10 svenska kändisar som berättat om sin bipolära sjukdom
Gustav Mandelmann
Han är känd som en fryntlig lantbruksprofil i TV4. Men Gustav Mandelmann, som har tv-programmet Mandelmanns gård tillsammans med hustrun Marie Mandelmann, går också igenom tunga perioder.
I vintras berättade han i Nyhetsmorgon att han diagnostiserats med bipolär sjukdom. Gustav Mandelmann beskrev då ett mående med höga toppar och djupa dalar.
– Att man har en manisk period och gör mycket dumheter och inte alls vill lyssna på någon, det vill säga Marie, det har skapat väldigt mycket spänningar i vårat äktenskap för det är ju väldigt jobbigt. Och Marie är väldigt rädd för att jag ska komma in i de här manierna igen, sa han i programmet.
Han beskrev också svackorna med mörker och självmordstankar. Men han sa också att han numera får behandling med litium.
– Det är jag jätteglad för, det hjälper mig att hålla det lite jämnare hela tiden.
Att spela in Mandelmanns gård har också varit en hjälp, berättade Gustav Mandelmann i Nyhetsmorgon.
– En lösning för mig är mycket, i alla fall när jag har svackor nedåt, det är att träffa många människor och till exempel när vi spelar in vårt program. Det är fantastiskt. Då kommer det massa lekkamrater till mig. Jag skulle kunna göra det gratis.
Peter Jihde
Programledaren Peter Jihde har framför allt gjort sig känd som en diabeteskämpe – i flera år har han jobbat hårt för att sprida information om sjukdomen.
Men i sin bok Jihdes diabetes – en match för livet från 2016 berättade han också om att han diagnostiserats med bipolär sjukdom typ 2.
– När tankarna bara virvlar, man är enormt kreativ, man känner sig som Gunde Svan, så gäller det att inte ligga vaken hela natten och läsa en bok för att sedan sova i 45 minuter. Det gäller att verkligen hålla ner energin, ransonera den. Ju högre jag kommer desto brantare blir fallet sen. Jag försöker leva vanligt även när jag känner att jag är speedad. De mörkare faserna är det träning och socialt umgänge som gäller. Det gör mig gott. Jag dricker inte vin för att ta mig igenom dagen. Jag äter rätt och sover bra. Allt det där är samma sak som gäller för diabetesen. Det är två sjukdomar man hanterar på samma sätt, sa i en intervju med Expressen i samband med boksläppet.
Samtidigt berättade han att han tvekade inför att berätta om sin bipolaritet.
– Jag kände mig tveksam till att berätta om det. Jag vet inte vad som väntar. Kanske säger TV4 att “den där bipoläre Peter, honom vill vi inte jobba mer med”. Eller så säger de att det är en sjukdom som många kreativa och duktiga människor har, sa han till Expressen.
Mikael Persbrandt
I en stor intervju med tidningen Vi 2013 berättade den folkkäre skådespelaren Mikael Persbrandt att han diagnostiserats med bipolär sjukdom.
– Jag är diagnostiserad bipolär. Men medicinerar jag? Nej. Man blir så jäkla trött av medicinen, kan somna var som helst. Jag kan gå upp på morgonen, skjutsa barnen till dagis, sedan måste jag lägga mig i baksätet och slockna. Det går bara inte. Den tar bort både toppar och dalar, sa Mikael Persbrandt till Vi.
– Fast det här kan du ju inte skriva. Eller varför inte. Det är inget fel i att vara bipolär.
I podden I am Mikael Persbrandt berättade han några år senare att han tidigare i livet ägnat sig åt självmedicinering.
– Då allt det jag annars tycker är så underbart i livet – familjen, mina intressen, målningen – förfaller mig helt meningslöst. Då är det fan svårt att stiga upp. Det är mitt hemskaste tillstånd, då blir jag helt avstängd. Och det har jag självmedicinerat. När jag upptäckte alkohol och andra substanser som ung och märkte att det var ett sätt att komma ur bubblan, sa han i podden enligt tidningen Må Bra.
Ann Heberlein
Författaren och filosofen Ann Heberlein har flera gånger berättat att hon lider av bipolär sjukdom typ 2. Hon har bland annat gjort tv-serien Mina två liv om sjukdomen där hon träffade andra med samma diagnos.
– Jag hoppas också att alla unga människor som får en diagnos förstår att det inte är slutet. Man kan faktiskt leva ett riktigt bra liv också med en diagnos, sa hon till SVT inför premiären.
– Jag vill också att människor som mår dåligt söker hjälp. För det finns faktiskt hjälp att få.
För Hjärnfonden har Ann Heberlein också berättat om hur bipolariteten artar sig.
– Det är som att vara hög: ökad kreativitet, ett minskat behov av sömn, minskad aptit, viktminskning, en förhöjd sexualitet, en känsla av att vara oslagbar – nästan gudomlig… Så kan man hålla på i några dagar, veckor, till och med månader. Men till slut går kroppen sönder. Och ungefär då brukar man ramla ner i en depression.
Filip Hammar
En av dem som Ann Heberlein träffade i Mina två liv var programledaren Filip Hammar. Han berättade då om hur han sökt hjälp och fått veta att han troligtvis är bipolär – i programmet berättade han om ett liv med konstanta svängningar mellan ljus och mörker.
– Jag kan vakna klockan sex och då känner jag mig kanon. När jag har rostat min första brödmacka och smörkniven är nere på brödet – då har det kanske gått tolv minuter sedan jag vaknade – då mår jag skitdåligt, sa han i programmet.
– 45 minuter senare kan jag öppna mejlen, om jag pallar titta i den, och så är det någonting som känns lite jobbigt, då tar det tio minuter innan jag kan fortsätta. Sen kan någon ringa och säga något, till exempel att Malmö FF har vunnit en fotbollsmatch, då mår jag jättebra! Sådär pågår dagarna.
Magnus Hedman
Den förre landslagsmålvakten i fotboll, Magnus Hedman, har flera gånger berättat om sin adhd och sin missbruk. Men trots att han fick hjälp med dessa saker började han inte må bättre, berättade han i podden Nemo möter en vän häromåret.
2015 fick han sedan diagnosen bipolär sjukdom typ 2. I podden berättade Hedman att medicinering inte hjälpte.
– De började prata om att jag kunde få elchocker och sådana här grejer.
För Aftonbladet har Magnus Hedman senare berättat han ”mår bättre än någonsin”.
– Jag lever sunt och tar hand om mig själv. Det är det som verkar fungera för mig. Jag lever med total avhållsamhet från alla sinnesförändrande substanser.
Krister Classon
Som ena halvan av buskisduon Stefan och Krister har han fått svenska folket att skratta i flera decennier.
Men själv mådde Krister Classon mycket dåligt i perioder.
– Jag mådde så fruktansvärt dåligt i perioder medan i andra perioder var jag så jävla stark. Jag sov inte utan skrev bara nya manus, ibland sov jag inte på fyra–fem dagar men var ändå inte trött, har han berättat för Expressen.
– Men gick det emot mig, om något krånglade, då ramlade jag ner i det där hålet som jag inte ens önskar Hitler att hamna i. Det är fruktansvärt. Man känner att det bara finns en väg ut och det är att dö.
Till slut sökte han hjälp och i slutet av 90-talet diagnostiserades Krister Classon med bipolär sjukdom.
– Allt föll på plats. Sedan tog det många år innan man hittade rätt medicinering men då visste jag i alla fall att det var på väg, en lösning, har han berättat för Expressen.
Tove Lundin
Författaren och journalisten Tove Lundin har medverkat i Ann Heberleins tv-serie Mina två liv och dessutom skrivit boken Handbok för psykon – att leva med psykisk ohälsa.
Hon var över 30 år när hon diagnostiserades med adhd och bipolär sjukdom.
– Jag var så trött på att det ska vara så svårt att få tag på lättillgänglig information och ville med boken dels hjälpa andra som letade samma information jag kämpat så länge för, men också visa att det inte behöver var så avancerat att informera, har Tove Lundin berättat för Kurera.
För Hälsoliv har hon berättat om fördomar som hon råkat ut för:
– Det händer till och med att folk tror att jag hittar på. Bara för att jag ser proper ut skulle jag inte kunna vara deprimerad. Samhällets syn på vad som är normalt är så snäv. Vi är många som fungerar på helt andra sätt. Alla dessa oskrivna regler om hur man ska vara och bete sig, det är egentligen bara trams.
Johan Kinde
Artisten och författaren Johan Kinde, känd från 80-talsbandet Lustans Lakejer, berättade i sin självbiografiska bok Passera denna natt från 2014 om sin bipolära sjukdom. Han sökte hjälp efter en djup depressionen och började äta medicin.
– Speciellt när jag var yngre kunde jag känna en enorm kreativ boost ibland, jag fick väldigt mycket bra energi. Men när det gått över till att jag blivit allt mer manisk så sprutar energin åt alla håll och kanter. Känslan är fantastisk, att jag är produktiv och klarar allt. Fast då är frågan vad jag egentligen får gjort. Inte så mycket, har han berättat för Aftonbladet.
– Och sedan betalar jag ett högt pris när det går nedåt. Jag skulle hellre vara kreativ utan det här. Som tur är har jag under mitt liv inte hela tiden pendlat mellan de extrema tillstånden utan för det mesta befunnit mig i vad som nog kan kallas för ett normaltillstånd.
Viktor Frisk
Artisten Viktor Frisk har valt att berätta om sin bipolära sjukdom för att hjälpa andra. I ett öppenhjärtigt inlägg på Instagram skrev han tidigare i år:
”Det kan gå från en dag till en annan. Livet är perfekt, fokus och balans. Koll på träning och psyket.
Tills att någon bara drar undan mattan under fötterna på mig totalt. Ungefär en gång varje månad går jag in i någon form av hypomani/neråtperiod.
Alla tankar blir jobbiga, åtaganden blir tunga och vissa dagar vill man bara dra täcket över huvudet.”
Han skrev till sina följare att de inte är ensamma – och att man ska tänka på att sociala medier visar en förskönad bild av verkligheten.
”I dag har jag lärt mig att hantera min adhd, som jag ser som en svår superkraft.
Däremot att lära sig leva och hantera en bipolär sjukdom är otroligt svårt och något jag kommer få kämpa med resten av livet. Jag är dock en envis jävel och jag ska göra allt jag kan för att få livet att fungera lika bra som om jag hade varit frisk. ”
Mår du dåligt? Här kan du få hjälp.
Självmordslinjen som nås på 90101
Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se (föräldratelefon: 020-85 20 00)
Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.
Jourhavande kompis: 020-22 24 44.
SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.