Andreas Wijk: Tog hjälp av föräldrarna för att ”be bort” homosexualiteten
Men med en bakgrund som troende pingstvän var vägen dit inte helt enkel.
– Att prata om det här är det viktigaste jag kan göra, säger han i en intervju med DN där han berättar hur han och föräldrarna försökte be bort homosexualiteten under 15 års tid.
Modellen, artisten och influencern Andreas Wijk är en av tio kända svenska profiler som just nu är aktuella i TV4:s långkörare Let's Dance 2023. När han intar dansgolvet på lördagarna gör han det med ett stort leende.
Men i bagaget har pastorsonen en tuff personlig resa.
Det var så sent som i oktober i fjol som han släppte låten If I was gay, efter vilken han kom ut som homosexuell offentligt. Nu fanns ingen återvändo.
I en stor intervju med DN berättar Andreas och hans föräldrar, pappa pingstpastor Thomas Wijk och mamma Ulrika Wijk, om tystnadskulturen inom Pingstkyrkan – och om familjens 15 år långa försök att be bort homosexualiteten.
Andreas Wijk: Vågade inte ens tänka att jag var gay
Den 30-åriga profilen lever i dag sin sanning och sin dröm. Förutom att vara aktuell i underhållningsprogrammet Let's Dance, är han dessutom aktuell med en musikturné under sommaren och till hösten spelar han huvudrollen i Moulin Rouge The Musical på Chinateatern i Stockholm.
Vi backar bandet.
Lusten och talangen för showandet har han haft med sig sedan barnsben. Något som föräldrarna stöttar, genom att skjutsa sonen till diverse talangtävlingar genom åren.
Familjen flyttar från Nybro, Småland till Kungälv på västkusten. Här blir Andreas upptäckt av Bert Karlsson och får skivkontrakt. Han är barnpopstjärna och tillsammans med klassens sötaste tjej.
Men han har en hemlighet som gnager i honom om nätterna.
– Det skulle vara det bästa året i mitt liv, men jag minns hur jag bara låg och skakade. Jag tror inte ens jag vågade tänka tanken fullt ut – att jag var gay – men en sak var jättetydlig för mig, och det var att jag skulle komma till helvetet, säger han till DN.
Försökte ”be bort” homosexualiteten med föräldrarna
En livslång inre kamp har börjat för Andreas, som i ung ålder försöker hantera känslorna själv, genom att försöka bli av med dem. Han berättar för tidningen om hur hans mål var att bli den ”förste inom Pingstförsamlingen som lyckas bli 'fri' från sin homosexualitet.”
Vid 15 års ålder, när förbönen inte hjälpt honom bli kvitt sin läggning, tar han hjälp av sin mamma och pappa.
Han minns hur han aldrig var rädd för hur det skulle mottas, han var bara hoppfull. Bibeln lovade ju att om de var tre personer som bad tillsammans skulle han få bli ”fri” de ”förbjudna” tankarna.
I dag accepterar Andreas föräldrar hans läggning, och känner djup skam för hur de hanterade hans rop på hjälp vid tidpunkten. Över hur de indoktrinerade honom i frikyrkans tystnadskultur, som än i dag är utbredd.
Förnekade länge sin läggning
Livet utanför Andreas ”bönebubbla” knallade på som vanligt. Och det gick bra. Han började blogga på formatets storhetstid, och blev snabbt en populär profil.
Som 17-åring blev han utsedd till ”Årets bäst klädda man” på Finest Awards-galan, han anlitades som modell av några av de hetaste modehusen och följarskaran på Instagram, Youtube och (senare) TikTok växte explosionsartat.
År 2011 får han frågan av Göteborgs-Posten: Är du kär i någon? Varpå han svarar att han fortfarande inte hittat sin drömtjej.
Frågan kommer efter att konferencieren Josefin Crafoord skrikit ”Visst är du gay?!” till Andreas på galan där han prisas för klädstilen. Andreas, som då brottades med läggningen, svarade snabbt: ”Näääe! Verkligen inte”.
Modellkarriären bidrar med ännu ett hinder för honom personligen.
– Alltså, Europas modescen är ju ett smörgåsbord för en homosexuell man! Jag minns ett tillfälle i Paris där jag jobbade med en annan modell, som så tydligt flörtade med mig och hade jag bara sett mig själv som en frisk människa skulle det ju hänt nånting. Vi åkte taxi runt Eiffeltornet och det var upplagt för romantik, men allt jag någonsin hade gjort i en sådan situation var att distansera mig, berättar han.
Vändpunkten för föräldrarna
Vändpunkten för föräldrarna kom sommaren 2020, efter ett möte med en pastor i Örebro, som Andreas bett dem prata med.
Niclas Öjebrandt, frikyrklig teolog och debattör, gav paret Wijk ett nytt perspektiv på Bibelns texter. Både föräldrarna beskriver för tidningen hur de kände sig befriade efteråt. Att de kunde fokusera på kristendomens kärnbudskap: Kärlek – oavsett till vem.
De vet dock att det finns pingstvänner som inte delar deras nyfunna syn och ”progressiva” tolkning av Bibelns texter på homosexualiteten.
Men i den närmsta familjen är Andreas accepterad och älskad. Och han lever äntligen sin sanning.
– Jag har aldrig sett det som ett alternativ att jag ska kunna få familj och en man, så bara att få ha den bilden i huvudet gör så mycket med min glädje och självkänsla. Jag är så oerhört tacksam, efter ett helt liv i tystnad. Att prata om det här är det viktigaste jag kan göra, säger Andreas avslutningsvis.