Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Mbappé och 5 andra världsstjärnor som blivit polissak i Sverige

21 okt, 2024
AvLinus Brännström
FotografTT
Kylian Mbappé är långtifrån den enda världsstjärna som misstänkts för brott i Sverige. Otaliga artister och skådespelare har genom åren ställt till med skandaler när de varit på besök.
– Med tiden skulle jag bli varse att det var förenat med risk att ta stora, internationella stjärnor till Sverige, berättar festfixaren Micael Bindefeld i sin bok Mannen, myten, minglet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Hör Kristin Kaspersen berätta om mardrömssändningen - med LoketBrand logo
Hör Kristin Kaspersen berätta om mardrömssändningen - med Loket

Fotbollsstjärnan Kylian Mbappés Sverigebesök häromveckan har skapat rubriker över hela världen. Efter att han lämnat landet polisanmäldes Mbappé för våldtäkt – en förundersökning pågår mot stjärnan, som själv nekar till anklagelserna.

Det är inte första gången som en internationell storstjärna hamnar i en skandal i samband med ett Sverigebesök – snarare tvärtom.

Genom åren har mängder av internationella stjärnor hamnat i trubbel här. Vissa har anklagats för allvarliga brott – andra har bara svinat runt i allmänhet.

Sveriges meste ”festfixare”, eventmakaren Micael Bindefeld, berättar i sin bok Mannen, myten, minglet om stökiga Sverigebesök med alla från Pierce Brosnan och Val Kilmer till Anna Nicole Smith. Han ger också en förklaring till varför de beter sig illa just här och skriver att han med tiden insåg att det finns stora risker med att ta internationella storstjärnor till Sverige.

Annons

”Dels för att de ofta hade liten, för att inte säga en obefintlig, kunskap om Sverige. Dels för att de var vana vid att få som de ville, oavsett lagar och praxis. Vad Hollywoodstjärnorna gjorde och hittade på i ett för dem exotiskt litet land längst i norr var helt enkelt inte så viktigt. Snarare verkade det vara ett tillfälle att passa på”, berättar Bindefeld i boken.

Här är några exempel på stjärnor som, på olika sätt och i olika allvarlighetsgrad, ställt till det när de varit på besök i Sverige.

Amerikanska rapparen Asap Rocky dömdes till villkorlig dom för misshandel efter sitt Sverige-besök
Asap Rocky. Jonathan Nackstrand

Asap Rocky satt häktad i en månad – fick cowboysoppa

Det blev en världsnyhet när den amerikanska rapparen Asap Rocky i juli 2019 häktades misstänkt för misshandel i Stockholm. Flera artister uppmanade till bojkott mot Sverige – till och med USA:s dåvarande president Donald Trump lade sig i.

Annons

Alltihop började utanför hamburgerrestaurangen Max i Stockholm där Asap Rocky och hans entourage hamnade i bråk med två personer. Det slutade med handgemäng mellan en av personerna och Asap Rocky och hans livvakt – allt filmades dessutom.

Asap Rocky fick sitta på Kronobergshäktet i en månad i väntan på rättegång – under tiden beskrev amerikanska medier förhållandena på det svenska häktet som ”inhumana”. Det rapporterades även flitigt om maten, rapparen serverades bland annat kaviarfisk med potatis och ärter samt cowboysoppa.

Asap Rocky och två andra personer dömdes sedermera till villkorlig dom för misshandel och de fick betala skadestånd på 12 500 kronor till målsäganden.

Skådespelaren Bill Murray dömdes för rattfylleri efter att ha kört golfbil i Stockholm efter en kväll på Café Opera
Bill Murray. Rainer Fleischmann/Dana press

Bill Murray körde golfbil på fyllan på Stureplan

Hollywoodstjärnan Bill Murray var i Sverige för att sällskapa vännen och golfproffset Jesper Parnevik vid tävlingen Scandinavian Masters 2007. Efter tävlingens avslutningsfest på Café Opera togs Murray av polisen – för att ha kört golfbil på fyllan. Skådespelaren var på väg till hotellet Anglais på Stureplan när han stoppades av polis. Eftersom han vägrade att blåsa togs han med till stationen för blodprov.

Annons

Murray var nära att missa planet hem nästa morgon men Jesper Parnevik har berättat att Mia Parnevik lyckades få ut honom i tid.

Det visade sig sedermera att Murray hade 0,4 promille i blodet och han dömdes för rattfylleri. Böterna betalades först efter att han fått brev från Kronofogden som paret Parnevik hjälpt honom översätta.

– På kvällen var det ett party dit folk kördes i golfbil. När festen var över var det ingen som ville köra. Så jag erbjöd mig. Det slutade med att jag körde runt folk som i en buss; jag släppte av åtminstone sex personer på vägen, har Murray själv berättat om kvällen för norska VG.

Förundersökningen mot Julian Assange lades ner då de misstänkta brotten preskriberades
Julian Assange. Dominic Lipinski

Julian Assange gömde sig på ambassad i åratal

Det allra mest uppmärksammade fallet är förstås det som rör Julian Assange. Han var världskänd tack vare Wikileaks när han 2010 anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång riktat mot två kvinnor.

Annons

Assange vägrade infinna sig hos polisen för förhör då han var rädd att bli utlämnad till USA, där han påstod sig riskera över 100 års fängelse.

Fallet rullade sedan på i många år med många spektakulära vändningar – 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London och beviljades senare asyl i landet. Samtidigt kvarstod ett svenskt häktningsbeslut mot honom.

Efter många turer lades förundersökningen mot Julian Assange ned då de misstänkta brotten preskriberades. Assange blev dock kvar på Ecuadors ambassad i London i flera år till.

En av kvinnorna som anmälde Assange, Anna Ardin, har pratat öppet och skrivit en bok om hur fallet påverkat henne – hon har bland annat anklagats för att vara CIA-agent.

– Fokus i den offentliga debatten påverkar allt för mig, från mina personliga relationer till mina möjligheter att få jobb. Om jag uppfattas som en modig person som anmält ett brott som behöver diskuteras – eller som en misstänkt CIA-agent som förstör för frihetskampen, har hon sagt till Vi.

Artisten Drake togs av polisen misstänkt för att ha rökt cannabis
Drake. Mape/Backgrid US/TT

Drake togs av polis på Berns

Sommaren 2022 dök den kanadensiska superstjärnan Drake plötsligt upp i Stockholm – han syntes bland annat på sociala medier när han åkte elsparkcykel i staden tillsammans med modellsystrarna Elizabeth och Victoria Lejonhjärta.

Annons

Drake togs också av polis på nattklubben Berns – efter att man ska ha misstänkt att han rökt cannabis. På Instagram visade han upp ett brev från polisen med rubriken ”information för den som misstänks för ett brott”.

Representanter för Drake dementerade att han gripits. Men ett halvår senare delade Drake med sig av en video på Instagram som visade hur han, iförd röd mjukisdräkt, förs till en polisbil av svenska poliser.

Rapparen Snoop Dogg har gripits flera gånger av svensk polis
Snoop Dogg. Dave Starbuck/Imago

Snoop Doggs bojkott mot Sverige – gripen flera gånger

Rapparen Snoop Dogg har ett komplicerat förhållande till Sverige. Redan 2007 togs han av polis på Centralbron i Stockholm, misstänkt för ringa narkotikabrott.

2015 greps Snoop Dogg igen i Sverige, när han var på väg från en konsert i Uppsala. Även då misstänktes han för narkotikabrott och den gången lackade han ur rejält.

Annons

– Till alla mina svenska fans. Ni kan skylla på er polis att ni aldrig kommer att se mig igen i ert vackra land. Det är alltid några idioter som förstör för alla. Fuck polisen, sa han på Instagram.

Han beskyllde också den svenska polisen för rasism, då de haffat honom flera gånger.

– De tog mig och de tvingade mig att kissa i en kopp och hittade inte ett skit. Ingenting, sa han.

Britney Spears hånglade med sin dansare Kevin Federline i Sverige – och fångades på bild
Britney Spears. Image Press Agency/NurPhoto/Shutterstock

Skandalbubblare: Britney Spears avslöjade kärleken – och bröt mot miljonkontrakt

Och på en helt annan nivå är Britney Spears ett tydligt exempel på stjärnor som tänkt att ”Sverige är ett land långt borta, det spelar ingen roll vad man gör där”.

2004 fastnade hon på bild på Djurgården i Stockholm – vilt hånglandes med dansaren Kevin Federline. Det stora problemet med det var att Kevin hade en sambo hemma, som dessutom väntade barn. Han lämnade sedan sin familj för ett tre år långt äktenskap med Britney, som resulterade i två barn.

En annan pikant detalj med bilderna som publicerades i Expressen var att de drack Coca-Cola. Britney Spears, som då hade ett reklamkontrakt värt miljoner med konkurrenten Pepsi, räknade uppenbarligen inte med att det skulle finnas paparazzifotografer även i Sverige.

Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentlighetenBrand logo
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentligheten
Annons