Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap
relationsråd

Hjälp – min partner väljer mobilen framför mig!

09 feb, 2025
AvMimmi Lexander
FotografTT
Trött på att din partner ofta är så försjunken i sin telefon att hen knappt svarar när du frågar något? I en tid då skärmarna tar över allt mer av vår vardag är det svårt att hitta en balans, och våra relationer påverkas helt klart av vårt skrollande. Men hur bryter vi mönster, och vilka krav är egentligen rimliga att ställa? Relationsexperten Anneli Östling reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Obehagliga saker din telefon vet om digBrand logo
Obehagliga saker din telefon vet om dig

Din partner är förlorad i något flöde och det känns som att du får kämpa för att få uppmärksamhet. Allt mindre tid tillbringas ihop och allt mer på varsitt håll, framför varsin telefon. Känner du dig bortvald och obetydlig, och har börjat fundera över ditt värde? Hur bra har vi det egentligen om en mobil är intressantare än tid ihop? Väldigt vanliga tankar, menar relationsexperten och parterapeuten Anneli Östling.

parterapi partner använder telefonen mycket
Anneli Östling är relationsexpert, parterapeut, diplomerad Psykosyntesterapeut och förändringsledare. Foto: Ulrika Lundholm Ericsson

– I mitt yrke möter jag det här dagligen som ett problem i relationer. Känslan av att inte känna sig sedd, prioriterad eller intressantare än mobilen skadar känslan av trygghet, närhet och närvaro med en partner. Det upplevs för många som smärtsamt och väcker en oro för relationens välmående och utveckling. Att känna närhet till en partner betyder allt för de flesta. Det är närheten som gör oss glada, trygga, lugna och gör att vi mår bra i oss själva och tillsammans, säger Anneli Östling.

Annons

Forskning: Mobilen inte bra för våra relationer

Och forskningen talar sitt tydliga språk – mobilscrollandet påverkar våra nära relationer negativt. En studie gjord vid Åbo universitet 2023 visar att det inte råder några tvivel om att tid spenderad ensam i mobilen istället för ihop missgynnar förhållandet.

– Skärmtid, och i synnerhet det att jag är på min mobil, hänger ihop med att parrelationens kvalitet försvagas och parrelationen förkortas. Det är hård forskning som finns på det här, sa Anna Rotkirch, initiativtagare till forskningsprojektet, till TV4 när studien var klar.

Så, hur ska vi bryta mobilscrollsmönstret? När är det egentligen rimligt att säga något utan att verka kontrollerande eller tjatig, och hur tar man upp det med sin partner?

– Det är ansvarsfullt att prata om det här så snart man börjar känna oro, irritation eller ledsenhet. Vi behöver vara ärliga och säga vad vi känner och oroar oss för på ett sårbart och icke anklagande sätt, säger Anneli Östling.

Annons

Vad som är för mycket tid med mobilen är individuellt och kan bara bestämmas av individerna i en relation, menar Anneli Östling. Hon understryker att det viktiga är att förstå vad det är man väljer bort: kvalitetstid med partnern. Att gemensamt komma fram till vad man tycker är ett rimligt förhållningssätt till mobiltid är därför viktigt.

– Det är ett proaktivt sätt att ta ansvar för relationens välmående. Det är bättre att tänka till innan det vuxit sig till ett stort problem. Att begränsa skärmtid kan vara utmanande för de flesta, vilket kräver att man tillsammans gör ett aktivt val i hur man vill förhålla sig för att man ska lyckas.

Relationsproblem skärmtid
Foto: TT

Så hanterar ni svartsjuka och misstankar om otrohet

Kanske är en av de knepigare sakerna kring att bli bortvald för mobilen att det är dubbelt: dels att bli bortvald i sig, men också rädslan och kanske även misstankar om att det som lockar är någon annan. Enligt Anna Rotkirsch och studien vid Åbo universitet finns det ett samband mellan mycket tid spenderad i telefonen och svartsjuka, otrohet och risk för skilsmässor:

Annons

– När du är på en skärm vet ingen vad du gör. Om du läser en tidning eller en bok har man en aning. Men på skärmen har man ingen aning. Det ökar misstroendet vilket föder mer svartsjuka, fler konflikter och mer misstänksamhet i parrelationer, sa Anna Rotkirsch tidigare till TV4.

Anneli Östling tipsar om när det kan vara dags att ta upp med sin partner att man misstänker otrohet.

– Om man upplever att något har förändrats i relationen, att partnern tar avstånd, spenderar mer tid med sin telefon och ändrar förhållningssätt genom att dessutom smyga och gömma telefonen är det läge att konfrontera, genom att lyfta frågan om hur mobiltelefonen kan skapa onödig eller befogad oro och misstankar om otrohet. Det hela kommer förmodligen att klarna beroende på hur samarbetsvillig partnern visar sig vara för att undvika onödig oro, säger Anneli Östling och fortsätter:

– Att känna sig bortvald är en jobbig känsla för de flesta. Hur vi förhåller oss till det är individuellt. Vissa tiger och lider, men mitt förslag är att ta ansvar för det man upplever. Prata med partnern och försök få förståelse och helst också hitta ett sätt som partnern kan hjälpa till med att skapa större trygghet.

Annons

Om det är jag själv som blir konfronterad över min mobiltid men inte har varit otrogen, hur ska jag ta till mig det min partner säger utan att känna mig kontrollerad och gå i försvarsställning?

– Faktum är att vi signalerar ointresse när vi hellre sitter och tittar i mobiltelefon när partnern finns tillgänglig i närheten. Rimligast vore att man av hänsyn till sin partner berättar vad det är man väljer att göra med sin telefon istället för att välja att vara närvarande med sin partner. En relation behöver näring och tas om hand varje dag för att kännas sund och harmonisk. För att ta ansvar för relationen behöver vi tänka på konsekvenserna av att prioritera tid med mobiltelefonen som kan påverka relationen negativt.

Parterapeutens 3 generella tips kring mobilanvändande i en relation

1. Reflektera över din tidsprioritering

Fundera över vad som ska få vara viktigast i våra liv. Det motverkar att slentrianmässigt använda telefonen som avkoppling. Att vara frånvarande och inte kommunicera tillräckligt kan leda till att vi förlorar närheten till de som är viktigast för oss.

2. Visa hänsyn och respekt

När vi tar upp mobilen mitt i ett samtal orsakar vi ett avbrott – att undvika det, eller att förklara varför om vi ändå måste, är ett bra sätt att visa respekt gentemot andra. Vi behöver vara medvetna om hur vi kan uppfattas och vad vi signalerar varje gång vi tar upp telefonen när vi förväntas vara närvarande och visa engagemang.

3. Gör ett aktivt val

Vi behöver förstå att det krävs självdisciplin och en stark vilja och motivation för att begränsa tiden vi spenderar med vår mobiltelefon. Att göra ett aktivt val och förstå syftet med varför vi väljer att göra det ger förutsättning att lyckas.

Källa: Anneli Östling, parterapeut och relationsexpert, relationskonsulten.se.

Texten kommer från MåBra.se.

Annons