Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Sover du oregelbundet? Det kan öka risken för hjärtsjukdom

02 dec, 2024
AvHeidI KIRKEBY Mogensen
Fotograftt, Pexels
Sömnen är viktig för vårt välmående. Men har du koll på vilken sömnfaktor som är allra mest avgörande för hälsan, enligt forskningen?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10Brand logo
Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10

Vi har, gång på gång, fått höra hur viktig sömnen är för vår hälsa, och för vårt välmående. Att sova är bra för vårt minne, vår koncentration, vårt immunförsvar och, inte minst, vår, inlärning. Kort sagt: dålig sömn försämrar vår livskvalitet. Ofta talar man om hur många timmar vi behöver sova – för att vakna utvilade och redo att ta oss an en ny dag med nya utmaningar. Men, faktum är att det inte är timmarna som spelar störst roll. Det finns en annan faktor som är än mer avgörande, enligt Illustrerad Vetenskap.

Oregelbunden sömn ökar risken för hjärtsjukdom

Så, vad handlar det då om? Jo! Nyckeln är hur regelbundet du sover. Eller, hur oregelbundet. En studie har analyserat sömnvanorna hos 72 269 kvinnor och män mellan 40 och 79 år. Deltagarna i undersökningen bar en aktivitetsmätare som, på flera olika sätt, analyserade deras sömn. Deltagarna delades sedan in i tre kategorier: regelbundna, oregelbundna eller måttligt oregelbundna sömnmönster. Efter att ha följt deltagarna i åtta år kunde man se att personer med ett oregelbundet sömnmönster hade 26 procent högre risk för hjärtsjukdomar – även om de fick den rekommenderade mängden sömn. Det är därför av avgörande betydelse för hälsan att din sömn är just regelbunden. Även om mängden, såklart, också har en stor betydelse.

Annons

Så mycket ska du sova

Enligt Folkhälsomyndigheten har 40 procent av Sveriges befolkning svårt att sova. De allra flesta säger att de har lätta besvär. Äldre har oftare besvär med sömnen än yngre och problemen verkar öka i 40-50-årsåldern. Sömnbesvär är också generellt vanligare bland kvinnor (48 procent) än bland män (37 procent). I gruppen 45-64 år rapporterar hela 54 procent av kvinnorna att de har lätta eller svåra sömnsvårigheter.

Men, hur mycket ska man sova då – egentligen? Ungdomar brukar behöva cirka åtta till tio timmars sömn per natt och vuxna cirka sex till nio timmar.

Tips för dig som har svårt att sova

Om du inte känner dig pigg eller välfungerande om dagarna får du förmodligen för lite sömn. Känner du igen dig i det kan du testa några av följande tips, hämtade från just Folkhälsomyndigheten:

  1. Försök att ha regelbundna sovtider. Gå upp samma tid och gå och lägg dig samma tid.
  2. Undvik starkt ljus från till exempel mobiltelefonen och/eller datorn innan du ska lägga dig. En skärmfri timme är en bra riktlinje.
  3. Försök att ha svalt, tyst och mörkt i sovrummet.
  4. Undvik att äta, arbeta eller se på tv i sängen. Låt den vara förknippad med sömn.
  5. Var aktiv och rör på dig uunder dagen.

Denna artikel kommer från vår systertidning Femina.dk

Annons