Trendar: Nostalgi I rampljuset Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Ebba Andersson berättar sanningen om bråket – det fick du inte se i tv

03 aug, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt, Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Skidstjärnan Ebba Andersson sommarpratar i P1 – och passar på att berätta sanningen om det stora bråket med lagkamraterna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Lördagen den 3 augusti sommarpratar skidstjärnan Ebba Andersson i Sveriges Radios P1.

Ebba Andersson är framgångsrik inom distanslopp med åtta VM-medaljer, varav tre individuella guld. Hon har två OS-medaljer och har tävlat i världscupen med stora framgångar sedan 2015. I år vann hon också Radiosportens prestigefyllda Jerringpris för årets bästa svenska idrottsprestation, framröstad av publiken.

– Mitt Sommarprat handlar om det som finns bakom rubrikerna. Om motgångar, framgångar och vägen till medaljer, deklarerade hon inför sommarpratet.

I programmet berättar Ebba Andersson, från Sollefteå men boende i Östersund, om kärleken till sporten. Hon berättar om sina träningsstrategier med pappa, Per-Ola Andersson, som tränare och om sorgen efter sin farmor som gick bort häromåret. Hon öppnar också upp relationen till förebilden Charlotte Kalla och om den starka vänskapen och bandet till sin bror, Fredrik Andersson, också han framgångsrik inom skidsporten.

Annons

Privat lever Ebba Andersson, 27 år gammal, med pojkvännen Gustaf Berglund. Även han är aktiv inom skidsporten – och vän med Ebbas bror. Deras första dejt var dock en smula otippad.

Först träffades de hemma hos Gustaf, som bjöd på fika med gifflar och mjölk.

Men sedan...

– Och den här promenaden efteråt... du hade på riktigt alltså fångat en mus i din lägenhet i en fälla. Och du ville gå ut och begrava den i skogen, har Ebba berättat.

Ebba Andersson om sanningen bakom bråket i Ruka

Häromåret, i samband med att SVT-serien Bäst när det gäller sändes, fick tittarna bevittna ett bråk mellan Ebba Andersson och lagkompisarna.

Det hela utspelade sig under jaktstarten i finska Ruka. Tillsammans med Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Frida Karlsson var Ebba med i tätklungan som gjorde upp om andra och tredjeplatsen. I den sista backen kraschade dock svenskorna bort varandra. Efter loppet utbröt diskussion och bråk.

Annons

– Jag är mest bara arg. Kraschen var så jäkla onödig. Det var dum utförskörning från vissa i gruppen, det hade gått att undvika ganska lätt, sa Linn Svahn då hon mötte medierna senare.

På frågan om vem det handlade om svarade hon direkt.

– Jag ska vara ärlig och säga att det var Ebba. Jag puttade på staven bakom, sedan gick hon ut och fällde mina skidor. Jag hade inte så mycket annat att göra än att lägga mig. Eller ja, jag gick ju ner i spagat så det är ett under att min ljumske fortfarande fungerar.

Detta uttalande upprörde Ebba.

– Jag är jävligt besviken på mina lagkompisar… Nä, jag kan inte ens kalla dem för kompisar. Jag blir utpekad utan att jag hade ett jävla skit med det att göra. Det är snarare jag som ska vara irriterad för jag höll på att ramla, sa hon till Sportbladet.

Hon fortsatte:

– Det ska man inte göra. Hur irriterad man än är så tar man det internt. Jag tycker det är jävligt dåligt.

Annons

I sitt sommarprat berättar Ebba Andersson nu mer om vad som verkligen hände – bakom kulisserna.

Ebba säger att kraschen inte fångades på tv, eftersom de befann sig ur kamerornas sikte.

– En sanningsenlig bild av händelseförloppet, det gick alla miste om, slår hon fast.

Ebba Andersson menar att det råder delade meningar kring vad som egentligen hände. Och att dessa delade meningar delades med medierna lite väl kort efter målgång. I affekt. En potentiell framgångssaga vändes till en konflikt.

– Jag kände inte en enda gnutta glädje över min tredjeplats, berättar Ebba i Sommar.

– Det är sådana här situationen som gör det komplicerat att vara ett lag inom en individuell sport.

Ebba berättar dock något många inte vet, eftersom det hela inte visades i tv. Hon säger att man tog en diskussion senare, både i grupp och individuellt. Man tog lärdom av det som hände.

– Kraschen i Ruka var ett väldigt lärorikt exempel, konstaterar Ebba i dag.

Sommar i P1 sänds i P1 kl. 13.00–14.30 med repris på kvällen. Sändningen går att lyssna på i FM eller via "kanaler" i appen Sveriges Radio Play. Poddversioner publiceras kl. 07.00 i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se. Här kan du lyssna på Ebba Anderssons program.

Annons