Trendar: Livsberättelser

Läckberg 50 – allt om festen, temat och den strikta gästlistan: ”Varit problem”

28 aug, 2024
AvMalin Roos
FotografTT
Författaren Camilla Läckberg fyller 50 och firar med stor fest.
TT
På frågan om hur det är att bli 50 citerar hon Gert Fylking:
– Äntligen!, utbrister Camilla Läckberg.
Femina tog pulsen på författaren inför den stora dagen och fick besked om både hennes bästa och sämsta stunder i livet hittills – och hur hon har sållat bland gästerna till sitt tvådagars-party.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Camilla Läckberg om att fylla 50: "Jag bryr mig mindre"Brand logo
Camilla Läckberg om att fylla 50: "Jag bryr mig mindre"

På fredag den 30 augusti träder Camilla Läckberg in i den gyllene medeåldern. Något hon har laddat för länge, både känslomässigt och planeringsmässigt.

Femina haffade författaren för att få veta vad hon lärt om kärleken, kroppen och karriären under sina första 49 år av livet – och Camilla hakade på.

Vad är det bästa med att bli 50?

– För min del är det nog att jag bryr mig mindre och mindre om vad folk tycker om mig. Det började lite vid 40, sen har det varit en ökande, stegrande skala och nu känner jag att det är någonstans runt 50 som det händer. Jag har nog landat i nu att jag skiter i vad andra tycker.

Vad är mindre bra med att bli äldre?

– Jag kämpar enormt mycket med klimakteriet, där jag är också lite tagen på sängen. Jag hade noll kunskap och visste inte att det kunde vara så otroligt påverkande på så många sätt. Jag trodde att klimakteriet var lika med lite vallningar i princip och tänkte att jag väl bara får sänka temperaturen hemma. Men jag är helt golvad över hur monumentalt det har påverkat mig både fysiskt och psykiskt.

Camilla Läckberg fyller 50 i augusti 2024 och laddar för fest i dagarna två.
Camilla Läckberg laddar för födelsedagsfirande i dagarna två. TT

Om du skulle lyfta tre höjdpunkter i ditt liv – du inte får säga dina barn!

– Den ena var när jag fick beskedet om att jag skulle bli utgiven. En annan höjdpunkt var när jag fick utmärkelsen i Times där Isprinsessan utnämndes till en av tidernas hundra bästa kriminalromaner. Sen skulle jag nog säga Let's Dance också. Det är nog det roligaste jag någonsin haft.

Annons

Vilka tuffa beslut har du tagit som inte varit självklara?

– Jag har tagit väldigt många tuffa beslut. Det första var att ta risken att våga satsa på en författarkarriär. Jag hade ett bra jobb med en bra lön, ett stadigt yrke, när jag satsade allt på ett kort för att lyckas med ett kreativt konstnärligt yrke. Det var rätt beslut men det var tufft. Sen två skilsmässor. Det är alltid ett tufft beslut att fatta...

Vad har du lärt dig om relationer?

– Väldigt mycket, framförallt på senare år. Jag är en ”people pleaser” av guds nåde men i takt med att jag har blivit äldre har jag insett att jag inte har råd att bara ge energi i en relation och inte få någonting tillbaka. Jag har inte den energin så det räcker, då blir min familj lidande istället. Så jag har lärt mig att rensa faktiskt, sätta gränser och besluta mig för vilka jag vill ha i mitt liv.

– Att göra slut med vänner är ju tufft, men samtidigt, vissa vänner har man genom hela livet, andra är del av ens liv under en period av en anledning. Det mindsetet har jag fått först med ålderns klokhet.

Femina ställde författaren Camilla Läckberg mot väggen inför hennes 50-årsdag.
Femina ställde författaren Camilla Läckberg mot väggen inför hennes 50-årsdag. TT

Finns det någon födelsedag du minns extra?

– Jag skulle nog säga när jag fyllde 40 och hade 80-talsfest på Nalen. Jag kan fortfarande bli lycklig inombords när jag kommer att tänka på att Herreys klev ut på scen i originalkostym och körde Diggi loo diggi ley och taket lyfte.

Annons

Viken modetrend från 80-talet vill du inte ha tillbaka?

– Väldigt mycket, haha. Fast tyvärr, när de väl kommer tillbaka tycker man på något sätt att de är lite snygga igen. Men stentvättade jeans med skinnlappar tror jag inte jag kommer dra på mig igen även om det skulle bli supermodernt.

Men du hade benvärmare och axelvaddar?

– Ja, jag hade benvärmare, axelvaddar, väldigt stort hår och neon. Jag älskar fortfarande neon.

Inspirerades av Pamela Anderson

Var du Melrose Place eller Beverly Hills på 90-talet?

– Jag tittade på båda men ska jag välja blir det Melrose Place.

När du valde att gå på ELLE-galan utan smink, hur och varför tog du det beslutet?

– Jag tänker oftast inte så mycket igenom beslutet, det är väldigt mycket magkänsla. Bakgrunden var ju när jag såg en bild av Pamela Anderson där hon gick osminkad på en gala och jag kände två saker i magen.

– Min första tanke var ”fasiken var coolt”, den andra var att jag själv aldrig skulle våga. Och då blev jag lite Pippi Långstrump. Bara för att jag kände att jag inte skulle våga bestämde jag mig för att det där måste jag göra.

Camilla Läckberg gick osminkad på Elle-galan, inspirerad av Pamela Anderson.
Camilla Läckberg valde att gå osminkad på Elle-galan 2024 och avslöjar att inspirationen kom från <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Baywatch</span>-skådespelaren Pamela Anderson. TT

När har du varit som lyckligast?

– Jag känner nog att den bästa tiden är nu – minus klimakteriebesvären, de drar ner mig rätt hårt. Men det är fysiskt. Känslomässigt med mina familjerelationer och med min karriär har jag aldrig varit på ett bättre ställe.

Annons

Vilket råd skulle du vilja ge till sjuttonåriga Camilla?

– Gud, jag kan känna väldigt mycket sympati med sjuttonåriga Camilla. Jag skulle vilja klappa henne på huvudet och säga att det ordnar sig. Jag var väldigt, väldigt osäker i mig själv och skulle vilja tala om för henne att det blir bra.

Och ett karriärråd till unga kvinnor, som kanske vacklar som du gjorde?

– Mitt främsta råd är att jobba så hårt som det bara går. Det finns inga andra genvägar. Det må låta som en klyscha men att kavla upp armarna och vara beredd att ge allt för det man drömmer om är enda vägen fram. Och att satsa på det man faktiskt vill göra. Det bästa i livet man kan uppnå är att hitta ett jobb som känns som en hobby och det är det jag har lyckats göra.

Camilla Läckberg fyller 50 och firar med stor fest på Tyrol i Stockholm.
Camilla Läckberg konstaterar att hon blivit bättre på att välja bort relationer som kostar mer än de smakar. TT

Vilka drömmar har du kvar att uppfylla?

– Mina drömmar framöver har börjat cirkla väldigt mycket kring att jobba mer med film och tv. Jag har några produktioner bakom mig, är mitt uppe i arbetet med några produktioner och har börjat få blodad tand. Jag tycker det är så jäkla roligt att lära mig någonting nytt och går väldigt mycket igång på det.

Annons

Vad är största skillnaden på att skriva manus för film och tv mot att skriva böcker?

– Budget, till exempel, är en väldigt stor skillnad. I böckerna kan jag smälla av hur många granater som helst. När man skriver filmmanus börjar saker plötsligt kosta och det är en aspekt jag inte hade tänkt på förut. Att jag måste förhålla mig till en budget när jag skriver för film och tv.

Förväntar man sig att du ska gå in och stötta ekonomiskt?

– Jag har inte upplevt hittills att det har funnits en förväntan att jag ska gå in med pengar. Jag har faktiskt sluppit det, det har räckt att jag kommit in med min kreativitet.

"Bonnafest" på Tyrol

Jag förstår att det kommer bli en hejdundrande 50-årsfest i Stockholm. Berätta om upplägget.

– Festen är två kvällar där jag vill ha med båda sidorna av min personlighet, eller båda aspekterna av mitt liv snarare. Mitt liv är ju ganska splittrat på många sätt, så på fredag blir det Oscarsgala. Då är det glitter, glamour och tjusigt. På lördag blir det ”bonnafest” med sprit på dunk, tatuerare, dansband och burköl.

Annons

Vilka av de två sidorna tippar du mest åt?

– Det är mer ”bonnafest” i mig än Oscarsgala, definitivt. Jag skulle säga att det är 80-20.

Camilla Läckberg med dottern Meja på Feministagalan.
Camilla Läckberg med dottern Meja på Feministagalan 2023. TT

Hur har du tänkt med gästlistan? Du har ett stort kontaktnät.

– Ja, och det har varit lite av ett problem. Jag som är rädd att någon ska känna sig utelämnad. Men jag började först med en lista på alla jag tycker om. Då kom jag upp i 450, 500 personer, vilket gjorde det mer till ett event istället för en privat fest. Allt blev så stort plötsligt. Då började jag istället titta på vilka jag aktivt umgås med. Vem har jag haft en privat middag med de sista fem åren?

– Så det har varit en faktor som jag har räknat in.

Vad kan du avslöja om dina outfits till kalaset?

– Jag kan avslöja att Lars Wallin syr två klänningar åt mig till ”Oscarsgalan”. Man måste ju ha ett ombyte, jag är ju ändå huvudpersonen och får vara lite primadonna.

Annons

– Till lördagen kan jag som ledtråd avslöja att inspirationen kommit av att jag och Simon är helt hooked på Yellowstone.

Till sist, om vi bestämmer att 50 är halvvägs – vad skulle du sätta för betyg på ditt liv så långt?

– Jag kan nog inte annat än att sätta en 10:a. Jag har fått uppleva så mycket och har så många härliga människor i mitt liv. Jag har världens bästa man, bara det är värt en 10. Kanske ett halv poängs avdrag för klimakteriehelvetet men jag räknar någonstans med att det går över.

Grattis i förskott får vi säga från Femina.

– Tack så hemskt mycket!

Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla LäckbergBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla Läckberg
Annons