Marléne Eriksson: ”Här är stället som nästan alla glömmer att städa”
Marléne Eriksson även känd som Husmorstipset är en mycket populär städprofil. Hon har koll på alla knep när det gäller städning och sin expertis delar hon med sig av i TV, böcker och sociala medier där hon dagligen inspirerar en stor följarskara. Med sitt engagemang och kunskap har hon blivit hela landets städguru som brinner för att göra städning till något självklart och kul.
– Jag brinner för det här och blir så glad för all fin respons jag får, säger Marléne.
Hur började ditt intresse för städning?
– Jag har alltid gillat att ha ordning och reda omkring mig, även som ung, så det intresset har alltid funnits där. Att städa är mer som terapi för mig, att ha rent omkring får mig att känna ett lugn. Att få möjligheten att förmedla den känslan till andra, både via det städbolag jag grundade för över 30 år sedan och via sociala medier och TV är en ynnest.
Marléne återkommer till att inget är omöjligt och att var sak har sin plats. Genom åren har hon utvecklat sin personliga tvist och smarta hacks blandat med husmorsknep för att göra städningen lättare och mer effektiv.
"Jag ser städning som passion"
Städning är en av de viktigaste delarna för att upprätthålla ett rent och organiserat hem. För städprofilen Marléne är det mer än bara en uppgift – det är en passion. Men för många andra ses det som något tråkigt som man helst undviker. Så hur gör man städning rolig?
Enligt Marléne är en av de viktigaste faktorerna för att hitta städglädje är att ha rätt redskap.
– Oavsett vad du ska göra så blir det roligare och enklare om du har bra redskap det gäller även städning. Jag brukar se städning som motion, så att dammsuga ser jag som ett väldigt bra pass. Sen tror jag det är bra att inte ta sig an hela hemmet på en gång, det kan kännas övermäktigt, ta ett rum i taget istället.
Så får du barnen att hjälpa till med städningen
Sedan Marlénes barn var små har de alltid varit med och städat.
– Jag har alltid låtit barnen varit med och städat och lärt dem att var sak har sin plats. När de var små fick de varsin strumpa på handen som de kunde hjälpa till att damma med. Genom att involvera hela familjen blir det en gemensam uppgift som alla kan känna sig stolta över.
För Marléne handlar inte städning bara om att det ska vara rent och snyggt, utan även om att ta hand om det vi äger. Genom att hålla efter så väl hemmet som bilen, cykeln och kläder så håller de längre.
– Hemmet är vår borg där vi laddar våra batterier och med det sagt så tycker jag att hemmet förtjänar att tas hand om. Desto bättre vi tar hand om våra saker så kommer de att hålla längre. Och genom att vi lär oss ta hand om våra saker så gör vi både miljön och plånboken en tjänst, win-win!
I Marlénes sociala kanaler får vi dagligen ta del av husmorstips. Ättika, citron och bikarbonat är återkommande inslag. Men var har hon lärt sig alla dessa knep?
– Min mamma och mormor var båda bra på att städa. Jag var nyfiken och ville lära mig allt och har fått mycket kunskap via dem. Sen har jag haft förmånen att träffa många människor under mina år i städbranschen och självklart har jag snappat upp mycket kunskap från alla människor jag mött. Sen ska det även tilläggas att jag experimenterar mycket själv. Jag älskar att stå i köket och blanda rengöringsmedel, det är lite som terapi det med.
Marléne Eriksson: "Kan inte låta bli att städa"
Tanken på att bjuda hem en städexpert stressar nog de flesta. Börjar du städa när du kommer hem till dina vänner och bekanta?
– Jag försöker undvika det, men har ibland svårt att låta bli. Jag tycker ju det är så roligt. Jag hoppas att mina vänner och bekanta vet att jag gör det med välvilja dock, städning är ju min hobby.
Att använda ekologiska och kemikaliefria produkter i vår städning är inte bara viktigt för vår hälsa utan även för miljön. Många av de kemikalier som finns i sädprodukter kan vara farliga för både människor, djur och har en negativ inverkan på miljön.
– Ända sedan jag var liten har vi valt bort städprodukter med kemikalier. Om en fläck uppstår så ser jag mig om i hemmet och använder mig av produkter i skafferiet, som ättika, bikarbonat såpa eller citron.
Vilket är ditt bästa tips för en snabbstädning?
– Ett rent kök och badrum är prioritera då tycker jag. Och om du bara har en halvtimme se till att dra en vända med toalettborsten, att handfatet är fritt från hår, tvål och tandkrämsrester. Torka av spegeln snabbt med en fuktig trasa och se till att eftertorka med en torr bomullstrasa eller handduk. I köket ser du till att dammsuga golvet samt att köksbänk och matbord är avtorkat och disken ska bort. Om du har några minuter över se då till att bädda sängen och piffa till kuddarna i soffan, det gör underverk för helhetsintrycket.
Vilket är det vanligaste misstaget när det kommer till städning?
– Många missar att storstäda. Allt för många nöjer sig med en snabbstädning där de bara svabbar av snabbt. Men storstädning behövs för att få bort allt damm, torkar vi inte av väggar och tak ordentligt så faller dammet ner igen så fort vi rör oss och det blir skitigt direkt. Så gör tid för storstädning, det kommer att göra skillnad, jag lovar!
Vanligaste misstaget – här missar de flesta att städa
– Köksfläkten, det är jätteviktigt att göra rent den. Det många inte tänker på är att det samlas väldigt mycket fett och damm i den vilket gör att den kan antända om den inte rengörs. Så vad du än gör, gör rent din köksfläkt.
Utöver att dagligen inspirera och dela med sig av sina tips i sociala medier är vi glada att Marléne nu ansluter till Femina som profil.
– Det känns fantastiskt kul att få vara en del av Femina-familjen. Vilken ära! Extra kul med tanke på att jag följt Femina sedan… ja, så länge jag kan minnas. För mig är Femina en plats för starka och inspirerande kvinnor, säger Marléne.
Här kan du följa Marléne på Instagram!
Marléne Eriksson
Ålder: 67 år
Familj: Sambon Roland. Barnen Adam och Desirée samt bonusbarnen Linus och Petra.
Gör: Driver städbolaget Fejax & Instagramkontot Husmorstipset tillsammans med sin dotter Desirée. Återkommande städexpert i radio och tv. Författare till böckerna: Städglädje och Ren städglädje.