Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Arja Saijonmaa: ”Pressen var tuff för kvinnor utan barn”

11 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa fick aldrig några barn – i stället har hennes syskonbarn blivit som hennes egna.
Men under karriären har artisten upplevt hård press och svartmålande frågor om det faktum att hon inte är mamma.
– Varannan vecka ringde de från veckotidningarna och frågade ”ska inte ni ha barn snart?”, har Arja Saijonmaa sagt till Femina.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonbokenBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonboken

Få artister är så ikoniska som 80-åriga Arja Saijonmaa, som tidigare i år tilldelades pris som just Årets ikon på Feministagalan. Nu är hon en av artisterna som deltar i höstens säsong av Så mycket bättre på TV4.

I en stor porträttintervju med Femina i samband med Feministagalan berättade Arja Saijonmaa om hur hennes mamma lärde henne att bli självständig, och gjorde allt för att dottern inte skulle fastna vid spisen som kvinnor i hennes generation. På många sätt uppfyllde Arja Saijonmaa sin mammas önskan – hon fick en framgångsrik karriär och resten världen över. Det har gett henne vänner och bekanta i jordens alla hörn.

– Jag har ett stort nätverk efter alla resor i olika världsdelar och har goda vänner och min familj i Finland. Min syster är där och hennes son Antti som är min son också. Han är gift och två underbara barn som jag älskar, säger Arja Saijonmaa i intervjun.

Annons

Omgivningen tjatade om barn

Högt över haven-artisten fick aldrig några egna barn, och berättar om pressen hon kunde känna utifrån för att hon som kvinnlig artist inte också blev mamma. När Arja var i en lång relation med regissören Lasse Egler var det många som ifrågasatte att de inte fick barn.

– Det var tufft med Lasse Egler som jag var ihop med i 15 år. Varannan vecka ringde de från veckotidningarna och frågade ”ska inte ni ha barn snart?” Det kändes som att jag utmålades som en kallblodig yrkeskarriärist, säger hon.

I dag är det mindre stigmatiserat att inte få barn, och Arja hoppas att kvinnliga artister behandlas annorlunda i dagens medieklimat.

– Pressen från massmedia kunde vara tuff för kvinnor som inte hade barn då. Förhoppningsvis är det bättre i dag.

Se videon. Här är kändisarnas favoritparfymerBrand logo
Se videon. Här är kändisarnas favoritparfymer
Annons