Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Tv-kocken Jennie Walldén adopterades som 6-åring: ”Skulle blicka framåt”

29 feb, 2024
FotografTT.
Jennie Walldén sommarpratar i Sommar i P1.
Tv-kocken Jennie Walldén slog igenom i Sveriges mästerkock och är i dag en av landets mest populära matprofiler – men vägen dit har inte varit spikrak.
I en intervju med Femina berättar hon nu om att adopteras från Korea som sexåring, viljan att passa in, och maten som kärlekshandling.
– Jag tror att det är därför jag alltid har älskat mat, för att jag har så många fina minnen från kök, säger Jennie Walldén.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kampBrand logo
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp

Med över 330 000 följare på sociala medier, flertalet kokböcker, en populär restaurang i Malmö och ett eget varumärke råder det inga tvivel – Jennie Walldén, 47, är en av Sveriges mest framgångsrika matprofiler.

Karriären som kock tog sin början när hon 2013 vann Sveirges mästerkock. Då arbetade hon som marknadschef på Procordia, numera Orkla Foods, men efter vinsten sadlade hon om till kock.

– När jag vann Sveriges mästerkock såg inte medielandskapet ut som det gör nu, det fanns knappt något som hette matinfluencer. När man hade vunnit tävlingen tog man sina nyinförskaffade kockknivar och fick åka land och rike runt och gästspela på andras restauranger, laga mat på matmässor och göra företagsevent. Det är jättestor kontrast mot i dag.

Annons

Jennie Walldén brinner för att fler svenskar ska laga god asiatisk mat hemma. Kärleken till asiatisk mat sträcker sig ända tillbaka till de tidiga barndomsåren i Sydkorea, där Jennie tillbringade mycket tid hos sin mormor på landet, och fick hjälpa till i köket. Mormodern lagade mycket mat – gjorde inläggningar, egen soya och egen chilipasta, allt från grunden.

Min mormor hade fullt upp med hushållssysslor och ta hand om allt hon odlade, så var livet på landet då. Så när jag var där hade hon inte tid att spela Uno med mig precis. Så jag fick hänga med i hennes sysslor och mycket var i köket. Mormor var väldigt pedagogisk och hon ville att jag skulle vara med och prova allt hon lagade och vara hennes sällskap. Hon behandlade mig som sin smakkompis, och det har jag burit med mig hela livet.

Adopterades från Sydkorea

Men sex år gammal förändrades Jennie Walldéns liv drastiskt, när hennes mamma valde att adoptera bort henne, då ett liv som barn till en ogift kvinna i Sydkorea på den tiden innebar att du hade begränsade rättigheter.

Annons

– Det är klart att det har format mig väldigt mycket, men jag känner inte till något annat. Jag fick det liv jag fick och försöker göra det bästa av det varje dag, säger Jennie Walldén.

Jennie hamnade hos en svensk familj i Kristianstad, som hade två biologiska barn. Flytten till Sverige minns hon fortfarande tydligt, trots att det har gått så många år.

– Det var en så stor kontrast mellan Sverige och Korea. Det allra första intrycket var att det luktade jättekonstigt i Sverige. Förr brukade folk säga att många asiater ser likadana ut, men exakt så kände jag om svenskar när jag kom hit – jag tyckte alla såg likadana ut med ljust hår och stora näsor, haha.

Föräldrarna ansträngde sig för att hon skulle ha det så bra som möjligt och landa snabbt i Sverige. Men medan man i dag pratar mer om hur adopterade kan behöva samtalskontakt, så fanns inte det fokuset på 80-talet.

Annons

– Det var ett jättefint välkomnande från deras sida. Men hela samhället var väldigt annorlunda på den tiden. Man ältade inte så mycket om det som varit, utan man skulle blicka framåt. Fokuset var på att det skulle bli bra från här och nu, integrationen i familjen och skolan var viktig.

Lärde sig svenska väldigt fort

För att passa in lärde sig Jennie att prata perfekt svenska på rekordtid.

Som barn när man ser annorlunda ut och har levt ett annorlunda liv, så får man bråttom att passa in. Eftersom jag inte kunde passa in med mitt utseende blev det viktigt att låta som alla andra, och jag lärde mig perfekt klingande svenska löjligt snabbt. Jag kan ser tillbaka på det där och tänka ”gud vilken anpassningsförmåga”. Har jag väl bestämt mig för något så kör jag på, så var jag redan som barn.

Annons

För Jennie och hennes nya mamma blev mat och matlagning ett sätt att umgås, och finna varandra som mor och dotter. För att behålla relationen till hemlandet Sydkorea lagade de mycket koreansk mat tillsammans.

– Min svenska mamma skaffade en koreansk kokbok på engelska, där hon bad mig peka på rätterna jag ville att vi skulle laga. Sen satt hon och översatte recepten med många ingredienser hon inte kände till, och så lagade vi maten tillsammans. Hon var alltid så generös med köket, och lät mig och min syster laga mat, baka och experimentera. Jag tror att det är därför jag alltid har älskat mat, för att jag har så många fina minnen från kök.

Jennies 4 bästa matlagningstips i vardagen

1. Ta alltid till vara på rester, och var inte rädd för att göra för mycket. Kokar du för mycket potatis kan du använda resterna till en potatissallad, pyttipanna eller bara steka upp den. Ibland sparar man tid på att göra lite mer.

2. Koka också alltid för mycket ris. En del är rädda för att kyla ner ris, och tror det är farligt, men det stämmer inte. I så fall skulle miljontals asiater insjukna varje dag, haha! Med ris i kylen kan man göra fried rice eller slänga ihop en grönsakswok. Det är också en tacksam kolhydrat att mikra, till skillnad från pasta och nudlar.

3. Ha alltid kylen full med olika sorters grönsaker, jag tycker att svenskar äter lite för lite grönt. Ingen tallrik är komplett utan grönt. Båda mina grönsakslådor i kylen är alltid proppade så att de knappt går att stänga, med potatis, broccoli, kål, zucchini, paprika och så vidare.

4. Ha alltid några paket pasta och nudlar hemma, så kan man alltid ha middagen klar på ett kick. Bästa snabbmaten!

Annons

Efter ett år i Sverige var det Jennies svenska mamma som undrade om hon ville ha kontakt med sin biologiska mamma i Sydkorea. På grund av anonymitetsreglerna på den koreanska adoptionsbyrån var det lättare sagt än gjort att få tag i henne, men till slut upprättades en brevväxling mellan Jennies mammor under några år. Vid 24 års ålder åkte Jennie också till Sydkorea för första gången sedan adoptionen, påhejad av sin dåvarande pojkvän.

– Jag var otroligt nervös. Det var fantastiskt fint att få träffa alla, men det var en emotionell bergochdalbana. Jag grät och skrattade varje dag i en hel månad.

Hon träffade båda sina föräldrar, mormodern hon hade tillbringat mycket tid med som barn, och stora delar av släkten. Sedan dess har hon återvänt regelbundet, och till och med studerat i Sydkorea under en period. I dag har Jennie främst kontakt med sina kusiner, faster, farbror och sin halvbror i Sydkorea, och åker gärna dit regelbundet för att hälsa på med familjen.

Annons

Jennie Walldéns liv med familjen

Tv-kocken har två tonårssöner, som fyller 15 och 17 år, tillsammans med maken Jonas. Jennie och Jonas har varit tillsammans i snart 19 år, och träffades av en tillfällighet.

– Han bodde i Göteborg då och jag i Helsingborg, men vi träffades på en picknick genom gemensamma vänner. Det var en ren slump. En fin slump.

Jennie Walldén och maken Jonas. Jennie Walldén ska sommarprata i P1.
Jennie Walldén med maken Jonas 2017. Foto: Patrik C Österberg/TT

Paret inte bara lever tillsammans, utan arbetar också ihop med restaurangen Namu i Malmö. Där är Jennie grundare och ansvarig för menyerna, vinutbud och cocktails, men inte involverad i det dagliga arbetet. Jonas däremot arbetar operativt och har personalansvar.

Jennie Walldén förklarar att hon valt bort att arbeta som kökschef på sin restaurang, för att hinna med de andra delarna av sin framgångsrika karriär.

Annons

– Jobbar man på restaurang är man där på heltid, då hade jag inte hunnit med sociala medier eller mina kokböcker. Första året var jag där dygnet runt – så pass mycket att min svärmor fick flytta hem till oss en period så att allt skulle rulla på med barnen. Nu är jag involverad i den nya menyerna som vi byter 5-6 gånger om året, och är också huvudansvarig för vinet och våra cocktails, säger hon och fortsätter:

– Jag har mer tid med familjen nu, jag jobbar mest hemifrån. Jag tror knappt barnen kommer ihåg den perioden, nu är de vana vid att jag är hemma mycket.

5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåporBrand logo
5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåpor
Annons