Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Lill Lindfors ryter ifrån mot åldersfixeringen

22 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Lill Lindfors.
Lill Lindfors är trött på svenskars åldersfixering, och tycker att många äldre räknas bort bara på grund av sin ålder.
När artisten gästade Nyhetsmorgon samtidigt som en äldreforskare vände hon sig mot hur man pratar om människor i mogen ålder.
– Vi är fixerade vid ålder i Sverige, sa Lill Lindfors i programmet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad har du i bokhyllan? #2 – Jens LapidusBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #2 – Jens Lapidus

Ikoniska artisten Lill Lindfors har stått i rampljuset i över 60 år, och är en av våra mest kända sångerskor och underhållare. Trots sin långa karriär har Lill inga planer på att dra sig tillbaka och gå i pension, och i en intervju med Femina 2023 konstaterade stjärnan att hon för det mesta känner sig yngre än hon är på pappret.

– Jag tänker inte på mitt åldrande men jag blir påmind om det. Om nån säger ”klarar du dig uppför trappan, vill du ha hjälp?” svarar jag blixtsnabbt ”Nej, det går bra”. Men det är klart att kroppen är lite känsligare. Jag kan vakna på morgonen och känna mig ledbruten tills jag kommer på att jag ju var och handlade och bar hem en massa kassar.

2023 gästade Lill Lindfors också TV4:s Nyhetsmorgon och uppträdde med en låt om att känna passion som äldre. I samband med det hade hon också ett samtal med programledaren Jenny Strömstedt och äldreforskaren Ingmar Skoog. Skoog har forskat kring hur åldrande i Sverige ändrats sedan 70-talet, och menar att 70 är det nya 50 – men att det samtidigt finns kvar en förlegad syn på åldrande, något som Lill Lindfors kände igen sig i.

Annons

– Mycket ligger i språket, gammal och tant, säger hon i Nyhetsmorgon.

Lill Lindfors: ”Sluta med det”

Jenny Strömstedt konstaterade att hon själv kan kalla sig tant om hon umgås med människor som är yngre än henne – och fick genast en tillsägelse av Lill.

– Sluta med det. Vi är fixerade vid ålder i Sverige. Om man ska nämna någon i tidningen, så sätter man omedelbart dit en ålder.

Lill Lindfors fortsatte:

– Jag tror vi behöver ställa fler frågor om människor, det finns massor med svar och berättelser men vi ställer för få frågor. Att vara intresserad av en människa som är äldre, den personen har stor erfarenhet och vet mycket. Det finns mycket berättelser att få ut, säger Lill Lindfors.

Åsa Gessle ger sina 5 bästa inredningstipsBrand logo
Åsa Gessle ger sina 5 bästa inredningstips
Annons