Anders Hansen: ” Ingen föds som som narcissist eller psykopat”
Anders Hansen är tillbaka i SVT med programmet Din personlighet, där han reder ut diagnoserna som många undrar över.
– Vi väljer inte vår uppväxt. Därför ska man kanske ha en mer nyanserad bild av det här, säger Anders Hansen till Femina.
Få diagnoser fascinerar nog mer än psykopati – i otaliga filmer, tv-serier och böcker förklaras mördares och andra förövares beteenden med att de är psykopater. Men är alla psykopater verkligen hemska människor?
Omtyckta psykiatrikern Anders Hansen, aktuell med nya SVT-serien Din personlighet, vill nyansera allmänhetens bild av diagnoser som psykopati och narcissism. I en intervju med Femina förklarar Anders Hansen målet med att göra ett avsnitt som specifikt handlar om diagnoserna.
– Vi vill inte göra en sån här kvällstidningsrubrik-grej i stil med ”så ser du om grannen är psykopat”. Vi ville förstå varför de här dragen finns. Det vi kallar psykopati innebär att man har lätt att förstå vad andra känner, men man känner inget själv. Man brister i den affektiva delen av empatin. Man kan inte känna vad andra känner men man kan lista ut det, och också utnyttja det hänsynslöst mot sin omgivning, säger Anders Hansen.
Han konstaterar att alla har delar av dragen, men att det bara är omkring en procent av alla som får diagnosen.
– De här dragen finns hos oss alla mer eller mindre, det är en stor gråskala. De kan också utlösas i vissa situationer, till exempel under stark stress. Då förlorar vi förmågan att vara empatiska. Vi vet också att starkt grupptryck kan få människor att göra saker som de aldrig skulle kunna drömma om som individer.
Anders Hansen: ”Ingen föds som psykopat”
Anders Hansen poängterar samtidigt att programmet inte vill ursäkta hemskt beteende.
– Vi väljer inte våra gener. Vi väljer inte vår uppväxt. Därför ska man kanske ha en mer nyanserad bild av det här. Samtidigt har vi ett ansvar för hur vi beter oss. Det är inte så att det är synd om förövare. Vi bara nyanserar bilden.
Psykopat och sociopat – vad är skillnaden?
”Tidigare delade man upp mellan psykopat och sociopat, och sa att man kan födas som psykopat men inte som sociopat. Man sa att en psykopat förstör samhället medan en sociopat har blivit förstörd av samhället. Men den distinktionen gör man inte längre, man delar inte upp psykopati och sociopati i Sverige. Amerikaner gör det ibland, men i Sverige säger vi psykopat eller ”antisocial personlighetsstörning” på psykiatrispråk”, säger Anders Hansen.
I Din personlighet intervjuar psykiatrikern också en kvinna med diagnosen narcissism, som mått väldigt dåligt av sin diagnos men till slut sökt hjälp.
– Man tänker att narcissister tycker att de själva är fantastiska och vill vara i centrum hela tiden, att de älskar sig själva. Men sanningen är att de flesta narcissister hatar sig själva – de drivs av ett väldigt starkt självförakt. Vi ville slå hål på den här myten att narcissister är megalomana Trump-figurer som älskar sig själva, säger Anders Hansen.
Det går dock inte att födas till varken narcissist eller psykopat – diagnoserna uppstår när det blir en olycklig kombination av gener och omgivning.
– Ingen föds som som narcissist eller psykopat. Man föds med en genetisk risk att utveckla det, och om man sen växer upp i en miljö med svåra trauman kan det utlösas. Och om man växer upp i en miljö där föräldrarna bara premierar framgång – exempelvis som pappan i Succession – då kommer de med riskgenetik för narcissism att utveckla det.