Hormoner, stress och återhämtning – så blir du mindre trött
I den nya rapporten She Report, som har tagits fram av Aller media i samarbete med insiktsbyrån Grasp Insight, uppger varannan kvinna att de har haft besvär med trötthet, huvudvärk och dålig sömn den senaste månaden. Rapporten djupdyker i hormonhälsa – där sömn och trötthet är en stor faktor.
Lina Ejlertsson är doktor i folkhälsovetenskap, forskare och delar inspiration och forskning om återhämtning och hälsa på Instagramkontot @aterhamtningsforskaren.
Vad är dina 3 bästa tips för att bli mindre trött?
– Små förändringar kan göra stor skillnad för ditt välbefinnande, säger hon och listar tre saker som kan påverka dig – och din sömnkvalitet – positivt:
1. Ta regelbundna pauser:
Pauser under dagen är avgörande för att ge hjärnan och kroppen tid att återhämta sig. Se till att varva aktivitet med återhämtning!
2. Få tillräckligt med dagsljus:
Att spendera tid utomhus kan öka din energi under dagen. Försök att komma ut i friska luften, om så bara för en stund!
3. Rör på dig regelbundet:
Fysisk aktivitet ökar blodcirkulationen och gör dig piggare. Få in rörelse varje dag, såsom promenader, lättare träning ellerdans!
Sömnen påverkar vår hormonhälsa
Stress hamnar högt upp på listan över anledningar till huvudvärk och magont, men många vet inte varför de mår som de gör. Vad tror du det beror på?
– Det är väldigt vanligt att vi rusar fram i vardagen utan att stanna upp och känna efter. Vi ställer sällan frågor som: Hur mår jag? Varför känner jag mig stressad? Vad behöver jag för att få återhämtning? Vi behöverbli bättre på att vara lyhörda inför kroppens signaler. Den brukar vara väldigt duktig på att flagga för när det är något som inte stämmer och en förändring behöver ske.
– Vi behöver sluta tänka ”sen” och börja prioritera återhämtning NU. När du känner att du inte hinner pausa – det är precis då du ska ta en paus!
Det finns en ökad medvetenhet om vikten av sömn för vår hälsa, men hur påverkar sömnbrist specifikt kvinnlig hormonhälsa?
– Sömnen spelar en viktig roll för hormonhälsan, eftersom den påverkar kroppens förmåga att reglera hormonerna. När vi inte får tillräckligt med sömn störs kroppens naturliga rytmer, vilket kan leda till obalanser i hormonnivåerna. Obalansen i sig kan bland annat påverka humöret, ämnesomsättningen, immunförsvaret, menstruationscykeln och energinivåerna, samt leda till svårigheter med att hantera stress och få tillräckligt med återhämtning.
LINAS SJU ENKLA TIPS FÖR ÅTERHÄMTNING I VARDAGEN:
- Blunda och ta några djupa andetag.
- Gå en kort promenad i naturen.
- Gör lättare rörelseträning eller stretching.
- Dansa loss till din favoritlåt.
- Gör något kreativt som att måla eller sticka.
- Gör allting lite långsammare.
- Reflektera över saker du är tacksam för.
Många kvinnor upplever att de får olika råd från olika vårdgivare när det gäller hormonella besvär. Har du något råd för hur man kan navigera i detta och hitta rätt hjälp?
– Om du upplever förvirring och frustration över olika råd kring din hormonhälsa kan dessa stegen hjälpa dig på vägen:
Var informerad: Läs på om dina symptom och olika behandlingsalternativ för att bättre förstå vilka metoder som kan fungera för dig, för att ge dig en bra grund att stå på när du pratar med vårdgivare.
Ställ frågor: Be din vårdgivare att förklara varför de rekommenderar en viss behandling. Fråga om fördelar, nackdelar och alternativa metoder. Det kan hjälpa dig att fatta ett mer informerat beslut.
Sök en second opinion: Om du känner dig osäker kan du alltid rådfråga en annan specialist. Ett andra utlåtande kan ge dig nya insikter och säkerställa att du får en välgrundad bild av dina behandlingsalternativ.
Lyssna på din kropp: I slutändan känner ingen din kropp bättre än du. Om vissa råd eller behandlingar inte känns rätt, lita på din intuition och fortsätt söka efter en lösning som passar dig.
När det kommer till att främja en god hormonhälsa, vilka är de viktigaste livsstilsfaktorerna att fokusera på enligt dig?
– Det finns flera faktorer som är betydelsefulla för kvinnans hormonhälsa, såsom goda sömnvanor, hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet. Men det som jag vill lyfta lite extra här är balansen mellan återhämtning och stress. När vi utsätts för stress frisätts stresshormoner i kroppen, vilket på sikt kan påverka hormonbalansen negativt. Återhämtning är avgörande för att återställa kroppen och hålla hormonerna i balans.
Så vet du att du behöver återhämtning
Vad önskar du att fler människor förstod om återhämtning?
– Det viktigaste är att förstå att vi alla är olika med olika behov av återhämtning, beroende på vem du är som person, dina tidigare erfarenheter och påverkan från den faktiska situationen du befinner dig i. Det är det behovet som behöver ligga till grund för valet av återhämtande aktivitet, inte vad du förväntas att göra, säger hon och fortsätter:
– Jag vill också bredda synen på vad återhämtning är och vad som kan ge återhämtning. Nästan vad som helst kan vara återhämtande! I allt vi gör använder vi olika resurser i oss, de kan till exempel vara mentala, emotionella, sociala eller fysiska. Vi kan se på det som att vi har olika “batterier” inom oss som dels är olika stora från början, dels går upp och ned under dagen beroende på vad vi gör. Det är dessa batterier som avgör vad du behöver återhämta och hur du behöver återhämta dig! Tänk tvärtom-principen: om du är mentalt trött kan du göra något där hjärnan får en paus, om du känner dig socialt dränerad kan du behöva vara ensam en stund och om du känner dig trött i kroppen kan du behöva sätta dig ned och vila.
Läs hela rapporten She Report här.