Linda tröttnade på förövarnas lögner – startade kvinnojour
Samtidigt som pandemin fortsatte att skövla dödsoffer mördades sju kvinnor på en månad i Sverige av en närstående man och antalet orosanmälningar ökade.
– Det var som om en lavin hade släppt, telefonen började ringa oavbrutet, säger Linda Dyhre – kriminalvårdaren som tröttnade på att lyssna till förövarnas lögner och startade en kvinnojour.
Sedan 2000 har runt 320 kvinnor mördats av en man som de hade eller tidigare hade haft en relation till. Det innebär en dödad kvinna var tredje vecka.
Samtidigt som coronapandemin under våren 2021 gick in på sitt andra år, rapporterades en ökning av anmälda misshandelsfall och orosrapporteringar, så mycket som 20 procent i vissa kommuner.
Telefonerna började ringa oavbrutet
Linda Dyhre, verksamhetschef vid kvinnojouren i Kungsbacka berättar hur nödropen kom slag i slag.
– Hela 2020 var jourtelefonen i princip tyst. Det var skrämmande, för jag fattade ju vad det betydde. Kvinnorna fick ingen chans att ringa eftersom männen var hemma hela dagarna. Men kring årsskiftet var det som om en lavin hade släppt, telefonen började ringa oavbrutet.
Kvinnorna fick ingen chans att ringa eftersom männen var hemma hela dagarna
Den 40-åriga göteborgskans engagemang för utsatta kvinnor tog sin början en av alla de dagar och nätter i häktet då hon som kriminalvårdare blickade in i ögonen på ännu en charmig man som meddelade att han var oskyldig till de anklagelser som ”hans fru hittat på”. Han ”skulle ju aldrig”. Det var ”hon som var psykiskt labil”. Det ena med det tredje.
Linda tröttnade på männens lögner
Linda kände att hon i sin roll kunde göra allt mindre för kvinnorna och startade 2016 Kungsbacka kvinnojour, två år senare lämnade hon kriminalvården.
– Jag tröttnade, om jag ska vara ärlig. Att höra samma eländiga lögner igen och igen och aldrig ha en chans att gripa in innan kvinnan skadades för livet. Jag stod liksom inte ut längre.
Hon har fått lära sig på vägen om hur allt fungerar kring drift, ekonomiskt stöd och skyddat boende, men hennes bakgrund är på många sätt idealisk för uppdraget – en utbildad säkerhetssamordnare med tio års erfarenhet av att studera gärningsmän i kriminalvården.
– Jag kan nosa mig till en ”kvinnofridare” och nu är jag i händelsernas centrum istället för i slutet av repet. Jag fångar upp kvinnorna i mitt skyddsnät och kan efter en tid släppa ut dem i friheten, förhoppningsvis till ett annat liv, säger Linda Dyhre som alltför väl känner igen tecknen hos både förövare och offer.
Hon berättar om den thailändska kvinnan som fick henne att ta klivet. Hon som kom in till häktet efter att ha slagit en kruka i huvudet på sin man.
– Hon behandlades som gärningsperson, men jag kände direkt att något var fel. Och det visade sig att hon hade blivit misshandlad i många år av sin man och till slut fått nog. Hon hade försvarat sitt liv med den där krukan. När hon släpptes från förhöret hos polisen uppmanade de henne att gå hem igen, till mannen som hade duperat alla med sina löften om hur mycket han älskade henne och verkade så orolig.
– Jag har ingen aning om hur det slutade, men jag tänker ofta att jag kunde ha gjort mer, säger Linda Dyhre.
Kvinnovåldet under corona
* 10 procent av alla kvinnor under 50 år har utsatts för våld eller känt sig rädda för våld i en nära relation under de senaste 12 månaderna, enligt SIFO.
* Ideella organisationen Huskurage rapporterar en alarmerande ökning av kvinnomisshandel under en period 2020, totalt 16 461 anmälda fall. En ökning med cirka 15 procent jämfört med före pandemin.
Enligt Unizon anmäldes 39 200 misshandelsbrott och 8 690 våldtäkter mot kvinnor eller flickor under 2020. Det är mer än en våldtäkt i timmen, dygnet runt, året om.
* BRIS noterar en rekordökning av samtal från ungdomar och barn som lever i hem där våld mot mamman förekommer.
* 6 av 10 svenska kommuner har rapporterat en ökning av inkomna orosanmälningar.
* Omkring femtio fall av våld mot närstående anmäls dagligen – det är fler än två personer i timmen (huskurage.se)
* På riksförbunden Unizon och Roks hemsidor finns information för dig som lever i en destruktiv relation och för dig som vill hjälpa: www.unizon.se och www.roks.s
I dag reagerar hon direkt vid varje misstanke om våld och livsfara.
– Jag ställer skarpa frågor, poletten måste trilla ner. Det går inte sitta och lägga huvudet på sned och tycka synd om, det finns ingen tid till det. Jag frågar rakt ut om de blir slagna, om de blir kontrollerade, om de blir våldtagna. Jag visar mig stark och trygg och erbjuder praktisk hjälp, säger Kungsbacka-jourens verksamhetschef.
I takt med att modiga kvinnor klivit fram med sina historier har politikerna försökt vakna till och pengar har strömmat till de ideella organisationerna. Något är i rörelse, men frågan, den eviga: kommer det att räcka och leda till reell förändring?
Linda Dyhre är tveksam och efterlyser andra verktyg.
– Våld i nära relationer har alltid gått under myndigheternas radar och kunskap saknas om hur man handskas med förövarna och hjälper offren på bästa vis. Frågar man mig så anser jag att män som slår och dödar sina kvinnor inte kan omvandlas och vi behöver helt andra verktyg för att hjälpa de som utsätts.
Vill se skärpta lagar om våld i nära relation
Linda anser att lagstiftningen är otillräcklig och att kunskapen om kvinnovåldet behöver öka i samhällets alla instanser; hos polisen, familjerätten, socialtjänsten och domstolarna.
– Vi måste börja lyssna på kvinnorna, lära oss se tecknen och se igenom dessa fullblodsnarcissister som ljuger polis och varje instans rakt upp i ansiktet och kommer undan med skådespelet. Det är männen som går fria, medan kvinnorna tvingas gömma sig. Orättvisan gör mig så enormt frustrerad.
5 förändringar Linda vill se
1. Ökad kunskap om kvinnovåldet i samhällets alla instanser
"Alltför ofta används uttryck som ”samarbetssvårigheter” parterna emellan, istället för ”våld”. Då syns inte sanningen i dokumenten och den akuta hjälpen uteblir.
2. Domstolarna måste vara insatta i vad kvinnofrid innebär
"Är det rädsla och utmattning som är anledningen till att kvinnan sitter i rätten och beter sig osammanhängande, gråter och verkar nervös? Är det manipulativitet som ligger bakom mannens lugn och charm, att han verkar mer pålitlig än kvinnan? Det är ett oerhört svek mot kvinnorna att inte se signalerna".
3. En enklare ”fil” till hjälp
"När man konstaterat att en kvinna utsätts för våld i nära relation behövs akut praktisk hjälp om alltifrån vårdnad om barn till ekonomi och boende. Dessa saker tar enormt mycket tid och kraft som det ser ut i dag."
4. Frånta vårdnaden från den som slår
"Ge kvinnan rätt att kasta ut mannen från hemmet, ge henne rätt att byta lås, ge henne enskild vårdnad. Om barnen växer upp med sin kvinnomisshandlande far är risken stor att vi föder upp nya kvinnofridare. Det sambandet ser vi ofta."
5. Till kvinnan - se varningstecknen
"Möter du en man som höjer dig till skyarna redan från starten och verkar vara en riddare på vit häst, var vaksam. Skriver han att du är hans drömkvinna, den mest perfekta? Ingen kan veta att någon man just träffat och inte känner är perfekt för en själv, det bör få varningsklockorna att ringa."