Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Så såg de svenska OS-stjärnorna ut förr

06 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT,
Armand Duplantis.
De har alla representerat den svenska flaggan under OS i Paris, och flera av dem har också belönats med medaljer.
Men känner du igen dem före deras framgångar?
Så här såg de svenska OS-stjärnorna ut när de var yngre!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Armand Duplantis

Armand Duplantis.
Armand Duplantis.

Armand ”Mondo” Duplantis är den största svenska friidrottaren i modern historia. Vid bara 24 års ålder har han redan vunnit 2 OS-guld, slagit sitt eget världsrekord flera gånger och vunnit en rad guldmedaljer i VM och EM. Men innan han skrev in sig i historieböckerna var han bara en tonåring med glasögon från amerikanska Louisiana.

Annons

Sarah Sjöström

Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

Sarah Sjöström är den främsta svenska simmaren genom alla tider – och redan vid 14 års ålder var det tydligt vartåt det barkade, när hon vann EM-guld i fjärilssim. Sedan dess har hon vunnit tre OS-guld, två OS-silver och ett OS-brons, samt blivit världsmästare i fjärilsim och frisim många gånger om.

Malin Baryard

Malin Baryard.
Malin Baryard.

Inga OS-atleter håller på så länge som ryttarna, där Malin Baryard är ett av våra mest kända namn. Hon slog igenom i SM redan 1989, och har sedan dess plockat mängder av medaljer och utmärkelser. I årets OS var hon bara reserv i hopplaget, men i OS i Tokyo 2021tog hon och kollegorna guld i laghoppningen – en gren hon också fick OS-silver i 2004.

Annons

Tara Babulfath

Tara Babulfath.
Tara Babulfath.

Blott 18 år gammal är Tara Babulfath yngsta svensk att ta medalj i årets OS – men hennes imponerande uppvisning i judo gav henne till slut ett brons. Tara har länge haft siktet på OS, och när hon var med i barnprogrammet Wild kids 2019 var hon tydlig med att det var OS hon skulle till.

Perseus Karlström

Perseus Karlström.
Perseus Karlström.

Perseus Karlström är Sveriges kändaste gångare, som vann EM-guld tidigare under 2024. När det väl gällde i OS var han dock sjuk och slutade på en snöplig 21:a plats – men han har hoppet uppe för framtiden.

Annons

Daniel Ståhl

Daniel Ståhl.
Daniel Ståhl.

När Daniel Ståhl vann OS-guld i diskuskastning i Tokyo 2021 och skrek att han var en viking blev han känd över en natt i Sverige. Men faktum är att han varit en av de främsta inom kulstötning och diskus i landet sedan 2011, och vann sitt första VM 2019.

Truls Möregårdh

Truls Möregårdh.
Truls Möregårdh.

Pingisspelaren Truls Möregårdh spelade sig in i svenska folkets hjärtan och fick ett helt land att engagera sig i bordtennis. Bara 22 år gammal kan han nu skryta med ett OS-silver – den första svenska medaljen i grenen på 24 år.

Karin Frick - 5 fakta om OS-programledarenBrand logo
Karin Frick - 5 fakta om OS-programledaren
Annons