Trendar: Nostalgi I rampljuset Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Kamala Harris väg till Vita huset – stödet från mamman och bonusdottern Ella

05 sep, 2024
AvMalin Roos
FotografTT
Kamala Harris
TT
Kamala Harris har redan krossat flera viktiga glastak under sin karriär när hon tar sikte på positionen som världens mäktigaste ledare.
Bland anhängare hyllad för sin pondus, av kritikerna beskylld för att vända kappan efter vinden.
Oavsett om USA får sin första kvinnliga president går Kamala Harris till strid mot Donald Trump med sin mammas ord i öronen:
”You may be the first to do many things. Make sure you’re not the last.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker du kanske inte visste om Kamala HarrisBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Kamala Harris

– Vi gjorde det, Joe!

Många minns säkert klippet från november 2020 som kablades ut över världen. Demokraterna stod som segrare i den avgörande delstaten Pennsylvania och Joe Biden hade utropats till ny president efter Donald Trump när Kamala Harris ringde och gratulerade.

När hon två månader senare officiellt svors in som som vicepresident innebar det slutet på en över 200 år lång era av enbart män i det politiska toppskiktet i USA.

Kamala Harris hyllade Joe Biden för att han haft ”djärvheten att bryta en av de mest omfattande barriärer som fanns i landet” genom att välja en kvinna som vicepresident.

För Kamala Harris var det ytterligare ett stopp på en lång väg av raserade murar.

Kamala Harris blev den första kvinnan på posten som vicepresident i USA.
Kamala Harris blev den första kvinnan på posten som vicepresident i USA. TT

Kamala Devi Harris, född 1964, växte upp i Berkeley i San Fransisco-bukten med mamma Shyamala – som kom ensam till USA från Indien för att plugga biologi, och pappa Donald från Jamaica, med tiden professor vid Stanford university.

Annons

Båda föräldrarna var engagerade i samhällsfrågor och stod upp mot rasism och diskriminerande lagar i 60-talets USA, något som tidigt påverkade såväl Kamala och hennes tre år yngre syster Maya.

– Kamala var ofta med på demonstrationer och olika möten när hon var liten. Hon har sagt att föräldrarna marscherade med medborgarrättsrörelsen och att det är på grund av dem och andra som tog fajten för rättvisan, som gjort att hon är där hon är i dag, har USA-kännaren Jakob Stenberg sagt i P3 ID.

Flyttade till Kanada

Framförallt mamma Shyamala fick ett stort inflytande när föräldrarna skilde sig. Kamala var i sjuårsåldern när umgänget med pappan begränsades till helger och lov. Istället var det mamman som tog det stora ansvaret för de två döttrarna, som fick flytta med till Kanada när Shyamala erbjöds arbete i Montreal.

Kamala Harris med sin syster Maya och mamma Shyamala i barndomen.
Kamala Harris, hennes syster Maya och mamman Shyamala blev en stark trio efter skilsmässan i barndomen. Kamala Harris Instagram

Kamala Harris var 12 år och trots att både språket och klimatet var ovant i det nya landet visade hon på tidig företagsamhet genom att organisera en protestauktion mot att barnen i området förbjöds att leka på gräsmattan utanför lägenhetskomplexet.

Annons

Eter sin examen på High School 1981 valde Kamala Harris att flytta tillbaka till USA där hon pluggade statsvetenskap och ekonomi i Washington innan hon återvände till Kalifornien för att ta examen i juridik.

Första kvinna att bli distriktsåklagare

Hon delade lägenhet med sin syster Maya, ledde en förening för svarta juridikstudenter och protesterade mot apartheid-systemet i Sydafrika.

Att Kamala Harris beslutade sig för att bli åklagare har i mediarapporteringen förklarats med att en vän till henne utsattes för sexuella övergrepp.

Som åklagare i Oakland fick hon i början av karriären ta sig an rattfylleri och småstölder men snart även grövre brott som rån och övergreppsfall mot barn.

I sin självbiografi De sanningar som förenar oss från 2019 berättar Kamala Harris att hon ibland bröt ihop och grät på toaletten efter möten med de utsatta barnen.

Men det stoppade henne inte från att klättra vidare på karriärstegen.

I årsboken från Westmount High School i Montreal tackar Kamala Harris sin mamma.

När Kamala Harris 39 år gammal 2003 valde att kandidera till distriktsåklagare i San Fransisco reste hon runt i delstaten med en strykbräda under ena armen som fungerade som talarstol. Den andra krokade hon i sin mamma.

Annons

Shyamala Gopalan Harris var engagerad i dotterns kampanj som ledde till att Kamala året därpå blev den första kvinnan någonsin att utses till distriktsåklagare i San Fransisco.

Under sina sju år på posten utmärkte hon sig för sina tuffa tag.

Det infördes särskilda utbildningar för att komma till rätta med rasismen inom poliskåren och fler dömdes för brott. Men hon fick också kritik för att vara för tuff och för att inte ta de överfulla fängelserna i Kalifornien på tillräckligt stort allvar.

Kritiseras för sin tuffa stil

När Kamala Harris bestämde sig för att kandidera till attorney general i Kalifornien, motsvarande justitieminister, drabbades hon av ett hårt slag. Hennes mamma gick bort i sviterna av cancer.

Hon reste till Indien för att sprida sin mors aska i Bengaliska viken och Shyamala fick aldrig uppleva när dottern 2011 valdes till justitieminister i landets folkrikaste delstat – som den första afroamerikanska kvinnan någonsin.

Kamala Harris stöttas av sin syster Maya i presdentvalskampanjen.
Maya Harris har fortsatt att stötta sin syster på vägen mot toppen. Så också 2019 när Kamala Harris kampanjar för president första gången. TT

Fem år senare krossades nästa glastak när Kamala Harris röstades in i USA:s senat som den första kvinnan med indiskt ursprung.

Annons

Samtidigt som landets nyvalda president Donald Trump installerade sig i Vita huset.

Som senator blev Kamala Harris en ivrig motståndare till Trumps politik och snart skanderades hennes namn i allt högre tonläge.

Ka-ma-la!

Ka-ma-la!

Ka-ma-la!

20 000 människor hade samlats utanför Oaklands stadshus den 27 januari 2019 när demokraternas hopp gjorde entré till Mary J Bliges Work that klädd i blå svid och pärlhalsband och gav sitt besked:

”I stand before you today to declare my candidacy of president.”

Trots att hon snabbt seglade upp som ett toppnamn bland demokraterna och att hon var skarp i debatterna där hon gick hårt åt den andra förhandsfavoriten Joe Biden, tog kandidaturen tvärstopp tio månader senare.

Harris hade dalat i opinionen, pengarna i kampanjkassan var slut och hon hoppade av presidentvalsrejset.

Däremot visade sig trätan med Joe Biden inte sitta djupt.

I augusti 2020 presenterades Kamala Harris som Bidens running mate.

Demokraternas Joe Biden står som segrare i presidentvalet 2020 och utser Kamala Harris till vicepreident. Kevin Lamarque

Dean Smith, en tidigare klasskamrat från high school i Montreal, spådde i en intervju med kanadensiska CBC i samband med utnämningen att Trump skulle få det tufft med Kamala:

Annons

”Han kommer inte att kunna slå henne verbalt.”

Klipp till den turbulenta sommaren 2024.
Efter att i fyra år ha befunnit sig ett hjärtslag från den absoluta makten hoppade Joe Biden med fyra månader kvar till hösten val av som presidentkandidat – och in kom Kamala.

Stöttas av bonusdottern Ella Emhoff

Om USA är redo för en icke-vit kvinna på toppen vet ingen ännu.

Jobbet med att ena demokraterna bakom sig och övertyga skeptikerna om att hon varit tillräckligt bra för att bli USA:s första kvinnliga president förväntas bli stenhård.

Som största stöd bredvid står familjen.

Kamala Harris är sedan 2015 gift med juristen Doug Emhoff som hade två barn från ett tidigare äktenskap när de blev ett par. Sonen Cole och dottern Ella som kallar sin bonusmamma för "Mammala”.

I en krönika i amerikanska Elle har Kamala Harris uttryckt sin kärlek till Dougs barn och när hon i augusti accepterade presidentnomineringen på demokraternas konvent, höll bonusdottern Ella Emhoff, som i dag är 25 år och

Annons

modedesigner, ett tal från scen om deras nära relation:

”Hon har aldrig slutat att lyssna på mig och hon kommer aldrig sluta att lyssna på någon”.

Dessutom bärs hon fortfarande av orden som finns kvar.
Kamala Harris har genomgående under karriären fortsatt att lyfta sin mamma Shyamala som sin stora förebild och moraliska kompass.

På mors dag valde hon att dela ytterligare ett citat från mamman i sina sociala kanaler:

”Låt ingen annan tala om för dig vem du är. Se till att berätta det själv i stället”.

Den 5 november hålls presidentvalet i USA.

3 FRÅGOR DÄR KAMALA HARRIS BESKYLLTS FÖR OTYDLIGHET

Klimatfrågan, aborträtten och kampen för social rättvisa är tre trumfkort för demokraternas presidentkandidat i valrörelsen men det finns också frågor där Kamala Harris av kritikerna anses ha varit otydlig - eller vänt kappan efter vinden.

Legalisering av marijuana

Under sin tidiga karriär som hårdför åklagare i Kalifornien bidrog hon till att fler dömdes till fängelse för innehav av marijuana. 2010 motsatte sig Kamala Harris ett legaliseringsinitiativ och 2016 när hon var motsvarande justitieminister i delstaten avböjde hon att ta ställning till ett initiativ som legaliserade drogbruk i rekreationssyfte.
Efter att underökningar pekade på att två tredjedelar av amerikanerna var för en legalisering, bytte hon fot.
Sedan 2018 är Harris offentliga hållning att hon vill se en legalisering i hela landet.

Sjukförsäkringen

När Kamala Harris 2019 aspirerade på att bli Demokraternas presidentkandidat var en av hjärtefrågorna sjukförsäkring åt alla. Hon uttalade sig positivt om vänsterkandidaten Bernie Sanders förslag som innebar att man skulle slopa den privata sjukförsäkringen helt och ersätta den med en statlig.
Senare började hon svänga och sväva på målet och uttrycka att ”man själv ska få välja hur man vill ha det”.

Migrationsfrågan

Från att tidigare ha talat om en avkriminalisering lovade Kamala Harris i sin första stora intervju efter att ha tagit över efter Joe Biden, plötligt tuffare tag mot den illegala migrationen över gränsen från Mexiko till USA.
Samtidigt som hon förklarade att hennes värderingar var ”de samma”.
Det gav republikanerna en chans att kritisera henne trippelt; för att ha ändrat åsikt, för att vara otydlig och för att tidigare ha varit ”för vänsterradikal”.

Annons