Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Emma Frans: Kvinnor inom vetenskapen har börjat nätverka mer

01 mar, 2021
FotografTT
Under hela året har hon varit en sund röst att luta sig emot i coronabevakningen.
Emma Frans har en stabil grund att stå på som vetenskapsskribent och doktor i medicinsk epidemiologi, men blir ändå ifrågasatt på ett annat sätt än manliga kollegor.
– Medan kvinnor tvivlar på min moral och om jag är en god person, ifrågasätter männen min kompetens, konstaterar Emma Frans i Feminas 8 mars-serie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kampen fortsätter - nu tar vi nästa stegBrand logo
Kampen fortsätter - nu tar vi nästa steg

”Att plugga var aldrig främmande för mig. Jag är från Uppsala och mina föräldrar är akademiker. Jag läste biomedicin, och på just den utbildningen var det mest kvinnor i klassen. Däremot var forskarna och föreläsarna mest män, så det fanns inga tydliga kvinnliga förebilder inom forskningen.

Jag hade många manliga doktorandkolleger som kom in på måndagen och berättade att de druckit öl hemma hos chefen under helgen. De kunde på ett problemfritt sätt umgås privat, medan den manliga chefen och jag inte hade kunnat dricka öl ihop utan att det blivit skumt.

Jag har också sett liknande tendenser inom mediebranschen. Umgänge män emellan är mindre problematiskt, medan relationen mellan manliga chefer och kvinnliga anställda kan vara ganska känslig.

Men det sker förändringar.
Där jag doktorerade var det många andra kvinnor och jag hade en kvinnlig handledare. Jag märker också att kvinnor inom vetenskapen har börjat tänka mer på att nätverka med och lyfta varandra.
Man vill vända den här trenden som funnits länge, där män ger andra män fördelar.

Annons

Jag har en kvinnlig professor som är som en mentor för mig och som har gett mig livsråd. Hon har i sin tur haft andra som har hjälpt henne, så det är ett sätt för henne att ge tillbaka.

Under året med pandemin har det inte gått att tycka eller tänka till om något på sociala medier utan att folk reagerar, både män och kvinnor. Men medan kvinnor tvivlar på min moral och om jag är en god person, ifrågasätter männen min kompetens.

Jag har en manlig vän som också har en stor plattform på sociala medier och skriver om liknande frågor som jag. Han berättade att han har fått sin kunskap ifrågasatt en gång – och då hade han haft fel.

Jag får skit för varenda grej jag skriver.

Men jag får mycket positivt också, jag vill inte se mig själv som ett offer.

Allt handlar om var man befinner sig, har man en dålig dag kan det ta väldigt hårt. Samtidigt lever vi i en tid där all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet.

Är man en person som sticker ut får man både mer kärlek och mer hat.”

Emma Frans

Gör: Medicinsk forskare, tv-profil och författare aktuell med boken Alla tvättar händerna.

Ålder: 39 år.

Bor: I Uppsala.

Familj: Maken Hans.

Kvinnlig förebild: ”Min mormor har hanterat den här pandemin på ett bra sätt. Hon tar det med ro. Samtidigt är hon bra på att underhålla sig själv och bara sitta med en bok.”

Annons