen och undviker samtidigt drag från fönstren.
Källa: Dinbyggare.se, Tekniskaverken.se, Vattenfall.se