Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Arja Saijonmaas kritik mot ungdomsfixeringen: ”Förfärligt”

17 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa har hunnit fylla 80 år, och är förfärad över samhällets fokus på slät hud och strävan att undvika åldrande.
Den Så mycket bättre-aktuella artisten kritiserar ungdomsfixeringen hon ser runt sig, och berättar för Femina om sin syn på skönhet.
– Jag dyrkar hud och bygger min filosofi runt bastun.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 kändisar som vägrar plastikoperationBrand logo
10 kändisar som vägrar plastikoperation

Den Så mycket bättre-aktuella artisten Arja Saijonmaa är inte den som saktar ner bara för att hon har fyllt 80 år – förutom sin medverkan i det populära TV4-programmet och sin utmärkelse som Årets Ikon på Feministagalan tidigare i år, så släpper hon nu också sin självbiografi.

När Femina träffade Arja Saijonmaa i samband med Årets Feminista-utmärkelsen konstaterade artisten att det är ”klurigt” att åldras. Samtidigt som hon blir smickrad av att få höra att hennes hy ser yngre ut än hennes faktiska ålder, så vill hon inte heller känna så.

– Alla åldras, that’s it. Det är inget att yvas över, det är tillräckligt många andra kvinnor som sköter den delen. Däremot kan jag konstatera att kvinnors åldrande inte är en issue på samma sätt i många Medelhavskulturer. Här är det ett väldigt fokus. I dag har vi en ungdom som börjar lyfta och fixa sig med fillers när de är 17 år gamla.

Annons

Arja Saijonmaas livsfilosofi

Hon säger först att hon inte vill lägga sig i vad andra gör, men har ändå åsikter om samhällets syn på åldrande och skönhet.

– Det är förfärligt. Jag har aldrig fyllts med något eller opererats. Hela min livsåskådning handlar om tillbaka till naturen, till skogen, vattnet och bastun, säger Arja Saijonmaa.

Just naturen har en stor del i hur Arja tar hand om sin hälsa och hy. Artisten ”dyrkar hud”, och är noggrann med att få till sina bastubad.

– I bland måste jag skärpa mig men jag är en livsnjutare och man måste leva också. Jag är en mycket disciplinerad soldat i mitt arbete men går inte på ett gymmet frivilligt. För mig är frisk luft A och O. Jag simmar i havet på sommaren och två minuter i is under vintern.

Här är alla artister i Så mycket bättre 2022Brand logo
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022
Annons