Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap
forskning

Ny studie: Vid den här tidpunkten på dagen är vi som mest lyckliga

18 feb, 2025
AvSigrid Luna Nielsen
En ny studie har kartlagt när på dygnet vi är som mest lyckliga – och när vi mår som sämst. Känner du igen dig?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energiBrand logo
Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energi

Känner du dig gladare på morgonen? Då är du nog inte den enda.

Enligt en ny studie är vi generellt som mest lyckliga strax efter att vi vaknar och tycker då i högre grad att livet är värt att leva. Samtidigt är det också på morgonen som vi är mindre deprimerade och känner oss mindre ensamma.

Enligt forskarna finns det ingen tydlig orsak till resultatet, men menar att det kan ha något att göra med kortisolnivåerna.

Det beror på att våra kortisolnivåer, som hjälper till att reglera vårt humör, är högst strax innan vi vaknar och lägst runt sängdags. Det hänger samman med att studien även visar på att det är vid midnatt som vår mentala hälsa och välbefinnande är som lägst.

när är man som gladast på dagen
Foto: TT

Studien kan förändra vårdtjänster

Studien baseras på en undersökning som kartlade vilken effekt COVID-19 hade på britternas sociala liv och mentala hälsa. I den berättade nästan 50 000 personer om sitt humör vid olika tidpunkter under en period på två år.

Annons

Enligt The Guardian skulle deltagarna svara på frågor som: "Under den senaste veckan, hur glad har du känt dig?", "Hur nöjd har du varit med ditt liv?" och "I vilken grad känner du att de saker du gör i ditt liv är meningsfulla?"

Forskarna påpekar att man inte kan utesluta en eventuell snedvridning, där särskilt glada deltagare bara har valt att svara på morgonen, medan de mindre glada generellt har valt att svara senare på dagen, skriver Videnskab.dk.

– Även om resultaten är intressanta måste de bekräftas i andra studier som fullt ut tar hänsyn till denna potentiella bias. Om de visar sig stämma kan det ha viktiga praktiska konsekvenser, säger Feifei Bu, forskare i beteendepsykologi vid University College London, i ett pressmeddelande. Hon tillägger:

– Forskare som undersöker mental hälsa och välbefinnande bör överväga vilken tid på dagen folk svarar. Dessutom skulle vården kunna anpassa sina resurser så att de matchar de föränderliga behoven under dagen – till exempel genom att prioritera tillgänglighet sent på kvällen.

Artikeln publicerades ursprungligen i Feminas danska systertidning Femina.dk.

Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
Annons