Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Sigrid Bernsons väg tillbaka från utbrändheten: ”Grät och grät”

23 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sigrid Bernson och Robin Bengtsson
Efter många år av hårt jobb kraschade Let's dance-dansaren Sigrid Bernson, och kunde plötsligt inte läsa texten på sin flygbiljett.
Nu släpper hon en bok om sin svåra utbrändhet, och hennes långa väg tillbaka från utmattningen.
– Jag kunde inte se något, och jag kunde inte höra vad folk sa till mig, berättar Sigrid Bernson för Aftonbladet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se 7 tidiga tecken på utmattningssyndromBrand logo
Se 7 tidiga tecken på utmattningssyndrom

Sedan Sigrid Bernson slog igenom i Let's dance 2011 har vi sett henne prestera år efter år. Hon vann flera säsonger av det omtyckta dansprogrammet, samtidigt som hon också tävlade i Melodifestivalen och satsade både på en artistkarriär och en som influencer. Att jobba mycket och intensivt var en självklar del av hennes liv.

Men våren 2019 börjar hon märka att hon inte mår som hon brukade. Hon får utslag i nacken och svullnar upp i ansiktet, samtidigt som hon får svårt att sova och drabbas av panikångestattacker. Trots det har hon svårt att fatta att det rör sig om utmattning. Hon har precis börjat dejta danspartnern Robin Bengtsson i Let's dance och ville inte vara sjuk.

– Allting var äntligen lite bra. Jag hade ett kontrakt med Let’s Dance som väntade och så hade jag träffat en otrolig man som jag ville visa mina bästa sidor inför, men så kom jag hem och bara grät och grät och grät, berättar Sigrid Bernson för Aftonbladet, i samband med att hennes nya bok släpps, Jag vill aldrig må så dåligt igen – om kraschen, utmattningen och den långa vägen tillbaka.

Annons

Kunde inte se eller läsa text

Efter en jobbresa kommer kraschen – på flygplatsen hem kan hon inte läsa texten på sin biljett. Väl hemma i Sverige sjukskrivs hon av en läkare, och i början av 2020 når hon vad hon beskriver som botten.

– Då var jag helt säker på att jag höll på att dö. Jag kunde inte se något, och jag kunde inte höra vad folk sa till mig. Allt ljus var fruktansvärt. Kroppen kändes hundra år gammal, säger Sigrid Bernson till tidningen.

Dansaren får fortsatt vård, och både mediciner och behandlingsplan. Samtidigt stänger världen ner på grund av coronapandemin, och det lugna tempot det leder till hjälper henne att långsamt hitta tillbaka till sig själv. Hela tiden har hon också hjälp av kärleken Robin Bengtsson.

I dag har paret sonen Viggo tillsammans, och Sigrid är också bonusmamma åt Robins son Wille. Hon hyllar sambons stöd under sjukdomstiden.

Sigrid Bernson
Sigrid Bernson släpper nu en bok om utmattning.Foto: Jari Kantola/TT

– Robin var jättemycket hemma och ställde verkligen upp och hjälpte mig dagligen. Han har betytt jättemycket för mig under hela den här resan. Dels för att han vågade satsa på oss när jag var så dålig, och för att han aldrig uttryckte oro, utan hela tiden sa ”när du blir bättre”. Inte ”om”, som man tänker själv. Han har ställt upp villkorslöst.

Minns du vinnarna av Melodifestivalen?Brand logo
Minns du vinnarna av Melodifestivalen?
Annons