Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Annica blev skådespelare vid 50 – hyllas av Salma Hayek

26 feb, 2021
AvLINUS BRÄNNSTRÖM
FotografMARIA ÖSTLIN OCH TT, YOUTUBE
En djup kris fick Annica Liljeblad att vända upp och ned på sitt liv.
Hon var 50 när hon bestämde sig för att bli skådespelare och försöka slå sig in en av världens svåraste branscher.
Bara några år senare stod hon på Oscarsgalan och hyllades av Salma Hayek.
Men Hollywoodglamouren lockar inte – nu är Annica tillbaka i Sverige för att jobba hårt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sveriges 9 kändaste powerkvinnor över 80 - nu och dåBrand logo
Sveriges 9 kändaste powerkvinnor över 80 - nu och då



Hon beskriver det som en klassisk scen ur en medelålders kvinnas liv.
Det där valet att vara förälder, mer eller mindre på heltid, och hur tillvaron plötsligt förändras totalt när själva målet med föräldraskapet är uppfyllt – barnen växer upp, blir självständiga och börjar leva sina egna liv.
Till slut är mammarollen en helt annan och det blir uppenbart att man måste se till att också själv blomstra vidare.

Rasade ned i ett djupt hål

För Annica Liljeblad utspelades scenen när hon var runt 50 och det var ett riktigt drama.
– Det var en upptäckt som först kostade mycket sorg och smärta. Jag blev otroligt deprimerad under en period, det var mycket i mitt liv som jag inte hade bearbetat som då fick ta plats. Plus då det faktum att jag inte hade vårdat min egen passion och mitt kall. Det gjorde att jag rasade ned i ett djupt hål och under en period var livet nattsvart, berättar hon.

– Men kanske är det så att man ska gå långt ned i hålet för att förstå hur underbart ljuset är?

Att ignorera passionen är som ett långsamt självmord, konstaterar Annica Liljeblad som förverkligade sin långa livsdröm. Foto: Maria Östlin

Annica Liljeblad spelade teater som barn men såg väl inte det som en tänkbar karriär. Tv-branschen kändes ändå ganska närbesläktad och under 1990-talet jobbade hon bland annat som hallåa och programledare i SVT och TV4.
Sedan kom döttrarna Klara och Wera och livet tog en helt annan riktning.

Annons

Äldst i klassen på skådespelarutbildningen

Men när hon hamnade i det där djupa hålet och så småningom lyckades kravla sig upp hände något. Annica Liljeblad började lyssna på den där rösten som hon alltid haft inom sig men som hon valt att ignorera i så många år.

– Det finns ju en röst som säger till dig, redan när du är liten, att "det här tycker du om, här mår du bra, det här gillar du att göra". Sedan kommer vuxenlivet och yttre påverkan och man lägger locket på den där lilla rösten som fortfarande ropar, säger hon och fortsätter:

– När jag sedan fick modet att lyssna så var den så äkta. Det var ju byggt inifrån mig själv, från min totalt sanna passion. Att ignorera den passionen är ju egentligen ett långsamt självmord, att begå harakiri på något sätt.

Tog steget och sökte skådespelarutbildnig, sedan kom rollerna. Foto: Maria Östlin

Skådespeleri var hennes stora passion och stöttad av maken Anders tog hon 2012 mod till sig och ansökte till skådespelarutbildningen Actors Studio i Stockholm. Annica Liljeblad var äldst i klassen men såg till att vara den elev med störst driv.

Annons

– Om jag skulle ge andra kvinnor en liten spark i rumpan så är det väl just det att i den åldern blir tidsfönstret mindre så det gäller att lägga i en överväxel. Det triggade igång en drivkraft hos mig, mentalt siktade jag högt och insåg att jag måste hamna rätt ganska snabbt.

Handplockades av regissören Ruben Östlund

Det gav resultat. Hon fick film- och tv-roller direkt efter examen – bara det en enorm framgång i en av de allra svåraste branscherna.
Men det som hände sedan skulle knappt ens den mest gråtmilda manusförfattare kunna hitta på.
Annica Liljeblad handplockades av regissören Ruben Östlund till rollen som marknadsföraren Sonja i The Square. Den kom att bli en av senare års mest framgångsrika svenska filmer som redan vid premiären i Cannes 2017 belönades med Guldpalmen, ett av filmvärldens mest åtråvärda priser.

Annica Liljeblad hade en roll i The Square av Ruben Östlund.
Annica Liljeblad på galavisningen av Ruben Östlunds prisade film The Square 2017.


Knappt ett år senare stod Annica Liljeblad på Oscarsgalans röda matta då The Square var nominerad och en av favoriterna i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.
Den föll på målsnöret men Annica kunde i alla fall trösta sig med en storslagen hyllning från Salma Hayek.
– Vi träffades på Oscarsgalan och hon sa till mig att hon blev starstruck, för hon älskade The Square. Där borta har man en annan öppenhet och fascination för framgång, man hyllar den på ett annat sätt. Jante finns verkligen inte.

Annons

Filmens segertåg över världen ledde till ännu fler osannolika vändningar i Annica Liljeblads liv.

– Det blev något slags våg som jag red på och många sa att nu måste du till USA och mjölka ut så mycket som möjligt av den här aktualiteten. Det var bara att sätta sig ned och prata med döttrar och make, sedan packade jag min väska och åkte.

Fick hjälp till Hollywood av Elisabeth Moss

Hon fick hjälp med visumet av The Square-skådespelarkollegan Elisabeth Moss – känd för sina hyllade huvudroller i The Handmaid’s Tale och Mad Men.

– Elisabeth skrev ett fantastiskt referensbrev och jag undrar om det inte var det som gjorde att jag fick mitt visum. Det var helt otroligt fint.

Att lämna familjen i Sverige för att ensam flytta till Los Angeles var förstås tufft. Det blev mycket videosamtal när längtan växte sig för stor.

Foto: Maria Östlin

I april 2020 vände hon hem efter drygt ett år i Hollywood då allt stängdes ned på grund av corona. Hon har fortfarande jobb kvar att genomföra i USA och längtar efter att inspelningarna ska starta igen - men har siktet inställt på Sverige framförallt.

Annons

– Jag åkte ju dit för att nätverka och arbeta. Hela målet var att bygga upp mitt cv och skaffa erfarenhet för att de svenska rollsättarna ska förstå att min arbetsmoral och passion är djup och äkta. Jag vill jobba i Sverige så mycket jag bara kan tills jag tar mitt sista andetag. Jag är i grund och botten en nordisk skådespelare och färgskalan i de svenska produktionerna, och att man faktiskt hyllar den autentiska människan, är mer jag, säger Annica Liljeblad.

– Kändisskap och Hollywood har aldrig varit en dröm.

Vill fortsätta karriären i Sverige

Just så kan det ibland låta när svenska skådespelare återvänder med svansen mellan benen efter en misslyckad sejour i drömfabriken. Men så är inte fallet vad gäller Annica Liljeblad. Oavsett hur man mäter går det inte att komma fram till något annat än att hennes tid i Hollywood var en stor framgång.

Hon har bland annat spelat mot Kate Winslet i Black Beauty och snart kommer filmen Violet där hon spelar mot Olivia Munn och Justin Theroux.

Annons

Flera andra internationella roller är också på gång även om coronapandemin satt käppar i hjulen för många planerade projekt.

Lyssnar på hjärtat

Mest glad är hon ändå över att hon vågade kasta om sitt liv totalt och att hon till slut lärt sig att lyssna på hjärtat i stället för hjärnan.

– Det är en liten övning jag ägnar mig åt nästan varje dag. När jag känner att jag är på väg in i en negativ tankebana lägger jag handen på hjärtat och connectar med det i stället och det blir helt andra tankar. Väldigt mycket roligare och vackrare än det hjärnan försöker tala om för mig.

Annica Liljeblad


Ålder: 58 år.
Familj: Maken Anders, 61, och döttrarna Klara, 23, och Wera, 17.
Bor: Stockholm.
Karriär: Började utbilda sig till skådespelare 2012. Har sedan dess gjort roller i bland annat "Solsidan", "Fartblinda" och "Partisan". Det stora genombrottet kom med rollen som Sonja i Ruben Östlunds hyllade "The Square".
Aktuell: Medverkar i Kate Winslet-filmen "Black Beauty" som gick upp på Disney+ i slutet av förra året. Gör också en roll i den nya Beck-filmen "Döden i Samarra" och syns i vår i den amerikanska filmen "Violet" med Olivia Munn och Justin Theroux i huvudrollerna.

Annica Liljeblad om...

...skillnaden mellan Hollywood och Sverige:
"Här är din röst en av rösterna, i USA är man mer en i maskineriet. Där är produktionerna så stora och allt är reglerat, du får inte göra en enda arbetsuppgift som inte tillhör ditt område. Hälla upp kaffe själv till exempel, då tar du jobbet från någon annan. Det är mer en industriell process i USA. I Sverige kan du prata med regissören och framföra en idé om hur du tänker dig din karaktär i en viss scen – det finns ju inte där."

Annons

...att flytta till USA utan sin familj:
"Det är ju tokigt men det funkade tack vare att min barn var äldre och helt med på noterna, de förstod att om jag inte gör det nu så är chansen mindre att jag kommer att kunna göra det framöver. Har man också världens mest förstående och coachande livskamrat, då har man en bra cocktail för att klara av en sådan sak. Sedan längtar man efter dem konstant, men då får man prata på Skype."

…att handskas med tvivlare:
"När man väljer att våga så måste man stänga av öronen när man hör skeptiker antyda att ‘det kommer aldrig att gå’ eller ‘hur tänker du, en kvinna 50 plus i en bransch som redan är fruktansvärt smal och svår’. Man får stänga av en hel del intryck och signaler och välja det som i stället bygger en. Jag är övertygad om att så länge du har en äkta passion så kan du lyckas."

Annons