Trendar: Nostalgi I rampljuset Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Gynekologen Kristin och abortmotståndaren Anne kan avgöra valet i USA

03 sep, 2024
AvMinna Skau
FotografMinna Skau
Minna Skau
Stora känslor, personliga livsval och en glödande debatt om rätten till liv. Frågan om abort har länge delat amerikanerna och kan nu också avgöra vem som blir USA:s näste president.
Femina reste till swingstaten Wisconsin där abortfrågan är central för många väljare – för att möta både anhängare och motståndare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 kvinnor berättar: ”Därför gjorde vi abort”Brand logo
8 kvinnor berättar: ”Därför gjorde vi abort”

Fem dockor i olika storlekar är nedklämda i en barnvagn som står parkerad framför en låg byggnad i ett industriområde i södra Milwaukee i staten Wisconsin i norra USA.

Intill vagnen står 66-åriga Anne Franczek klädd i blommig kjol och fotriktiga skor med en väska full av informationsmaterial. Varje gång hon ser en kvinna stiga ur en bil på parkeringsplatsen bredvid sträcker hon armen i skyn, viftar med en broschyr och ropar:

– Du vill ju inte det här! Du vet vad som händer där inne. De sliter isär bebisar, river av armar och ben. Du vet att ditt barns hjärta redan slår. Vi kan hjälpa dig. Gud säger att du inte får döda.

Jämför abort med skolskjutningar

Planned Parenthoods abortklinik i Milwaukee är en av fyra platser i Wisconsin där aborter utförs i dag och de flesta av kvinnorna på väg mot dörren in ignorerar damen med broschyrerna och barnvagnen med dockor som ska föreställa foster i veckorna 12, 16, 22 och 26.

Utanför abortkliniken i Milwaukee möter Feminas reporter abortmotståndaren Anne Franczek som försöker påverka kvinnor att inte utföra en abort.

Anne Franczek, som har stått på barrikaderna utanför Wisconsins abortkliniker i 40 år, ser abort som mord och accepterar inga undantag. Ens om en graviditet är resultatet av en våldtäkt eller incest eller om moderns liv är i fara.

Annons

– Gud säger att vi måste höja våra röster för de döende. För de utan röst, säger Franczek och jämför med det misslyckade skyddet av judarna under Förintelsen och av amerikanska skolbarn under skolskjutningarna i bland annat Columbine och Sandy Hook.

– Borde vi inte ha stoppat det om vi kunde? Det är samma sak. Vi måste skydda bebisarna, säger Anne Franczek.

Hon vill inte skrämma eller fördöma abortmottagningens patienter, säger hon. Hennes mål är att informera om alternativ och hjälpa till att lösa de problem – oavsett om det är ekonomiska, praktiska eller hälsorelaterade – som har fått kvinnorna att välja att genomgå en abort.

Abortfrågan central i presidentvalet

Abort har varit en het politisk fråga i Wisconsin de senaste åren. Fram till nyligen var det helt förbjudet i delstaten i 449 dagar.

Förbudet kom efter att USA:s högsta domstol i juni 2022 upphävde 50 år av grundlagsskyddad rätt till abort och istället överlämnade till de enskilda staterna att lagstifta om frågan.

Annons

I Wisconsin fann abortmotståndarna en lag från 1849 som de menade förbjöd abort. Den gamla lagen gällde tills abortanhängare upphävde den i domstol förra året.

Att det öppnades upp för abort igen har dock inte avslutat debatten, vare sig i delstaten eller i landet som helhet.

Kamala Harris kampanjar för president i delstaten Wisconsin där abort är en viktig fråga.
En månad efter att Joe Biden dragit sig ur valrejset mötte Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris nyckelväljare i Milwaukee, Wisconsin. TT

I Wisconsin har fallet överklagats till statens högsta domstol och i USA är abortfrågan central i presidentvalet. Wisconsin är en av en handfull så kallade swingstater – de delstater där kandidaterna ligger så nära i opinionsmätningarna att det råder stor osäkerhet om vem som vinner.

2020 tog demokraten Joe Biden hem Wisconsin framför republikanen Donald Trump med bara 0,63 procentenheter och i det stundande valet står demokraternas hopp till Kamala Harris.

Annons

Den tidigare vicepresidenten har gjort kvinnors rätt till självbestämmande över sina kroppar till ett centralt tema i sin valkampanj. Att Wisconsin var Harris första kampanjstopp när hon tog över kandidaturen från Joe Biden i slutet av juli var ingen tillfällighet.

En av dem som upplevt promenaden förbi demonstranternas rop på väg in genom dörren till en abortklinik är 38-åriga Heather Martell.

När Heather efter sex misslyckade försök till insemination 2021 äntligen blev gravid på naturlig väg var lyckan total. Att hennes man Jason var katolik och motståndare till abort var inget någon av dem såg som ett problem eftersom de båda innerligt ville ha barn och för att graviditeten förlöpte som den skulle.

Tills den inte gjorde det längre.

”Mest barmhärtiga för vår son”

Heather Martell beskriver hur hon började uppleva att något inte var som det skulle, att det kändes som om kroppen inte ville ha barnet.

Annons

En ultraljudsundersökning i 19:e graviditetsveckan visade att Heather hade rätt i sin känsla: Fostret hade så många missbildningar och defekta organ - inklusive ett hål i hjärtat, en defekt kota och bara en enda, svag njure - att läkarna inte gav det en chans att överleva.

– Det var inget som gick att rädda. Allt skulle vara palliativ vård. Om jag fortsatte graviditeten och barnet faktiskt överlevde till födseln, så skulle det vara raka vägen till hospice. Det skulle handla om att hålla honom smärtfri tills han dog, säger Heather.

Heather Martell och hennes make väntade sitt första gemensamma barn när läkarna gav beskedet att fostret inte skulle överleva och de beslutade sig för abort.
Heather Martell och hennes make väntade sitt första gemensamma barn när läkarna gav beskedet att fostret inte skulle överleva och de beslutade sig för abort. Privat

Abortanhängaren Heather och motståndaren Jason döpte sin ofödda son till Oliver och maken gick med på att sätta stopp för deras ofödda sons lidande. Men eftersom Heather var gravid i 19 veckor och sex dagar kunde hon inte göra en abort inom Wisconsins abortgräns på 20 veckor.

Annons

Det slutade med att paret åkte från sitt hem i Chippewa Falls i Wisconsin till grannstaten Minnesota där gränsen var 23 veckor – och att Heather, som hade drömt om att bli mamma istället fick genomgå ett kirurgiskt ingrepp av den typ som Anne Franczek ropar om utanför kliniken i Milwaukee.

WISCONSINS ABORTLAGSTIFTNING

Framkallad abort är tillåten fram till 20:e graviditetsveckan.

De flesta aborter sker på en av fyra dedikerade abortkliniker som drivs av organisationerna Planned Parenthood och Affiliated Medical Services.

Sjukhus utför vanligtvis endast aborter i akuta eller kritiska fall.

Inför en abort ska kvinnan gå igenom en rådgivningsprocess som avslutas med en ultraljudsundersökning, där kvinnan ska lyssna på fostrets hjärtslag.

Wisconsin använder inte videokonsultationer och skickar inte abortpiller till patienternas hem.

Hon berättar att hon gick tyst förbi demonstranterna utanför abortkliniken i St. Paul i Minnesota och konstaterar att hon ser dem som extremister som inte förstår vad det handlar om.

– Aborten var det mest barmhärtiga vi kunde göra för vår son. Den enda hjälp vi kunde ge vårt barn, säger Heather som har valt att tala öppet om sina personliga erfarenheter av abort med hopp om att hennes berättelse kan påverka den politiska diskussionen i Wisconsin.

Annons

En annan lokal röst i debatten är 61-åriga Laura Brown, som uppger att hon ångrar aborten hon själv gjorde som 20-åring.

Hon hade blivit gravid med en gift man vars fru var döende. Mannen ville inte ha barnet och Laura var så skamfylld över sin situation, berättar hon, att hon bara ville att graviditeten ”skulle försvinna”.

– Jag försökte desperat att dölja det men det var så hemskt. Förfarandet var hemskt och läkaren var hemsk. Men jag var lättad för att graviditeten var borta. Det var som om det aldrig hade hänt, säger Laura Brown.

Hon ändrade sin syn på saken, uttrycker hon, när hon gravid igen senare inte kunde förstå varför gynekologen nu pratade om fingrar, tår, hjärtslag och hjärnaktivitet när det i samma skede av hennes första graviditet hade kallats för "ett kluster av celler".

Laura Brown är abortmoståndare i delstaten Wisconsin, USA.
Laura Brown ändrade sin syn på abort efter att själv ha gjort ett ingrepp som hon ångrade. Minna Skau

I åratal bar hon på en känsla av skuld över aborten. I dag har hon funnit Gud och tagit itu med sin sorg och skuld genom bibelstudier. Hon leder själv en religiöst baserad sorgegrupp och är emot alla former av abort.

Annons

– Smärtan av att föda ett barn är ingenting jämfört med smärtan man känner när man gör abort och senare inser vad man har gjort. Det är alltid fel, säger Laura Brown.

”Det var inte rätt tidpunkt i livet”

37-åriga Ali Muldrow är av motsatt åsikt. Hon ser sina två aborter som några av de mest befriande upplevelserna hon varit igenom. Båda gångerna var graviditeterna en konsekvens av att något gått fel med preventivmedlet, berättar hon.

– Det var inte nödvändigtvis lätt, men jag ångrar ingenting. Jag gjorde en abort när jag var 16 och en när jag var 18 av exakt samma anledning som jag skulle göra det nu: Det var inte rätt tidpunkt i mitt liv eller för min fysiska hälsa att skaffa barn, säger Ali Muldrow som i dag är mamma till tre flickor i åldrarna 3, 10 och 14 år.

– För mig handlar det inte om att bestämma när något är ett liv. Det handlar om huruvida din kropp ska användas för att hålla dem vid liv, och om politikerna kan bestämma det, säger hon.

Ali Muldrow i Wisconsin står inför presidentvalet i USA 2024 upp för rätten till abort.
Trebarnsmamman Ali Muldrow är en av kvinnorna i Wisconsin som står upp för rätten till abort. Minna Skau

Enligt Planned Parenthood utförs cirka 6 000 aborter årligen i Wisconsin.
En av dem som varit ansvarig för hundratals av dem är Kristin Lyerly.

Annons

Den 54-åriga specialisten inom obstetrik och gynekologi känner så starkt för kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar att hon nu försöker bli invald i representanthuset i Washington. Hon kandiderar för demokraterna i den starkt katolska valkrets där hon själv växte upp.

Vid ett väljarmöte i Wittenberg i nordöstra Wisconsin nyligen beklagade Kristin Lyerly att amerikaner är så splittrade i frågan om abort.

Hennes erfarenhet är att kvinnor som vill göra abort kommer från hela det politiska och religiösa spektrumet. Hon tycker att det kan vara bra att ha en övergripande politisk ram för abort – men det är för mycket fokus på veckogränser.

– Jag kan bara se det hos mina egna patienter. Ingen är bättre på att ta hand om sig själva och fatta sina egna beslut än kvinnorna. Det behövs mer information, stöd, adoptionsmöjligheter och utbildning men strikta gränser hindrar människor från att få den sjukvård de behöver, säger Dr Kristin Lyerly.

Gynekologen Kristin Lyerly siktar på en plats i representanthuset för att driva frågan om kvinnors rätt att besluta om sina egna kroppar. Minna Skau

Hon och demokraterna ser aborträtten som en strategisk viktig fråga ”att äga” inför presidentvalet eftersom undersökningar visat att 63 procent av alla amerikaner – och 41 av republikanerna – anser att abort bör tillåtas i alla eller de flesta fall.

Annons

Möjligen är det därför Donald Trump har tonat ned sitt motstånd i frågan, samtidigt som utmanaren Kamala Harris från sitt håll pratar om att återinföra en federalt garanterad rätt till abort.

Valet i USA avgörs den 5 november.

ABORTLAGSTIFTNINGEN I USA – GENOM ÅREN

1973: Med en dom i fallet Roe v. Wade introducerar Högsta domstolen ett trimestersystem som ger kvinnor rätt till abort under graviditetens första trimester. Under andra trimestern ligger fokus på kvinnans hälsa och i tredje trimestern är fokus på fostret.

2000: US Food and Drug Administration, FDA, godkänner abortpillret Mifepriston. 63 procent av alla aborter i USA idag är medicinska aborter.

2022: Högsta domstolen upphäver Roe v. Wade och lämnar upp till enskilda stater att lagstifta om abort. 14 stater har sedan dess infört abortförbud, 27 har infört restriktioner och 9 har inga restriktioner.

År 2023 skedde 17 procent av alla aborter utanför kvinnans hemstat – en fördubbling jämfört med 2020.

Källa: Guttmacher Institute.

Inger blev gravid innan lagen om fri abort – tvingades föda i en plåtpottaBrand logo
Inger blev gravid innan lagen om fri abort – tvingades föda i en plåtpotta
Annons