Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Agnes Wold: ”Det tar åtta timmar innan du är ren igen efter en dusch”

05 dec, 2024
AvLinus Brännström
FotografTT
Det är fräscht att duscha ofta – eller? I själva verket får du tusentals fler bakterier på kroppen efter en dusch.
– Ur bakteriesynpunkt är det helt förkastligt att duscha, säger professor Agnes Wold.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Duscha eller bada – vad är bäst?Brand logo
Duscha eller bada – vad är bäst?

Vi har nog alla varit där. Man känner sig sunkig efter en dag på stan – man har varit på jobbet, åkt kommunalt, handlat. Då är det skönt att komma hem, ta en dusch och skrubba sig ren.

Men hjälper det egentligen?

– Jag kan ju förstå att folk hade bacillskräck i slutet av 1800-talet för då dog ju många i infektionssjukdomar. Barn och unga dog i tuberkulos, lunginflammation, difteri, mässling och allt sådant där. Men den här bacillskräcken som unga människor har i dag gör mig helt förstummad, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Annons

– Folk byter kläder när de kommer hem från jobbet, inte för att det ska vara bekvämt utan på grund av någon förvirrad tanke om bakterier.

Agnes wold
Agnes Wold. Anders Deros/ Aftonbladet / TT

”Duscha är en social konstruktion”

När det kommer till just att duscha menar Agnes Wold att hela konceptet är en social konstruktion.

– Det har ju ingenting med hygien att göra, det har ingenting med hälsa att göra. Det är sociala konstruktioner, man är en bra människa om man duschar sig ofta, säger hon.

– Men tidigare under 1900-talet var det ju ingen människa som duschade, man badade då och då. Och i gamla bondesamhället badade man kanske två gånger om året utan att det hände någonting. Människoarten är ju inte byggd för att tvätta sig, vi har levt i en miljon år innan det fanns duschar.

Annons
duscha hur ofta
Hur ren blir man egentligen av en dusch? Viktor Cap

Fler bakterier efter en dusch

I själva verket får man mer bakterier på sig när man duschar.

– Det visade vår överläkare här, Åke Brandberg, i experiment på 1970-talet. Man har ganska lite bakterier på torr hud, armar och ben och sådär. Men jättemycket bakterier under näsan, runt munnen, i skrevet och under armarna där det är fuktigt, säger Agnes Wold.

– I hans experiment fick folk duscha och då fick de jättemycket bakterier överallt. Dels smetade man ut bakterierna man hade och dels tillför man vatten, som bakterier behöver. Huden producerar en massa antibakteriella substanser och fetter som tar död på och håller nere bakterierna. Allt det tvättar du bort, så ur bakteriesynpunkt är det helt förkastligt att duscha. Du får tusentals gånger mer bakterier på samma yta efteråt.

Annons

Sedan måste huden kämpa för att få bort bakterierna igen.

– Det kanske tar sex–åtta timmar innan du är ren igen efter en dusch. Håller du på och kletar in dig med massa konstiga krämer så tar det antagligen ännu längre tid, säger Agnes Wold.

Annons