Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Fanny tröttnade på männens beteende på jobbet – nu släpper hon bok

13 nov, 2020
FotografWilliam Röhl
Fanny Widman tröttnade på att bli annorlunda behandlad än sina manliga kolleger, och ville ta reda på om det var något andra kvinnor kunde känna igen sig i.
I dag har hon intervjuat politiska jättar som Anna Kinberg Batra och Ebba Busch i framgångsrika podcasten Fannys förebilder, och släppt en bok om samhällsproblemet att som kvinna bli ”lilla gummad”.
– Jag var så frustrerad över att jag ofta blev annorlunda behandlad än mina manliga kolleger, jag fick mindre gehör och blev förminskad, säger Fanny Widman.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Årets mäktigaste på sociala medier - enligt MedieakademinBrand logo
Årets mäktigaste på sociala medier - enligt Medieakademin

När Fanny Widman, 31, började jobba inom IT-branschen blev det snabbt uppenbart för henne att hon behandlades annorlunda gentemot sina manliga kolleger. När det var hennes uppgift att styra affärsmöten kunde hon märka hur kunderna riktade alla frågor till kollegan hon hade med sig – som råkade vara man.

– Jag var så frustrerad över att jag ofta blev annorlunda behandlad än mina manliga kolleger, jag fick mindre gehör och blev förminskad. Dessutom hade manliga kunder andra intressen för mig än jobb, jag hade svårt att tackla det där, att man kommer in i ett rum och känner att man blir bedömd på ett hårt sätt, säger Fanny Widman.

När det efter ett tag blev uppenbart att hennes kön utgjorde ett hinder för henne i arbetet hade Fanny möte med sin chef – och fick höra att det var hon som skulle ändra på sig, inte kunderna. Hon blev uppmuntrad att tona ner sin framtoning, och i slutändan inte vara sig själv i den utsträckning hon hade varit.

Annons

– Då gjorde jag ju det. Jag anpassade mig, och det var som att jag klädde på mig en kostym. Det tar mycket energi att göra det, och jag kunde inte bygga samma relation till mina kunder eftersom jag inte var mig själv. Till slut blev jag frustrerad, säger Fanny Widman.

Fanny Widman ville veta om hon var den enda som råkat ut för de här situationerna, eller om det hände många andra kvinnor som ville göra karriär, något hon själv var väldigt intresserad av att göra. Sättet hon bestämde sig för att ta reda på det var genom en podcast som hon döpte till Fannys förebilder.

I dag har Widman haft mängder av prominenta gäster i podcasten i över 100 avsnitt – politiker som Birgitta Ohlsson, Anna Kinberg Batra och Alice Bah Kuhnke är bara några av de som berättat om sina erfarenheter att slå sig fram i karriären som kvinna.

Att hon fått så många namnstarka gäster tackar Widman Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch som blev startskottet för podcastens framgångar.

Annons

– Det var när jag fick in Ebba Busch Thor som det släppte, det blev lite ketchupeffekten. Hon satte mig på kartan, säger Widman, och menar att det blev lättare att få de andra gästerna efter det.

Men det är långt ifrån bara politiker som gästat Fannys förebilder. Författaren och tidigare polischefen Cecilia Sahlström gästade i ett uppmärksammat avsnitt, där hon berättade om den dolda me too-rörelsen inom poliskåren, som drunknade bland alla mer uppmärksammade upprop 2017.

När Microsofts vd i Sverige, Hélène Barnekow, gästade podcasten gjorde hon också stort intryck på Fanny Widman.

– Alla har sina egna infallsvinklar, vilket är väldigt intressant, och varje gäst lämnar avtryck. Men någon jag bär med mig lite extra är Hélène Barnekow, som är vd för Microsoft. När jag mötte henne kände jag: "Finns det sådana här ledare på riktigt?", säger Widman.

Att Fanny nu går från podcast och vidare till bok var dock inte hennes idé – hon blev kontaktad av bokförlaget och antog utmaningen. Boken Det är nog nu – Röster om jämställdhet för att förändra arbetslivet blev förvisso till på bara 2,5 månader, men researchperioden har varit bra mycket längre än så. Den grundar sig i det Fanny Widman fått fram under åren i sin podcast med gästernas hjälp, men även på sådant hon fått höra från sina följare som hört av sig på sociala medier.

Annons

Fanny Widman har höga mål för vad boken ska kunna bidra med i samhället.

– Jag vill skapa medvetenhet och genom det förändring, att vi ska kan börja förändra våra beteenden.

Fanny Widman

Ålder: 31
Känd för: Podcasten Fannys förebilder
Aktuell med: Boken Det är nog nu – röster om jämställdhet för att förändra arbetslivet, som släpptes på Liber förlag i oktober.

Fannys förebilder-profilen hoppas med Det är nog nu – Röster om jämställdhet för att förändra arbetslivet kunna belysa problemen i arbetslivet på ett påtagligt sätt.

– Jag hoppas ju att den här boken ska kunna göra nån form av skillnad i hur vi beter oss idag mot våra medmänniskor. Det är min starka tro är att folk är inte dumma i huvet eller elaka, utan att vi gör saker mest för att vi alltid gjort dem så. Om vi kan se hur våra beteenden påverkar och kunna ändra strukturer så man måste prata om. Man kan inte förändra något utan att veta om det. Jag hoppas det ska blir tydligt, och att man fattar att det är på riktigt, säger hon.

De som kanske behöver läsa Det är nog nu – Röster om jämställdhet för att förändra arbetslivet mest är dock de som Fanny Widman har svårast att nå ut till. Hennes podcast har nästan uteslutande kvinnliga lyssnare, och den nyblivna författaren hoppas nu kunna nå fler män med sin bok i stället – att män börjar ta till sig kvinnors verklighet och är beredda att hjälpa till med strukturerna i samhället är avgörande för arbetet framåt, tror hon.

Annons

– Det är väl 83 procent kvinnor som lyssnar typ, men jag har några män som följer mig och diskuterar. Men jag skulle vilja ha fler, för jag tror verkligen det är en av nycklarna, att män kan ta in kvinnors verklighet.

Samtidigt har det kanske varit en bidragande faktor till att Fanny hittills sluppit den typen av hatattacker på sociala medier som ofta kommer med att offentliga kvinnor uttalar sig om feminism eller uttrycker åsikter om att män måste agera annorlunda.

Men att hon ska räkna med hatfulla kommentarer efter att boken släppts går hon inte riktigt med på.

– Jag har fått höra att jag ska räkna med att få mycket hat nu när jag kommer med boken, att det är något jag ska förvänta mig. Det är ju jättetragiskt.

Hur man hanterar 'lilla gumman' – Fanny Widmans fyra tips

1. Man ska vara medveten om att det inte beror på hur man är själv som person. Det handlar om strukturer.

2. Det är viktigt att prata om det, och börja hjälpa varandra. Det kan vara skönt att någon annan i rummet ser vad som händer, och att man kan prata om situationerna efteråt.

3. Alliera dig med andra. Ha ett nätverk, som sträcker sig över könsgränser också, och pratar om de här situationerna. Be om hjälp.

4. Det är aldrig för sent att hantera en situation. Ofta kan man gå ifrån ett möte och inte veta exakt vad man känner. Man har alltid rätten att gå hem och fundera, för att sedan ta upp det i efterhand. Det är inte lätt att hantera något sådant i stunden.

Annons

Läs mer:

Kamala Harris beslut med bonusbarnen efter giftermålet

Clara Hallencreutz hemliga bröllop med Fares: ”Väldigt spontana”

Märtha Louise och Durek avslöjar stor nyhet

Annons