Trendar: Livsberättelser Anders Hansen i intervju om AI Intervju med Tuva Novotny Helena af Sandberg i intervju om livet och kärleken Intervju med Charlotte Kalla
sveriges mästerkock

Sveriges mästerkock-vinnarens planer för framtiden

16 apr, 2025
FotografPress.
Matilda Klarqvist
Efter en spännande säsong står det nu klart – Matilda Klarqvist är vinnare av årets Sveriges mästerkock.
Nu berättar vinnaren om vägen fram till vinsten, framtidsplanerna och kritiken mot juryn.
– Jag tycker juryn var ganska dåliga på att ge feedback, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Tre saker du vill veta om Tina NordströmBrand logo
Tre saker du vill veta om Tina Nordström

Sveriges mästerkock-tittarna har onsdag efter onsdag följt deltagarnas kamp och utmaningar – och sett hur finalisterna Matilda Klarqvist och Karin Jamil gått från klarhet till klarhet hela vägen fram till finalen, där det till slut blev Matilda som stod som vinnare.

Sedan inspelningen i november har Matilda nu behövt hålla vinsten hemligt – något som har varit en utmaning, och gjort att hon dragit ner på socialt umgänge.

– Jag har stängt in mig och skrivit kokbok. En del av mina nära och kära har vetat att jag vunnit, för de har varit med under resans gång, men nu har det varit jobbigare för nu frågar alla jag träffar hur det kommer gå, berättar Matilda över telefon, några veckor innan finalen sänds på tv.

Annons

När hon ser tillbaka på inspelningen av finalen minns hon den inte som stressig eller jobbig, utan beskriver den snarare som ”mysig”, eftersom både familj och gamla deltagare var på plats och kollade på.

– Jag stod där med Karin som var min bästa vän genom programmet och fortfarande är en av mina närmaste vänner i dag. Det kändes som att vi hade vunnit genom att komma dit tillsammans. De var bara tryggt, och jag kände att ”nu ska vi bara njuta av den här tiden”.

Var du inställd på att vinna?

– I Gävle kände jag absolut inte att jag hade någon chans. Att jag ens tog mig vidare härifrån var ju helt sjukt, för jag var så stressad och rädd. Men när jag väl kom vidare till topp 12 så bestämde jag mig för att jag aldrig vill känna stressen jag gjorde i Gävle igen, och bestämde att det här är bara lek. Det var då jag började lita på min egen förmåga.

Matilda Klarqvist.
Matilda Klarqvist vann årets säsong av Sveriges mästerkock.

Det får tittarna inte se

Matilda konstaterar att det inte nödvändigtvis är matlagning hon lärde sig mest av under tv-inspelningarna – i stället lärde hon sig mer om stress- och tidshantering.

Annons

– Jag tycker juryn var ganska dåliga på att ge feedback. Man fick höra om det var bra eller dåligt, men det var inte så jättemycket konstruktivt eller fördjupande, säger hon och fortsätter:

– Men jag lärde mig väldigt mycket om mig själv och hur jag fungerar under stress.

Vad händer under inspelningarna som tittarna inte får se?

– Som alla säger är det extremt mycket väntetid. När de filmar synkarna, där man ska ha reaktioner, det är det som tar tid. Man ska verkligen gräva i sina känslor, det är som att ha ett psykologsamtal. Det tyckte jag nog var det jobbigaste av allt. Det är utmanande att vara med i ett tv-program, för det ska hela tiden berättas. Man kan inte bara vara där och göra, man ska också prata om det.

Matilda Klarqvist

Gör: Vinnare av Sveriges mästerkock och författare till kokboken Queen Green.

Ålder: 30 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Singel men med en stor familj.

Den 17 april släpps Matildas kokbok Queen Green, där hon delar med sig av alla sina bästa recept. Men den intensiva tiden med tv-inspelningarna och det efterföljande kokboksskapandet har gjort henne lite mätt – och framtidsplanerna slår brett mellan restaurangjobb, driva hotell i Spanien med egna grönsaksodlingar och att vara matinspiratör.

Matilda Klarqvist kokbok
Matilda Klarqvists kokbok Queen Green.

– Som alla som är med i Sveriges mästerkock så älskar jag mat, det känns som hela min personlighet. Men när man jobbar med sin passion så blir det ett krav, så just nu har jag inte så mycket inspiration att laga mat just nu. Jag måste nog bara vila lite, jag vill jobba med mat men vet inte på vilket sätt. Jag skulle vilja utbilda mig och bli duktig på riktigt, jag är bara en amatör.

Annons