Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Allt du behöver veta om turerna kring Diddy – vad är sant och falskt

15 okt, 2024
AvLinus Brännström
FotografTT
vad har hänt diddy
Hiphopmogulen Diddy står åtalad för en mängd allvarliga sexbrott och anklagas för att ha lett ett ”sexbrottsimperium”.
Samtidigt fylls sociala medier med falska påståenden om fallet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Det här gjorde Svenska Hollywoodfruarna – innan HollywoodBrand logo
Det här gjorde Svenska Hollywoodfruarna – innan Hollywood

Hiphopartisten Sean Combs – mer känd som Diddy, tidigare även P Diddy och Puff Daddy – är en av musikvärldens mest förmögna och framgånsrika personer.

Men efter en lång rad sexbrottsanklagelser rämnar nu Diddys imperium och han riskerar ett långt fängelsestraff.

Vad är det egentligen som har hänt? Vi reder ut alla turer och rykten.

Notorious B.I.G. och Puff Daddy när det begav sig. Erik Pendzich/REX

Vem är Diddy?

Sean Combs, 54, slog igenom som hiphop-producent och skivbolagsboss i början av 1990-talet. Bland annat signade han rapparen och vännen Notorious B.I.G. och producerade flera av hans stora hits, som Hypnotize och Mo money Mo problems. Combs var då känd under artistnamnen Puffy och Puff Daddy.

Annons

Efter mordet på Notorious B.I.G. släppte Puff Daddy sitt första album som soloartist, No way out, och fick en enorm världshit 1997 med den Police-samplande I'll be missing you.

Senare har Combs släppt musik som P Diddy och bara Diddy.

Han är en av världens rikaste artister med en förmögenhet på 1 miljard dollar. TT/Tina Paul

Hur blev Diddy så rik?

Sean Combs är en av världens rikaste artister. Affärstidningen Forbes har beräknat att han har en förmögenhet som uppgår till 1 miljard dollar, vilket motsvarar drygt 10 miljarder kronor. En hel del av pengarna kommer förstås från musikkarriären – men en framgångsrik karriär räcker inte för att nå sådana summor.

Annons

Stora delar av förmögenheten kommer från andra affärer – som klädmärket Sean John, tv-bolaget Revolt och bolag som säljer såväl vatten som vodka.

Cassie Venture och Diddy. ANTI / BACKGRID UK / TT

Vad anklagas Diddy för?

Redan under 2017 stämdes Sean Combs av sin tidigare kock för sexuella trakasserier. Partnerna nådde då en uppgörelse utanför domstol.

Det som vi ser nu började i november 2023 då Combs mångåriga flickvän Cassie Ventura anklagade honom för bland annat våldtäkt och misshandel (senare läckte en övervakningsvideo ut på nätet som visar hur Combs attackerar Ventura). Även i det fallet nåddes en förlikning.

Annons

Men Venturas anklagelser öppnade dammluckorna. Sedan dess har över 100 män och kvinnor anklagat och stämt Combs för olika former av övergrepp som ska ha skett på så kallade ”freak offs”, ett slags fester med sexföreställningar. Bland annat ska kvinnor tvingats ha sex med manliga prostituerade.

I husrannsakningar i Combs hem har över 1 000 flaskor med babyolja, som ska ha använts under ”freak offs”, hittats.

Artisten själv greps på ett hotell i New York i september och är sedan dess häktad – misstänkt för en rad sexövergrepp, misshandel och utpressning.

Sean ”Diddy” Combs i rätten. TT/Jane Rosenberg

Vad händer nu med Diddy?

Sean Combs nekar till anklagelserna och har begärt att bli släppt mot borgen. Det har dock domstolen nekat. Han kommer att vara inburad till det att rättegången startar, något som är tänkt att ske i maj nästa år.

Annons

Han riskerar att dömas till ett fängelsestraff på mellan15 år och livstid.

Oavsett hur det går har anklagelserna redan fått enorma konsekvenser för rapparen. Stora varuhus som Macy's har slutat sälja hans klädmärke, en realityserie om hans familj har stoppats av Hulu, han har blivit av med hedersdoktorat och tvingats lämna tillbaka stadens nyckel till New York – samtidigt som hans musik i princip har slutat spelats i radio och strömningssiffrorna har sjunkit med över 50 procent.

Han har också tappat flera miljoner följare på sociala medier.

Sjöng verkligen Justin Bieber om en ”Diddy-fest”? MPNC / BACKGRID US / TT

Vad är sant och falskt i turerna kring Diddy?

Som vanligt vid stora nyhetshändelser har nätet fylls med mer eller mindre galna rykten och påståenden om Diddy-fallet.

Annons

Bland annat har en låt, som sägs vara en osläppt Justin Bieber-låt, fått stor spridning. Bieber umgicks med Diddy tidigt under sin karriär och låtens text går ”lost myself at a Diddy party” men det finns inget som tyder på att det verkligen är Justin Bieber som sjunger. I stället talar det mesta för att låten är AI-genererad.

Många rykten handlar också om Beyoncé och Jay Z, som under många år varit vänner till Diddy. Bland annat påstås det att de ska ha skyddat Diddy, att Jay Z ska ha deltagit på ”freak offs” och att Beyoncé därför ansökt om skilsmässa. Det finns dock inga bevis för något av dessa påståenden.

Kim Porter och Sean Combs.
Kim Porter och Sean Combs. TT

Även en mystisk bok, som påståtts vara Sean Combs bortgångna exfru Kim Porters memoarer ”från andra sidan”, har fått stor spridning. Boken dök plötsligt upp och blev en storsäljare på Amazon – i den påstås det bland annat det ska finnas oklarheter kring Porters död. Hennes barn har dock kallat boken för fejk, enligt SVT, och Amazon stoppade senare försäljningen av den. Författaren har sagt att han inte kan bevisa att påståendena i boken är sanna men att han tror på innehållet.

Se 6 ikoniska bilder på Olivia Newton-JohnBrand logo
Se 6 ikoniska bilder på Olivia Newton-John
Annons