Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4
feelgood

Houda, 19, hjälper andra att klara skolan

04 nov, 2024
FotografPrivat.
Houda Oraham
Houda Oraham är bara 19 år gammal, men läser redan andra året på läkarlinjen i Göteborg.
Samtidigt hjälper hon barn med läxor och studiemotivation genom att volontära som studiestöd – något hon nu också vunnit pris för.
– Många av de elever jag möter har i viss mån gett upp på skolan och tycker att den är svår, säger Houda Oraham till Femina.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så kan du göra skillnad - och må bättre på kuppenBrand logo
Så kan du göra skillnad - och må bättre på kuppen

Göteborgska Houda Oraham är en minst sagt imponerande tonåring. Bara 19 år gammal läser hon redan andra året på läkarlinjen vid Göteborgs universitet – samtidigt som hon sedan fyra år tillbaka är en engagerad volontär hos Stadsmissionen. Det är via dem som Houda hittat passionen som läxhjälp och studiehjälp, efter att under gymnasietiden ha jobbat hos organisationen i andra projekt.

– Läkaryrket handlar mycket om att hjälpa människor i nöd och har en stark filantropisk grund, men jag vill gärna bidra på ett annat sätt också.

Houda, som för sitt engagemang har tilldelats det internationella priset Young Courage Award av Raoul Wallenberg Academy, hjälper varje vecka unga elever i socioekonomiskt utsatta områden i Göteborg, som Biskopsgården, med läxorna.

Annons

– Jag upplever att jag kan bidra på ett meningsfullt sätt. Många av de elever jag möter har i viss mån gett upp på skolan och tycker att den är svår. Vissa av dem har föräldrar som själva inte har någon skolbakgrund, vilket innebär att de ofta saknar både motivation och stöd hemifrån.

Houda och Stadsmissionens volontärer håller läxhjälpsträffarna ute på skolorna där barnen har svårast att få gymnasietillhörighet, och de bekanta miljöerna kan göra deltagarna mer bekväma.

I många fall handlar det inte om att barnen och ungdomarna inte är motiverade, utan att det snarare är de yttre omständigheterna som kan göra att de har svårare att få godkända betyg och kan behöva hjälp.

– Det är viktigt att komma ihåg att det även finns elever som har motivation och vilja att satsa, men som på grund av svåra hemförhållanden ändå inte har samma förutsättningar att lyckas. De bor ofta trångt, har många syskon som kan skapa stökiga miljöer och föräldrar som är frånvarande. Det är i dessa fall som läxhjälpsmöten blir särskilt värdefulla.

Annons

Vill hjälpa andra att hitta studiemotivation

Houda, som själv varit motiverad och fokuserad på sina studier under hela uppväxten, hyllar sina föräldrars engagemang som en framgångsfaktor – utan deras stöd hade det kanske inte gått lika lätt. Nu vill hon själva vara den engagerade vuxna som kan hjälpa andra barn.

– För mig innebär det kanske bara några få timmars engagemang per vecka, men för de här eleverna kan det öppna upp en helt ny värld av möjligheter, vilket i sin tur kan leda till ännu fler öppnade dörrar.

Houda berättar om en flicka som kom till läxhjälpstillfället, men var så uppgiven över hur efter hon låg inför ett prov att hon inte ens ville öppna boken och försöka plugga.

Mamma United vinner pris på årets FeministaBrand logo
Mamma United vinner pris på årets Feminista

– Hon sa till en början: ”Det är ingen idé; jag ligger så pass mycket efter att jag aldrig kommer att klara provet.” Men efter en liten stund gick hon med på att studera några timmar tillsammans. Jag mötte henne veckan därpå, och då var hon överlycklig, eftersom hon aldrig tidigare hade fått ett så högt betyg på ett prov. Hon sa: ”Tänk om jag börjar i tid nästa gång; då kanske jag får högst betyg av alla.” På så sätt hade jag sått ett frö om idén att det verkligen är värt att satsa på sina studier eller satsa överhuvudtaget.

Annons