Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Experten: Därför är aborten under attack i världen

18 mar, 2024
FotografLiza Simonsson/Kvinna till kvinna & TT
Det som händer med aborträtten i världen måste tas på allvar också i Sverige. Det hävdar Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.
– När saker börjar snurra åt fel håll kan det gå snabbt, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 kvinnor berättar: ”Därför gjorde vi abort”Brand logo
8 kvinnor berättar: ”Därför gjorde vi abort”

I maj är det 50 år sedan Sveriges riksdag klubbade lagen om fri abort. En evighet sedan och en självklar frihet, kan tyckas. Så är det inte.

2024 blåser vindar över världen som inskränker kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar.

– Om det är någonting vi har sett under de senaste åren om vi tittar ut lite i världen så är det ju att ingen kvinna i något land kan ta aborträtten för givet. Ett väldigt tydligt exempel var ju Polen där kvinnor på bara några år gick från fri aborträtt till väldigt, väldigt begränsad. Där har vi också sett under de senaste åren hur flera kvinnor har dött för att läkare inte har vågat ingripa, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Kvinnor i USA protesterar mot att domen Roe mot Wade rivs upp och rätten till fri abort inskränks.
Kvinnor gick man ur huse för att protestera när den historiska domen Roe mot Wade revs upp 2022 som innebar att rätten till fri abort slopades i landet. TT

Framförallt blev det en larmande väckarklocka när USA under midsommar 2022 rev upp den historiska domen Roe mot Wade som i 49 år gett landets kvinnor rätt till fri abort. Följden när staterna själva fick stifta lagar om aborträtten blev en omedelbar backlash.

Annons

– Efter det har vi ju sett en katastrofal utveckling med ett stort antal stater som har begränsat och till och med tagit bort aborträtten. Det får stora konsekvenser framförallt kvinnor som redan befinner sig i utsatta situationer, säger Petra och påpekar – inte bara i USA.
Eftersom den fria aborträtten i USA varit ett föredöme för resten av världen gav beslutet om Roe mot Wade abortmotståndare i andra länder vind i seglen.

22 länder förbjuder abort även vid risk för livet

I dag har 22 nationer i världen totalförbud mot abort, utan undantag för fosterskador, våldtäkt eller hot mot den gravidas liv. Ytterligare 43 länder förbjuder abort helt, förutom vid fall då kvinnans liv är i riskzonen.

Samtidigt visar studier att antalet aborter inte minskar för att abort förbjuds. Snarare ökar aborter som sker med osäkra och farliga metoder som leder till infektioner, sterilitet och i värsta fall död. Enligt WHO står osäkra aborter för mellan 4,7 och 13,2 procent av alla mödradödsfall i världen.

Annons

Detta är fakta som är väl bekant för kvinnoroganisationen Kvinna till Kvinna som arbetar i konfliktpåverkade länder och därigenom i ett stort antal länder där abort är helt förbjudet eller strängt begränsat, som Irak, Syrien, Palestina, Liberia, Kongo, Jordanien och Libanon.
– Vi får hela tiden höra historier om hur kvinnor drabbas på ganska katastrofala sätt. Dels är det många kvinnor tvingas till osäkra aborter och faktiskt dör av osäkra aborter. Men vi ser också och hör om kvinnor och unga flickor som tvingas föda barn som de inte kan ta hand om, säger generalsekreteraren Petra Tötterman Andorff.

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna, ser med oro på hur aborträtten inskränks i världen.
Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna, ser med oro på hur aborträtten inskränks i världen. Viktor Gårdsäter

Vad beror det på att man ser den här utvecklingen i vissa delar av världen, som i USA till exempel, just nu?

Annons

– Man kan inte se på aborträtten isolerat. Vad vi ser generellt just nu i världen är vad vi kallar för en backlash mot kvinnors rättigheter. Att det går bakåt för jämställdhetsfrågor på väldigt många sätt. Då är aborträtten och kvinnans kropp bisarrt nog alltid centrerad.
– Vad vi också ser som en trend i världen är att antalet antidemokratier ökar. Auktoritära stater med en stark nationalistisk agenda där folk, familj och fosterland ska ha en traditionell roll, och kvinnors uppgift i den här sortens ideologi är att föda barn till nationen.

Behöver vi verkligen oroa oss här för vad som händer i andra länder?

– Ja, absolut. Dels behöver vi göra det av solidaritet och systerskap med kvinnor över hela världen, det är tillsammans som vi kan driva på och göra skillnad. Men jag tycker också att vi behöver göra det i den svenska kontexten för vår egen skull och för våra döttrars skull, säger Petra och fortsätter:

Annons

– När saker börjar snurra åt fel håll så kan det gå snabbt. Om vi tittar på Polen så minns vi att det var för några decennier sedan som kvinnor åkte till Polen för att utföra abort. Så det kan absolut ändras inom vår livstid och det måste vi vara vaksamma på.

Även svenska abortmotståndare kan se sin chans, påpekar hon och lyfter att partier som Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tidigare vacklat i abortfrågan.

– Även i den svenska kontexten har vi sett att SD inför förra valet försökte se om man kunde begränsa antalet veckor när man får göra abort. Vi vet också att Kristdemokraterna har argumenterat för att barnmorskor och sjuksköterskor ska ha rätt att vägra genomföra aborter. Så det är inte främmande även i vårt land eller i andra demokratier, säger Petra Tötterman Andorff.

Den 4 mars 2024 skrev Frankrike som första land i världen in kvinnors rätt till fri abort i grundlagen.
Den 4 mars 2024 blev Frankrike första land i världen att skriva in den fria aborten i grundlagen. I andra länder är abort totalförbudet – även i de fall kvinnan riskerar att dö. TT



SÅ BLÅSER ABORT-VINDARNA I VÄRLDEN

USA

På midsommarafton 2022 meddelade Högsta domstolen i USA att Roe vs Wade - lagen som varit en garanti för aborträtten i landet sedan 1973, ska upphävas. Sedan dess har 14 av 50 stater valt att förbjuda abort, ytterligare ett tiotal har skärpt lagen påtagligt.

Annons

El Salvador

El Salvador har sedan 1998 några av världens strängaste abortlagar. Den som gör en abort riskerar fängelse i tiotals år, inte sällan 30 eller 40 år. Även vårdpersonal kan dömas samt kvinnor som fått fått missfall sent i graviditeten.

Polen

1993 började Polen som i slutet av femtiotalet gick i täten för fri abort i Europa att inskränka aborträtten. I dag har landet bland de strängaste abortlagarna i EU.

Malta

Malta, EU-medlem sedan 2004, har totalförbud mot abort, utan undantag. Lagen sträcker sig tillbaka till 1854 och innebär att en kvinna som genomför en abort kan dömas till fängelse i upp till tre års. I slutet av 2022 presenterades ett lagförslag om att tillåta abort om kvinnans liv var i fara men något resultat har ännu inte setts.

Mexiko

Det finns även länder där vindarna blåser åt annat håll. I Mexiko tog man under 2023 ett beslut som innebär att straffen för abort slopas och att offentliga vårdenheter i alla delar av landet är skyldiga att genomföra aborter.

Annons

Irland

Irlands abortlag var fram till 2019 en av världens strängaste. Endast om kvinnan var i direkt livsfara var det tillåtet att avbryta graviditeten. Totalförbudet upphävdes med 66 procents majoritet vid en folkomröstning i maj 2018.

Finland

Även i Finland har de tidigare strikta abortlagarna lättats sedan hösten 2023. Numera har den kvinna som blir oönskat gravid i grannlandet rätt till fri abort fram till vecka 12, utan att behöva ange skäl. Ett medborgarinitiativ som samlade 54000 underskrifter medförde lagändringen.

Frankrike

I mars 2024 skrev Frankrike som första land i världen in rätten till abort i grundlagen. Lagändringen antogs av 780 av 925 möjliga röster och president Emmanuel Macron uttryckte hopp om ett ”universellt budskap” till omvärlden.



Annons