Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Infekterade arvsfejden – här är bråket hela överklassen talar om

23 jul, 2024
Fotograftt
Ett slott, ett arv, ett bråk. Femina berättar om fejden som skakar adeln och överklassen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentlighetenBrand logo
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentligheten

I Trolle-Ljungby socken, Skåne, tornar slottet upp sig. I rött tegel, prytt av gröna klätterväxter, står det där – i all sin prakt. Slottet, som fått det passande namnet Trolle Ljungby, är uppfört 1629 på grundmurarna av en borg som brändes ner 1525. Det är, min sagt, pampigt: trädgården är lummig och grönskande. Nedanför slottet finns till och med en vallgrav. Godset har en yta på 12 000 hektar och omsätter hela 70 miljoner kronor – årligen. Med sina hisnande 400 år på nacken har slottet, genom åren, sett en hel del. Men frågan är om inte det som, de senaste fem åren, utspelat sig där överskuggar det mesta.

Annons
Infarten till Trolle Ljungby.

Sedan 2019 har Trolle Ljungby skakats av ett bråk. En släktfejd om man så vill. Fejden har rört om i hela överklassgrytan. De inblandade har nämligen kopplingar till hovet och den svenska kungafamiljen. Men, låt oss först spola tillbaka bandet, för en kort bakgrund...

Alice Trolle-Wachtmeister hade i många år titeln överhovmästarinna och arbetade nära den svenska kungafamiljen.

Sedan 1700-talet är det släkten Trolle-Wachtmeister som äger och huserar på Trolle Ljungby fideikommiss (fideikommiss innebär, i all sin enkelhet, att egendom överförs enligt en särskild arvsordning och inte delas mellan flera arvingar).

Annons
Grevinnan och överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister med maken greve Hans-Gabriel.

Senaste ägaren i raden? Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister. Hans-Gabriel var gift med Alice Tornérhjelm, kanske mer känd under namnet Alice Trolle-Wachtmeister. Alice stod, i många år, nära den svenska kungafamiljen och hovet. Hon arbetade för kungliga hovstaterna under titlarna statsfru och överhovmästarinna och var, enligt tidningen Fokus, den person i kung Carl XVI Gustafs närhet som han hade allra mest respekt för. Den 26 juni 2017 somnade dock Alice in, 91 år gammal. 2023 gick också Hans-Gabriel, Alices make, bort.

Annons

Vem skulle ärva slottet

Hans-Gabriels död väckte en del frågor. Frågor som egentligen började ställas även innan dödsbeskedet. Flera år innan, faktiskt. Vem skulle egentligen ärva slottet? Paret Trolle-Wachtmeister hade nämligen inga egna barn. Först i kön: brodern Knuts barnbarn, Carl-Fredrik Wachtmeister.

Han var förberedd för uppdraget och hade studerat både nationalekonomi och lantbruk. Carl-Fredrik flyttade in i en del av slottet, blev först vice vd och därefter vd för Trolle Ljungby, aktiebolaget. Carl-Fredrik hade starka och klara visioner för TrolleLjungbys framtid. Men, en tid innan Hans-Gabriels död, skar det sig mellan de två männen. Upprinnelsen var en meningsskiljaktighet om jakten. Det hela slutade med att Hans-Gabriel sparkade Carl-Fredrik. Då Carl-Fredrik Wachtmeister fick gå tog i stället Kirstine von Blixen Finecke hans plats, i alla fall i bolaget Trolle Ljungbys styrelse. Kirstine von Blixen Finecke står, också hon, nära det svenska kungahuset. Hon är sedan 2016 Sveriges överhovmästarinna.

Annons
Kronprinsessparet på Alice Trolle-Wachtmeisters begravning 2017.

– Jag fick ta min fru, min nyfödda bebis och min ettåring, pick och pack och flytta från vad jag blivit uppfostrad till skulle vara mitt hem och mitt yrke i resten av mitt liv, berättar Carl Fredrik i en intervju med Expressen.

Testamentet ändrades

Det hela var chockartat. I många år hade Carl-Fredrik och Hans-Gabriel, och Alice, stått varandra mycket nära.

– Jag var ju Alices gudbarn. När jag förlovade mig var Alice och HG de första vi sprang till och berättade för. Jag gav HG dödsbudet när faster gick bort. Jag bar hennes kista på begravningen. Vi var helt enkelt närmsta familj.

Annons
Greve Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister anländer till Alice Trolle-Wachtmeisters begravning.

Hans-Gabriel Trolle Wachtmeisters testamente ska fram till 2018 ha syftat till att behålla godset inom familjen, genom att förordna det till sin brorson Claës Wachtmeister och/eller hans son Carl-Fredrik Wachtmeister Då Hans-Gabriel gått bort 2023 visade det sig dock att hans testamente var omskrivet. Godset styckades upp. Hans-Gabriel gav hälften av Trolle Ljungby till Kirstine von Blixen-Finecke och hennes make.

Carl-Fredrik Wachtmeister (till höger) efter Alice Trolle-Wachtmeisters begravning.

Hälften fick Carl-Fredrik Wachtmeisters far Claës Wachtmeister. Claës har i dag erbjudit Kirstine von Blixen-Finecke pengar för att ta över hela slottet, för att godset ska förbli intakt. Och det är knappast några småslantar vi talar om, i sammanhanget. Enligt Fokus var det samlade värdet på grevens tillgångar över två miljarder kronor. Enkom lösöret på slottet? 50 miljoner.

Annons
Carl-Fredrik Wachtmeister, 2024.

Nu kan detta bråk komma att lösas av regeringen. Hur? Om denna godkänner en förlängning av Trolle Ljungby som fideikommiss gäller inte längre Hans-Gabriels testamente.

Annons