Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Han sjöng Ingen kan älska som vi – så gick det sen

06 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTt.
Ingen kan älska som vi och Krister Linder
Bara 18 år gammal sjöng Krister Linder ledmotivet till 80-talsklassikern Ingen kan älska som vi.
Men efter framgångarna på 80- och 90-talet försvann artisten från rampljuset – så gick det sen för Krister Linder.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 älskvärda filmer från 80-taletBrand logo
5 älskvärda filmer från 80-talet

Krister Linder hade bara fyllt 17 år när han under artistnamnet Chris Lancelot sjöng ledmotivet till Staffan Hildebrands numera ikoniska film Stockholmsnatt. Insatsen blev en sådan succé att han så snart som året därpå fick upprepa den, i Hildebrands nästa film Ingen kan älska som vi. Som sångare i bandet Grace sjöng han låten med samma namn som filmen, som blev en stor hitlåt och kom högt på både Svensktoppen och Trackslistan.

Ingen kan älska som vi
Håkan Lindberg och Izabella Scorupco spelade i Ingen kan älska som vi. Foto: Anders Kallersand

Efter framgångarna splittrades Grace, och Linder fortsatte tillsammans med Grace-kollegan Erik Holmberg i duon Dive. Tillsammans släppte de tre album i början av 90-talet, där singeln Captain Nemo blev en riktig hit.

Annons

Men efter det blev det tyst från artisten. Det skulle dröja 12 år mellan Dives sista album och Kristers första soloalbum.

– Jag var mycket av en sökare – jag hade många tankar om varför jag skulle sjunga och svåra funderingar som varför man finns och gör vissa saker. Jag kunde känna att jag hade en uppgift, att jag var utvald, att världen skulle räddas. Men så insåg jag att världen inte ville räddas och att det fanns förtäckta behov bakom min vilja att sjunga och vara artist. Då rämnade allt och jag började äcklas av det hela, berättade han för Svenska Dagbladet 2006.

Det gör 80-talsstjärnan i dag

2006 släppte han albumet Songs from the silent years, efter att ha gjort elektronisk, instrumentell musik under olika alias.

Krister Linder på Stockholms filmfestival 2009.
Krister Linder tog 2009 emot Stockholm filmfestivals pris Bronshästen, för bästa musik för filmen 'Metropia' av Tarik Saleh. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

– Jag planerade inte att det skulle ta tolv år att få ut en fullängdsskiva där jag sjunger. Tanken var att jag skulle spela in saker, men så gick det några år. Deadline efter deadline passerades. Det var något som satt fast, sa han till Svenska Dagbladet då.

Annons

Krister Linder har sedan dess fortsatt syssla med musik, men hållit sig borta från rampljuset. Efter att ha bott i USA under ett par år flyttade han till Värmland, och de senaste åren har han gjort filmmusiken till regissören Tarik Salehs filmer The Nile Hilton Incident och Boy from heaven, som kom 2017 respektive 2023.

Krister Linder
Krister Linder uppträdde med Ingen kan älska som vi på Fotbollsgalan 2016. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Svenska kändisar när de var yngreBrand logo
Svenska kändisar när de var yngre
Annons
Annons